Ai fost pălmuit în copilărie? Uite ce spune asta despre tine

Ai fost pălmuit în copilărie? Uite ce spune asta despre tine

Violeta Ieremie

Se spune în popor că „Bătaia e ruptă din Rai”. Aşa era pe timpuri şi mulţi dintre noi am crescut cu o palmă peste fund dată din iubire. Părinţii noştri au recurs la această metodă pentru că şi ei, la rândul lor, au fost crescuţi aşa.

Dar cine îşi pălmuieşte odrasla nu ştie care sunt efectele pe termen lung asupra sănătăţii emoţionale a copilului.

Specialiştii de la Universitatea din Texas şi de la Universitatea din Michigan au fost curioşi în privinţa acestui subiect şi au descoperit că e posibil ca persoanele care au fost pălmuite în copilărie să dezvolte un comportament antisocial, agresivitate, probleme mintale şi dificultăţi cognitive.

copil abuzat

Studiul lor a fost efectuat pe 160.000 de copii şi a fost publicat în Family Pshychology.

Aşa au aflat că posibilitatea de a avea probleme emoţionale la maturitate este direct proporţională cu bătaia luată acasă în copilărie. Pe moment, se consideră că se linişteşte copilul, dar, de fapt, are efecte negative pe termen lung.

Mai mult decât atât, acest tip de comportament se transmite de la o generaţie la alta. Aşadar, copiii care au fost loviţi în copilărie îşi vor lovi şi ei, la rândul lor, propriii copii şi astfel se creează un lanţ fără oprire dacă cineva nu-l rupe şi nu este conştient de ce se întâmplă şi de efecte.

Ai crede că o palmă la fund este un gest pe care fiecare părinte îl face ca să-şi domolească odrasla. Dar copilul asociază această palmă cu abuzul fizic, ceea ce provoacă traume cu urme adânci şi dureroase.

Pălmuirea copilului este o practică destul de comună în rândul părinţilor, ca formă de disciplină, dar, cu siguranţă, există şi alte metode de a-i arăta copilului ce nu a făcut bine, astfel încât să înţeleagă.

adult agresiv

Este comod pe moment pentru părinţi, dar, pe termen lung, pentru copii este traumatizant şi acest fel de comportament se va perpetua la nesfârşit, ca un cerc din care ieşi doar prin conştientizarea că disciplinarea unui copil se poate face prin metode mai paşnice.

Ideal este ca părintele să se retragă puţin, să se liniştească şi să-şi privească copilul cu afecţiune şi cu iubire. Apoi, din starea de calm şi înţelegere, să prindă un moment când şi copilul este liniştit şi să îi expună situaţia în aşa fel încât să găsească amândoi o rezolvare paşnică.

Educaţia agresivă este o metodă clasică pe care o putem depăşi dacă suntem atenţi, mai întâi, la emoţiile noastre şi le stăpânim sau le descărcăm în alt mod decât prin lovirea copilului.

Articolul urmator
6 situații care arată că ești supraviețuitor ale unei traume complexe, dar oamenii din jur nu înțeleg asta
6 situații care arată că ești supraviețuitor ale unei traume complexe, dar oamenii din jur nu înțeleg asta
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.
Incepe quiz
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.