Calendarul expozitional al lunii octombrie, la Muzeul Arad

Calendarul expozitional al lunii octombrie, la Muzeul Arad
Redactor Divahair.ro
Marţi, 09.10.2012

Complexul Muzeal Arad iti prezinta calendarul expozitional din perioada 09 -30 octombrie 2012.

Palatul Cultural (Piata G.Enescu 1)

Marti-Duminica: 09.00-17.00

TAXA DE INTRARE

*Expozitia DE ARHEOLOGIE (intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)

*Campania de promovare SUNT OBIECT DE MUZEU, CAUT VIZITATOR!

Complexul Muzeal Arad, membru fondator al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania (RNMR), participa la campania nationala pentru promovarea muzeelor din Romania Sunt obiect de muzeu, caut vizitator!, care se desfasoara in perioada 3 septembrie - 21 noiembrie. In expozitia de arheologie, un artefact extrem de rar in Romania, salvat de arheologii aradeni de pe tronsonul Autostrazii Arad-Timisoara, isi spune povestea. Este vorba de un vas folosit pentru prepararea untului, ce dateaza de la sfarsitul epocii bronzului, artefact descoperit in judetul Arad, pe situl arheologic de la Sagu, in anul 2010. Campania, initiata de RNMR, este realizata cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN).  

*Expozitia UN SECOL DE ISTORIE NATURALA.

Comori ale patrimoniului aradean in colectia Gimnaziului Superior Regal (intrarea dinspre Parcul copiilor)

Curator : drd. Angela Tigan

O colectie alcatuita din 164 de piese naturalizate (pasari, mamifere, pesti, reptile), cu valoare istorica, patrimoniala, dar si deosebit de atent conservate, ilustreaza natura aradeana acum o suta de ani. Expunerea Colectiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alaturi de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexa a faunei din aceasta zona geografica.

Expozitia este realizata in colaborare cu Colegiul National Moise Nicoara Arad.

*Expozitie de fotografie (intrarea dinspre Parcul copiilor)

PESTERA COLIBOAIA - ARTA PARIETALA EUROPEANA 36000 ANI. Cele mai vechi desene rupestre din Europa.

Organizator: Asociatia Speologica Speowest Arad

Expozitia prezinta publicului larg imagini si informatii inedite de la descoperirea desenelor rupestere, o galerie in imagini a desenelor, cat si fotografii de pe Valea Sighistelui si Pestera Coliboaia. In data de 20 septembrie 2009, in urma unei explorari cu caracter speologic, o echipa formata din speologii Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu si Laura Roxana Tociu, membrii ai Asociatiei Speologice Speowest Arad, impreuna cu Tudor Rus, membru al Clubului de Speologie Speodava Stei, si Marius Iosif Kenesz, membru al Asociatiei Montane SpeoZarand Brad, descopera, in spatele unor galerii inundate, greu accesibile, pe o galerie situata la 7 metri deasupra raului subteran, mai multe desene rupestre realizate cu carbune din lemn, primele de acest gen semnalate in Europa Centrala si Est. Desenele reprezentand animale din fauna paleoliticului (bizoni, riniceri, ursi etc.) se regasesc alaturi de resturi ale ursului de caverna care a trait in zona pana in urma cu cca. 30000 de ani. Dupa vizitarea sitului de catre o echipa multi-institutionala internationala, formata din specialisti de renume mondial in arta rupestra, arheologi, paleontologi si speologi si datarea a doua probe de carbune cu metoda radiocarbonului, desenele din Pestera Coliboaia au egalat in vechime cele mai vechi manifestari artistice semnalate in Europa, cele din Pestera Chauvet, Ardeche, Franta cu o vechime de cca. 36000 de ani inainte de prezent.

Sala Clio (str. Horia, nr. 10)

Marti-Duminica: 09.00-17.00

INTRARE LIBERA

Expozitie de fotografie SALONUL DE TOAMNA

Vernisaj: miercuri, 10 octombrie

Organizator: Fotoclub Arad

Muzeul de arta (str. Gh. Popa nr. 2-4, etaj II)

Marti-Duminica: 09.00-17.00

INTRARE LIBERA

Expozitie de arta  ICONOGRAFII

Artist: Hngela Hanc

Curator : Adriana Pantazi

Expozitia, in care pot fi vazute peste 40 de lucrari, sta sub semnul studiului autodidact al traditiei icoanei bizantine, cartografiata de manualele de pictura veche, dar si de cultul liturgic bisericesc. Icoane pe lemn, realizate in tehnica bizantina veche, si studii in acuarela, cu varianta monocroma si policroma, sau in tehnica mixta, sunt lucrari propuse de catre pictorita Angela Hanc pentru expozitia suprapusa de titlul Iconografii. Icoanele pe lemn fac parte din proiecte iconografice care apartin unor biserici din Arad, sau provin din colectii private (Nasterea Domnului, Buna Vestire, Hristos pe Cruce). Schitele in acuarela monocroma (sepia, brun Van Dick, ocru) au ca punct de reper vechile izvoade dupa care se desenau icoanele (seria Praznicelor Imparatesti, Chip, Absida).

Muzeul Orasului Lipova

Marti-Duminica: 09.00-17.00

TAXA DE INTRARE

*Expozitia permanenta

*Expozitie de carti postale

LIPOVA. O ISTORIE IN IMAGINI

21 septembrie - 4 noiembrie

Curator: Corina Dubestean, muzeograf

Expozitia Lipova. O istorie in imagini continua seria expozitiilor de carti postale ilustrate, Prin Lipova de altadata, Pe urmele trecutului, Umbrele Lipovei, tema acestui an fiind arhitectura urbana a orasului si a bailor din Lipova.

Colectia de arta si Casa Memoriala "Eugen Popa Si Eugenia Hagiu" Savarsin

Muzeul se poate vizita la cerere: tel. 0257.281.847 (programare)

Casa memoriala pastreaza elementele principale ale incaperilor cu destinatie de locuit, unde se regasesc: salonul mobilat cu piese in stil florentin, atelierul artistului, o mica camera amenajata cu piese etnografice si o incapere care retine obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa. Lucrarile de arta, in cea mai mare parte pictura, expuse in salon, atelier si in hol, sunt realizate de Eugen Popa, in intervalul 1940 - 1980.

Articolul urmator »
Baia în lumina lunii. Ce presupune acest ritual și ce beneficii are
Baia în lumina lunii. Ce presupune acest ritual și ce beneficii are
Andreea Baluteanu | Miercuri, 09.10.2024
Incepe quiz
Ce faza a lunii te reprezinta?
Ce faza a lunii te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
9 legende de Halloween care îți vor da fiori
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.01.2024

Ne găsești pe