Când sărbătoresc ortodocșii și catolicii Paștele în 2022?

Când sărbătoresc ortodocșii și catolicii Paștele în 2022?

Redactor Raluca Margean

În 2022, Paștele se va sărbători în luna aprilie, însă ziua diferă pentru credincioșii ortodocși și cei catolici, așa cum deja ne-am obișnut, de altfel. Există o anumită regulă după care se calculează data exactă a Sărbătorilor de Paște, aceasta fiind stabilită la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325 d.H. Există situații în care Biserica ortodoxă sărbătorește Sfânta Duminică de Paște în aceeași zi cu Biserica catolică, însă acestea apar o dată la câțiva ani. Află de ce diferă cele două zile și care este data exactă pentru Paștele 2022, atât conform calendarului ortodox, cât și al celui catolic. 

Când vor sărbători ortodocșii și catolicii Paștele în 2022

Paștele 2022, conform calendarului ortodox

Conform calendarului ortodox, Paștele din 2022 va cădea pe data de 24 aprilie. Ziua sărbătorii Învierii Domnului este variabilă și se calculează după o regulă veche stabilită tocmai în anul 325 d.Hr. Conform acesteia, Paștele se vor serba în fiecare an, întotdeauna în prima duminică după prima luna plină de după echinocțiul de primăvară. Dacă această lună plină cade chiar duminica, Sfânta Sărbătoare va avea loc în duminica următoare, pentru a nu corespunde cu Paștele iudeilor, dar nici înaintea acestora. 

Când este Paștele în 2022 la catolici

Dacă Paștele creștin ortodox se prăznuiește în 2022 pe 24 aprilie, catolicii vor sărbători pe data de 17 aprilie, cu o săptămână înainte. Următorul an în care data cele două sărbători va coincide va fi pe 20 aprilie 2025.

Paște 2022: de ce Paștele catolic diferă de cel ortodox?

Catolicii și ortodocșii au zile diferite pentru Sărbătoarea de Paște deoarece cele două biserici folosesc pentru calcul două calendare diferite. În timp ce Biserica Catolică utilizează Calendarul nou Gregorian, Biserica Ortodoxă a rămas după calendarul tradițional, cel Iulian. 

Calendarul Iulian a fost introdus pe vremea împăratului Iulius Cezar, în anul 46 î.Hr. Conform acestuia, anul are 365 de zile și este împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat o dată la 4 ani. De-a lungul timpului, s-a descoperit că acest calendar avea o imperfecțiune, și anume anul calendaristic era mai scurt decât anul astronomic cu 11 minute. Din acest motiv, în 24 februarie 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a introdus noul calendar, cel Gregorian care îndrepta eroarea, ștergând zilele cu care anul calendaristic rămăsese în urmă. Atunci a fost stabilit definitiv și echinocțiul de primăvară pe data de 21 martie.

Calendarul gregorian a fost acceptat de toate bisericile catolice și protestante din ţările occidentale, dar și de unele biserici ortodoxe, precum Biserica Ortodoxă Română. Unele biserici ortodoxe nu au adoptat noul calendar, și anume Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă.

Deoarece nu toate bisericile ortodoxe au fost de acord cu noul caldendar, la Conferința interortodoxă de la Constantinopol din mai 1923 s-a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit după calendarul iulian vechi până toate bisericile ortodoxe vor trece la noul calendar.

Vacanța de Paște 2022

Conform site-ului edupedu.ro, vacanța de Paște 2022 va fin în perioada vacanței de primăvară din semestrul al II-lea, și anume între 15 aprilie și 1 mai 2022. Așadar, vacanța de primăvară include atât perioada de Paște catholic, cât și ortodox.  

Când începe Postul Paștelui în 2022

Isus pe cruce

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de creștini, durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săpămâna Patimilor. Acesta este cel mai greu și mai lung de post de peste an. În 2022, Postul Paștelui începe luni, 7 martie și se termină sâmbătă, pe 23 aprilie. În Vinerea și Sâmbăta Mare dinainte de Paște se ține Post Negru de credincioșii sănătoși și în putere. De asemenea, în primele două zile al Postului Mare, Biserica ortodoxă recomandă post complet pentru cei ce pot să țină și ajunare până spre seară pentru cei mai slabi. Aceștia pot mânca seara puțină pâine și pot bea apă.  

Pe lângă abținerea de la anumite alimente, în Postul Mare se țin rugăciuni pentru curățirea sufletului și iertarea păcatelor. Conform regulilor bisericești, în Postul Paștelui 2022 este interzis să se facă nunți, botezuri sau alte petreceri. Cei mai credincioși nu-și sărbătoresc nici zilele de naștere prin cântec și dans în această perioadă.

După perioada de post, este obișnuit ca toți creștinii să meargă la biserică, pentru a se spovedi și împărtăși.

Când cad Floriile în 2022?

Sărbătoarea de Florii este întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște. În 2022, Floriile cad duminică, pe 17 aprilie, pentru credincioșii ortodocși și duminică, 10 aprilie pentru cei catolici. Duminica Floriilor simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, la o zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și în acea zi Biserica acordă dezlegare la pește.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în biserici se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Cele mai importante denii sunt cele de joi și vineri seara, cunoscute şi sub denu­mirile de denia mică şi denia mare. Creștinii au credința că, participând la aceste denii, vor fi iertați de păcate.

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, așadar se cuvine să întâmpini Paștele în 2022 cu multă smerenie și credință în Dumnezeu. Ține post și roagă-te pentru curățenia sufletului tău și a celor apropiați!

Citește și: Tradiții şi superstiţii de Învierea Domnului

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.