Banii aduc fericirea... numai în aceste condiţii

Banii aduc fericirea... numai în aceste condiţii

Redactor Alexa Galgau

În privința legăturii dintre bani și fericire, opiniile sunt mereu împărțite. Pe de-o parte, știm cu toții zicala „Banii nu aduc fericirea”. Pe de altă parte, mulți oameni care nu au prea multe posibilități financiare nu ar fi de acord cu aceste vorbe, iar o viață fără griji legate de bani ar suna într-adevăr ca o viață fericită. Până la urmă, fericirea pe care banii ne-o provoacă depinde de foarte mulți factori.

Nu ar fi corect nici să ignorăm cu totul importanța lor, dar nici să credem că numai banii ar putea să ne facă sa ne simțim mulțumiți de viață. Iată în ce condiții banii aduc fericirea într-adevăr!

Banii aduc fericirea?

Dacă pentru un om sărac banii reprezintă un ideal și par a aduce fericirea, pentru un om bogat lucrurile nu stau chiar așa. Foarte multe persoane bogate suferă de depresie și, deși par să aibă tot ce și-ar putea dori de la viață, nu reușesc să găsească fericirea, în ciuda abundenței de care au parte. Acesta este un paradox pe care studiile recente au reușit să îl clarifice.

Ca multe alte lucruri în viață, fericirea este nuanțată. Banii pot să îți ofere satisfacții care să contribuie la fericire, deși nu o pot constitui complet. Însă cu cât ești mai satisfăcut de situația ta și nu ai griji foarte mari în legătură cu niște lucruri esențiale, precum casa sau mâncarea, cu atât te poți bucura de toate lucrurile care într-un final te fac fericit.

Conform piramidei nevoilor, creată de Abraham Maslow, există o ierarhie a factorilor care îl fac pe om să se simtă fericit. La baza piramidei sunt nevoile fiziologice (respiratul, mâncatul, apa, sexul, somnul, excreția etc.), la următorul nivel sunt nevoile de siguranță (nevoia de a avea un adăpost sigur, un job sigur, resurse suficiente, sănătate, proprietate etc.), apoi urmează nevoile ce țin de dragoste și apartenență (familie, prietenie, intimitate), care sunt urmate de nevoile ce țin de stima de sine (realizări, afirmare, respectul altora etc.), iar în vârful piramidei găsim nevoile de actualizare de sine (moralitate, creativitate, spontaneitate, deschiderea minții, evoluție mentală și spirituală etc.).

Așadar, este imposibil să fii fericit dacă nu ai câteva lucruri de bază în viață, lucruri care se cumpără cu bani. Din acest punct de vedere, banii sunt o necesitate și un factor destul de important în crearea sentimentului general de fericire. Cu toate acestea, conform studiilor recente, banii aduc fericirea altfel decât ne-am imagina noi. Oamenii se raportează adesea la aceleași lucruri care țin de bunăstare, ignorând faptul că au nevoi și personalități diferite.

Un studiu realizat la Universitatea Cambridge, publicat în Psychological Science, a examinat legătura dintre fericire, obiceiurile de cheltuială, venituti și tendința participanților de a cumpăra ceva care le exprimă personalitatea. Astfel, s-a arătat că ceea ce cumpărăm ne influențează mult fericirea doar dacă se potrivește cu personalitatea noastră. De pildă, achiziționarea unei biciclete de către un atlet sau donarea unor bani de către un activist contribuie mult mai mult la fericire decât achiziționarea unui iaht de către o persoană care nu și-a dorit niciodată unul, dar care vrea să arate că aparține unei anumite clase sociale.

S-au studiat peste 76.000 de tranzacții bancare și s-a analizat tipul de cumpărături în relație cu profilurile psihologice ale participanților. Astfel s-a ajuns la concluzia că legătura dintre fericire și achizițiile care se mulează pe personalitatea cumpărătorului este mult mai puternică decât cea dintre fericire și suma totală cheltuită.

Cu alte cuvinte, nu contează cantitatea, ci calitatea. Nu contează să ai mult sau să ai ceva ce nu îți dorești, ci poți să ai foarte puțin, dar dacă îți dorești acel lucru, vei fi fericită. Banii nu aduc fericirea decât în măsura în care îi poți folosi pentru ceva ce îți surâde ție. Dacă ai câteva zeci de lei și îți cumperi un ruj pe care ți l-ai dorit de mult timp, vei fi mai fericită decât un om care are milioane de euro și își cumpără zeci de proprietăți și lucruri scumpe pe care de fapt nu și le dorește.

Aceasta este o veste foarte bună, pentru că înseamnă că banii aduc fericirea într-adevăr, dacă știm să îi folosim pentru noi, și nu pentru imaginea noastră în ochii celorlalți, adică atâta vreme cât cheltuielile se mulează pe personalitățile noastre.

Află și cum poți câștiga bani fără să ai niciun pic de experiență,  dar și ce înseamnă să fii freelancer în România!

Articolul urmator
Cum să atragi norocul în casa ta, urmând sfaturile lui Mihai Voropchievici. „Am bani, voi avea bani și cât voi trăi voi avea bani. Sunt un om bogat"
Cum să atragi norocul în casa ta, urmând sfaturile lui Mihai Voropchievici. „Am bani, voi avea bani și cât voi trăi voi avea bani. Sunt un om bogat"
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.