Amuzant: joburi din trecut pentru femei, care nu mai exista

Andreea Gluh, redactor

Primele incercari de emancipare a femeilor au inceput in secolul al XIX-lea. De-a lungul veacurilor, insa, viziunea asupra vietii si asupra rolului femeii in societate s-a modernizat. In ziua de azi, ea poate avea orice job isi doreste: manager, astronaut, medic, politist, inginer. Stiai, insa, ca in urma cu un secol existau meserii pentru femei care au disparut odata cu trecerea anilor?

Afla si tu, in cele ce urmeaza, ce joburi pentru femei au disparut odata cu trecerea timpului!

Operatoare de telefonie

In ziua de azi, legaturile telefonice se fac prin intermediul semnalelor transmise de satelitii si al releelor. Acum peste 100 de ani, insa, era nevoie de operatoare. Acestea faceau conexiunile manual, folosind diverse fire pe care le mutau cu rapiditate dintr-o parte in alta a panourilor. Femeile erau potrivite pentru un astfel de job deoarece aveau rabdare si indemanare.

Un job pentru femeile cu talent: actrite pentru piesele de teatru radiofonic

Radioul a aparut cu mult inaintea televizorului. Piesele de teatru radiofonic erau ascultate cu mare placere de multi oameni, pentru ca aveau un scenariu elaborat, care includea si folosirea unor efecte sonore ce imitau zgomotele din natura. Femeile ocupau un loc important in distributie, ele interpretand diverse personaje.

Culegatoare de nuci: jobul potrivit pentru femeile vrednice

Inainte de aparitia utilajelor si a uneltelor moderne, nucile erau culese manual. Daca pomii erau prea inalti, culegatoarele asteptau momentul in care fructele cadeau in cantitati mari si le strangeau cu grija, alegandu-le pe cele mai bune. Atunci cand era posibil, foloseau scari pentru a ajunge la crengile cele mai de jos.

Un job pentru femei demult uitat: liftierele

Astazi, liftul este usor de manevrat: apesi un buton si restul se intampla de la sine. In trecut, insa, era nevoie de liftiere. Acestea aveau o adevarata responsabilitate, care consta in alegerea intr-o ordine logica a etajelor la care clientii ar fi trebuit sa coboare si in incercarea de a manevra liftul astfel incat sa se opreasca la acelasi nivel cu podeaua etajului aferent.

Un job pentru femeile matinale

Iata si un job mai putin obisnuit! Este vorba despre cel de ceas desteptator uman. Astazi, exista diferiti angajati care se ocupa de comisioanele oamenilor presati de timp. In urma cu mai bine de un secol, insa, existau femei care erau angajate pentru a le da trezirea celor care nu se impacau prea bine cu orele matinale. Cum faceau acest lucru? Foloseau diverse instrumente care faceau zgomot.

Joburile pentru femei, care au disparut odata cu trecerea veacurilor, starnesc adesea zambete sau exclamatii de uimire. Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste meserii reprezentau pentru doamnele din trecut nu numai o sursa de venit, ci si o recunoastere a diverselor lor talente.

Surse foto: retailhellunderground.com; viralnova.com; weather.com 

Articolul urmator Ce sunt bocitoarele? Mai există acest obicei la înmormântările din România?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.