Alexandru Busila, initiator al campaniei Cortul Terapeutic: Romanii au ramas cu cicatrice pe suflet

Alexandru Busila, initiator al campaniei Cortul Terapeutic: Romanii au ramas cu cicatrice pe suflet

Redactor Divahair.ro

Find your AHA! 
Dar...ce este AHA, te intrebi? Este acel moment de inspiratie care produce schimbarea in noi. Iar schimbarile sunt mai usoare cand sunt facute impreuna. Asta sustine un grup de psihoterapeuti dedicati si curajosi care si-a propus ca, vara aceasta, sa darame barierele si preconceptiile oamenilor in ceea ce priveste psihoterapia. Cei interesati sunt asteptati in perioada 20 iulie - 19 august in Vama Veche, la #cortulterapeutic. Detalii despre acest concept inedit de terapie aflam chiar de la initiatorului proiectului, Alexandru Busila, in randurile de mai jos.

  1. Ce este cortul terapeutic? Cum si pe cine ajuta?

Cortul terapeutic reprezinta initiativa unui grup de psihoterapeuti care sub egida Asociatiei Enable Emotions au elaborat un proiect de informare sociala si constientizare a beneficiilor psihoterapiei asupra starii lor de bine, echilibrul si imbunatatirea calitatii vietii lor.

Ne dorim sa contribuim la o realitate in care psihoterapia devine un instrument util de constientizare de sine, dezvoltare personala si tratament pentru din ce in ce mai multi romani.

Proiectul este destinat tuturor oamenilor care isi doresc macar un gram in plus de cunoastere cand vine vorba de ei insisi, de SINELE lor.

Cum dorim sa venim in intampinarea acestor oameni?... Din data de 20 iulie si pana in 19 august vom fi prezenti pe plaja din Vama Veche la Cortul Terapeutic, pregatiti sa oferim oamenilor informatii despre psihoterapie si beneficiile acesteia.Mai multe informatii despre proiect si despre cei care au ales sa se implice in acest eveniment gasiti pe www.cortulterapeutic.ro

  1. Cum ii putem face pe oameni sa inteleaga faptul ca mersul la psiholog este la fel de important ca mersul la controlul medical anual?

De-a lungul anilor, romanii au invatat sa treca singuri peste momentele grele din viata lor. Si pentru moment au reusit si inca mai reusesc unii dintre ei. Ceea ce nu s-a luat in calcul sunt cicatricile care raman in sufletele lor si care peste ani isi vor cere drepturile. Consider ca oamenii nu trebuie convinsi sa mearga la psiholog. Si nici nu ne propunem acest obiectiv. Ne dorim ca oamenii sa afle ca exista si aceasta varianta si ca a face psihoterapie nu inseamna ca esti nebun. Si, ca sa raman in nota intrebarii tale, lansez aici un indemn: Daca ai grija de corpul tau, ai grija si de sufletul tau.

  1. Au devenit oamenii mai deschisi catre psihoterapie?

Cu siguranta! In ultimii 15 ani am observat o schimbare pozitiva in acest sens. Fapt care ne bucura si care ne da speranta ca proiectul nostru va oferi un plus de energie in aceasta directie.

  1. Traim in epoca vitezei si vrem ca totul sa se rezolve cat ai clipi. Cum se pozitioneaza psihoterapia, in acest context, in cazul unei persoane care sufera de depresie si trebuie sa se vindece "repede".

Faptul ca traim in epoca vitezei ne cere ca in fiecare zi sa fim  apti pentru a o lua de la inceput. De aceea, psihoterapia ne poate ajuta sa intelegem cum functionam, care sunt plusurile si minusurile fiecaruia dintre noi, astfel, fiind pregatiti pentru toate provocarile de zi cu zi. Psihoterapia ca dezvoltare personala devine o metoda de preventie pentru depresie. Si daca totusi ajungem intr-o stare depresiva care cere o abordare urgenta, exista terapii de scurta durata si metode de interventie rapida.

  1. Care sunt cele  mai frecvente cauze de depresie in Romania?

Eu personal nu cunosc un studiu realizat in Romania care sa evidentieze cele mai frecvente cauze ale depresiei. Pot sa-ti enumar cateva dintre cele general valabile care cred ca se aplica si pe populatia Romaniei: sărăcia, somajul, pierderea unei persoane dragi sau sfârșitul unei relații, afectiunile fizice, stresul profesional.

  1. Cum ne putem ajuta sa fim mai impacati cu sine? Exista o formula a "fericirii" pe care un psihoterapeut o poate recomanda?

Pe langa formula chimica a fericirii (un cocktail de serotonina, dopamina, oxitocina, etc), psihologii au o bagheta magica. Glumesc, nu avem nicio bagheta si nu facem magie. Oamenii se nasc cu instinctul de supravietuire care se manifesta la nivel emotional prin frica, teama. Fericirea se invata. Nu ne nastem cu aceasta competenta de a fi fericiti. Iar ”magia” pe care o poti descoperi in cabinetul de psihoterapie consta in a intelege ce anume te face pe tine fericit si ce poti face pentru a ajunge cat mai aproape de aceasta stare. Fericirea ta depinde in primul rand de tine. Iar procesul de invatare despre care spuneam mai devreme incepe prin cunoasterea Sinelui.

  1. Pe langa terapie, ce ar trebui sa faca, zilnic, un om pentru a-si imbunatati starea de spirit? Cum ar trebui sa lucreze cu el insusi?

Daca ar fi sa ascultam toate sfaturile scrise sau nescrise pentru a ne imbunatatii starea de spirit, cred ca nu am mai avea timp sa mai si traim autentic. Nu cred in retete general valabile, de aceea recomand oamenilor sa-si gaseasca propria lor metoda. Ar putea sa se intrebe ce ii face fericiti cu adevarat si sa mearga in acea directie. Sa-si pastreze corpul sanatos este o alta conditie pentru a avea o stare de spirit buna. Se spune ca oamenii care au relatii sociale bune sunt mai fericiti. Cred asta. Sa-si ghideze viata dupa propriile valori, sa fie recunoscatori pentru ceea ce au, sa zambeasca, sa citeasca mai mult decat postarile de pe Facebook, sa-si accepte emotiile si ceea ce este esential, din punctul meu de vedere, sa respire. 

  1. In ce proportie ajuta psihoterapeutul si in ce proportie este contributia pacientului in procesul de vindecare (daca exista o statistica)?

Imi amintesc faptul ca profesorii mei insistau pe relatia terapeutica ca fiind uneori mai importanta decat tehnica folosita. Si pentru ca m-a surprins informatia la vremea respectiva, am retinut ca influenta factorului personal al clientului este mai mare decat influenta specialistului. Cum spuneam, la vremea aceea m-a surprins insa practica m-a ajutat sa inteleg mai bine acest aspect. Iar ca argument pentru aceasta idee si ca sa inchei intr-o nota amuzanta voi folosi o anecdota destul de cunoscuta printre psihologi si nu numai: De cati psihologi este nevoie pentru a schimba un bec? Este de ajuns unul daca becul isi doreste.

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Ce fel de suflet ai?
Incepe quiz
Ce fel de suflet ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.