Bunele maniere în jurul lumii: 12 lecții de bună purtare în alte țări de pe glob

Bunele maniere în jurul lumii: 12 lecții de bună purtare în alte țări de pe glob

Redactor Raluca Margean

Cu cât vei călători mai mult în această lume, cu atât îți vei da seama cât de diferiți sunt oamenii din toate colțurile lumii, din toate punctele de vedere: tradiții, credințe și mentalități. Și pentru că este foarte important să respecți cultura și oamenii pe care îi vizitezi, trebuie neapărat să înveți bunele maniere din jurul lumii. Așadar, data viitoare când îți plănuiești o călătorie într-o altă țară, ține cont și de lecțiile de bune maniere pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Bunele maniere din jurul lumii: obiceiuri la masă

bunele-maniere-in-jurul-lumii-restaurant

 În unele culturi, să râgâi la masă reprezintă un compliment.

În locuri precum Turcia sau Arabia Saudită, râgâiala după o masă copioasă reprezintă o modalitate de a complimenta bucătarul pentru bucatele oferite. O râgâială sănătoasă nu este nepoliticoasă, ba dimpotrivă. Acest gest îi transmite bucătarului că ai mâncat foarte bine și ai savurat fiecare bucățică. Ba mai mult, poate fi chiar nepoliticos să NU râgâi după o masă grozavă, pregătită cu mult efort de gazdă doar pentru tine.

În China este politicos să plescăi ca să-ți arăți încântarea pentru o masă.

Dacă în majoritatea culturilor, nu este politicos să faci zgomot atunci când mănânci sau bei ceva, în China acest obicei este chiar recomandat. Este ca și cum ai face complimente bucătarului, spunându-i: ”Mulțumesc pentru masă, a fost delicios.”

Nu cere sarea atunci când mănânci în Egipt.

De cele mai multe ori, nici nu vei găsi sare pe masă în Egipt. Dacă mergi la un restaurant și ceri sarea pentru a adăuga puțină în mâncare, este ca și cum i-ai spune bucătarului că nu a pregătit-o așa cum ar fi trebuit. Este extrem de nepoliticos, așadar mai bine nu o face.

În Ghana, dacă inviți pe cineva la masă sau o cafea, tu ești cel care plătește.

Dacă te vei aventura vreodată în Ghana și acolo inviți pe cineva la masă sau la o băutură, trebuie să te asiguri că ai destui bani cât să plătești și pentru invitatul tău. Altfel, vei fi considerat extrem de nepoliticos și s-ar putea să primești câteva reclamații pe tema asta.

Nu-ți umple singur paharul dacă mergi în Japonia.

Bunele maniere din jurul lumii sunt extrem de diferite. De exemplu, în multe țări este ceva normal să-ți torni singur o băutură în pahar. În schimb, în Japonia, acest obicei va fi considerat a fi lăcomie, narcisism, o practică antisocială. Corect este să torni mai întâi băutura celorlați oameni de la masă, iar ei îți vor turna ție în propriul pahar. Dacă termini paharul înaintea celorlați, pur și simplu umple-le lor din nou paharul și ei vor face același lucru pentru tine.

Să nu cumva să oferi cadou un vin gazdei la care mergi în Franța.

Dacă ești invitat la o petrecere în Franța, poate ești tentat să aduci o sticlă de vin în dar. Totuși, nu fă greșeala asta deoarece vei fi considerat extrem de nepoliticos. Este ca și cum i-ai spune că vinul pe care-l oferă gazda petrecerii nu este suficient de bun. În schimb, poți aduce flori sau ciocolată.

Reguli de bună purtare pe care trebuie să le cunoști

bunele-maniere-in-jurul-lumii-baiat-care-scuipa-apa

În tribul Maasai din Kenya, scuipatul reprezintă un mod de a-ți arăta afecțiunea pentru cineva.

Bunele maniere din jurul lumii ni s-ar putea părea extrem de ciudate. De exemplu, în timp ce majoritatea țărilor consideră scuipatul ca fiind foarte nepoliticos și total neigienic, tribul Maasai îl folosește ca formă de afecțiune, noroc sau reverență. De multe ori, ei se scuipă când se salută reciproc, iar acesta este considerat un semn de respect. De exemplu, un tată își va scuipa fiica când aceasta se va căsători, pentru ca aceasta să aibă noroc și prosperitate în căsătorie. De asemenea, nou-născuții sunt scuipați pentru a se asigura că cel mic nu va fi blestemat. Chiar dacă ți se pare ciudat, dacă vei călători în acea parte a lumii, să fii pregătit pentru această dovadă de afecțiune din partea tribului Maasai.

Dacă dai mâna cu cineva din Orientul Mijlociu, să nu folosești niciodată mâna stângă.

Deși majoritatea salutăm cu mâna dreaptă, dacă întinzi mâna stângă nu ar fi considerat teribil de nepoliticos sau ofensator în majoritatea țărilor de pe planeta noastră. Cu toate astea, în Orientul Mijlociu, acest gest este considerat a fi o insultă îngrozitoare deoarece în această cultură, fiecare mână are funcții specifice. Mâna dreaptă este folosită pentru mâncare, iar mâna stângă este rezervată pentru ștergerea după folosirea băii. Știind acest lucru, oferind mâna stângă, oferi de fapt mâna care, chiar dacă este curată, este asociată cu un act care nu este considerat curat. Așadar, dacă te vei găsi vreodată în Orientul Mijlociu și ești stângaci, asigură-te că vei saluta cu mâna dreaptă de fiecare dată. Și, desigur, ai grijă să nu mânânci cu mâna stângă, din aceleași motive.

Nu lăsa niciodată bacșiș în Japonia.

În America, bacșișul este o practică obișnuită. Și alte țări au adoptat bacșișul, însă acesta nu este obligatoriu. De cele mai multe ori, în diverse țări dai bacșiș dacă îți place cum ai fost servict, dacă ți-a plăcut mâncarea sau persoana care te-a servit. În schimb, în Japonia, bacșișul este considerat a fi o insultă, un lucru extrem de nepoliticos. Așadar, data viitoare  când mergi în Japonia, ai grijă să nu oferi bacșis nici șoferului de taxi, nici ospătarului, nimănui.

Nu-ți arăta talpa pantofului cuiva din cultura arabă.

În cultura arabă, să arăți cuiva talpa pantofului este considerat a fi un gest de insultă și dispreț. De aceea, nu trebuie să pui picior peste picior în fața interlocutorului tău, astfel încât acesta să-ți vadă talpa. Pantoful este considerat necurat, în special talpa, motiv pentru care trebuie îndepărtat înainte de a intra în lăcașuri de cult, case și alte clădiri.

Să nu ajungi niciodată la timp la o întâlnire în Venezuela, este nepoliticos.

În timp ce în unele țări să întârzii la o întâlnire este considerat a fi un gest nepoliticos, în Venezuela nu trebuie să te prezinți niciodată mai devreme de ora întâlnirii sau chiar la ora respectivă. Vei fi considerat prea dornic sau prea lacom. Cel mai bine este să ajungi după 15-20 de minute de la începerea evenimentului. Excepții se fac la evenimente precum un concert sau o înmormântare.

Semnul de ”OK” din degete este considerat o insultă în unele țări.

Câteodată, când ești întrebat ”cum te simți?”, în unele țări ești tentat să arăți semnul ”OK” formând litera ”O” cu degetul mare și arătătorul. În unele țări din America de Sud sau din Turcia, acest gest este extrem de nepoliticos. De exemplu, într-o țară precum Turcia acest semn este un mod foarte urât de a spune cuiva că este homosexual. Este ca o înjurătură.

Să cunoști bunele maniere din jurul lumii este un semn de bună purtare și de respect pentru cultura și oamenii pe care îi vizitezi. Ai grijă și informează-te de fiecare dată când mergi într-o țară străină despre obiceiurile și tradițiile acesteia pentru a nu fi considerat un om nepoliticos și prost crescut. Iar dacă ești în căutare de locuri fantastice unde să călătorești, îți recomandăm să încerci locațiile din Urzeala Tronului.  

Surse foto: Pixabay, Unsplash

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.