Arta de a avea întotdeauna dreptate: lecțiile lui Schopenhauer

Arta de a avea întotdeauna dreptate: lecțiile lui Schopenhauer

Roxana R

Nu ne place să pierdem într-o dispută și ne străduim să ne impunem punctul de vedere chiar dacă ideea noastră este greșită. Practic, vrem să avem dreptate chiar și atunci când, de fapt, nu avem. Aceasta este ceea ce filosoful Arthur Schopenhauer numea „arta de a avea întotdeauna dreptate”.

Eseul lui Arthur Schopenhauer, intitulat „Arta de a avea întotdeauna dreptate”, prezintă 38 de tehnici pe care oamenii le folosesc pentru a-și impune punctul de vedere. Chiar dacă Schopenhauer a murit acum mai bine de 100 de ani, textul său este cât se poate de actual. Aceste tehnici de manipulare sunt folosite de toți, în viața de zi cu zi. Politicienii, avocații, negustorii, toți se străduiesc să îi convingă pe ceilalți că ei au întotdeauna dreptate.

Trebuie să faci apel la emoție

Folosind tehnicile corecte de argumentare, oricine îi poate manipula pe cei din jur și poate folosi în favoarea sa arta de a avea întotdeauna dreptate. Cel mai important lucru, spune Schopenhauer, este să nu combatem adversarul prin argumente raționale, ci să facem apel la emoție, la motivație.

De exemplu, dacă vrei să vorbești despre automatizarea unor profesii, care pun în pericol siguranța slujbei pentru mulți oameni, trebuie să faci apel la emoție. Din punct de vedere rațional, argumentul nu este în favoarea ta: un robot sau o mașină costă mai puțin decât o echipă formată din angajați și poate să lucreze mai mult decât un om. Însă, dacă vei folosi argumentul emoțional, vei câștiga simpatia celor care te ascultă. Trebuie să explici că în acest fel munca oamenilor va fi depreciată și este posibil ca pe viitor inclusiv munca oponentului tău să fie făcută de o mașinărie.

Un alt truc simplu pentru a-ți impune punctul de vedere este ca în loc de rațiune să faci apel la autoritate sau la opinia generală. Dacă vei arăta că majoritatea oamenilor sunt de partea ta, mulți vor renunța să te mai contrazică. Efectul de turmă funcționează deseori, scrie publicația The Guardian.

O altă metodă eficientă este să folosești un limbaj elevat sau foarte specializat, pe care oponentul tău nu prea îl înțelege. Multe persoane sunt complexate, se consideră inferioare altora din punct de vedere intelectual și se tem ca această slăbiciune să nu fie descoperită. De aceea, se vor retrage repede dintr-o dispută care pare să îi depășească.

Altă variantă este să declari public că nu poți înțelege argumentele rivalului tău, că el este mult prea inteligent pentru tine. În acest fel, cei din jur îl vor percepe ca pe un om arogant și vor trece de partea ta.

Ultimul truc despre care scrie Schopenhauer este și cel mai controversat. El spune că atunci când este evident că pierzi o dezbatere trebuie să folosești atacul la persoană. Desigur, metoda este larg folosită, mai ales printre politicieni, și este foarte eficientă.

Rămâne ca tu să decizi dacă vei folosi una dintre aceste metode prezentate de Schopenhauer, pentru a învăța arta de a avea întotdeauna dreptate.

Descoperă și ce ar trebui să facă o femeie după ce împlinește vârsta de 30 de ani!

Articolul urmator
Cele 3 „suflete pereche” pe care le vei întâlni de-a lungul vieții! Ce scop va avea fiecare
Cele 3 „suflete pereche” pe care le vei întâlni de-a lungul vieții! Ce scop va avea fiecare
Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?
Incepe quiz
Stapanesti cu adevarat arta de a flirta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.