Când sărbătorim Rusaliile în 2018

Când sărbătorim Rusaliile în 2018

Redactor Andreea Baluteanu

Începem articolul nostru de azi cu o veste bună: cât de curând, ne așteaptă o nouă mini-vacanță. Dacă abia te-ai întors din vacanța de 1 mai și te plângi că a trecut prea repede, ai toate motivele să fii fericită: la orizont se anunță un nou prilej de bucurie. E vorba despre Rusalii!

Află din rândurile de mai jos când sărbătorim Rusaliile în 2018, care este originea lor și câteva sfaturi pentru o vacanță plină de voie bună!

Rusaliile: când și ce sărbătorim

Tradiția creștină ne spune că Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Sfintele Paști. Astfel, creștinii ortodocși vor celebra în acest an Rusaliile pe data de 27 și 28 mai.

cruce

Rusaliile marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Conform Noului Testament, acest eveniment s-a petrecut în ziua rusaliilor evreiești, respectiv la 50 de zile de la Înviere. Cu această ocazie și grație Duhului Sfânt, Apostolii au fost capabili să vorbească limbi pe care nu le cunoșteau până atunci, pentru a putea astfel răspândi învățătura creștină în toate colțurile lumii.

Cu toate acestea, sărbătoarea era cunoscută și în Vechiul Testament, inițial ca o celebrare a recoltelor, iar apoi ca cinstire a Legământului, la 50 de ani de la ieșirea din Egipt.

Da, tot 50 de zile. Nu e de mirare că, în popor, Rusaliile mai sunt cunoscute și sub numele de Cinzecime. Deși originea diferă, ambele sărbători erau prilejuri de bucurie, în care se cinsteau harul și iubirea.

De Rusalii, creștinii vin la biserică cu frunze de nuc sau de tei, conform calendarulortodox.ro, pe care le percep ca fiind simboluri ale limbilor de foc, cinstind Pogorârea Duhului Sfânt. După ce sunt binecuvântate de către preot, frunzele de nuc și de tei sunt împărțite credincioșilor și apoi sunt aduse din nou acasă.

Diferitele origini ale Rusaliilor

Originea sărbătorii creștine a Rusaliilor s-a suprapus și peste celebrări ale romanilor antici. Astfel, Rusaliile erau considerate Ziua Trandafirilor, în care se cinsteau morții. Creștinii s-au inspirat și ei de la romani, astfel că în sâmbăta de dinainte de Rusalii sunt pomeniți cei decedați, existând obiceiul ca în unele zone ale țării să fie împărțite oale împodobite cu flori și cu colac deasupra lor. Există și o superstiție aici: morții s-au întors pe pământ odată cu Învierea Domnului și au peregrinat prin locurile dragi, iar de Rusalii se marchează din nou trecerea lor la cele veșnice.

În opoziție, ziua de Rusalii este dedicată viilor, iar a doua zi, cea de luni, se sărbătorește Sfânta Treime, care exprimă legătura eternă, nemuritoare dintre Tată, Fiu și Sfântul Duh.

În tradiția populară, Rusaliile sunt legate și de Iele sau zânele rele. Acestea reprezintă spiritele morților, de data aceasta răzvrătite, care nu mai doresc să se întoarcă pe lumea cealaltă. Rusaliile pot fi reprezentate și de fetele Împăratului Rusalim, care, conform legendei, îi seduceau și îi pedepseau pe toți cei care nu le ofereau respectul necesar, folosindu-se de puterile lor magice.

iele

Mini-vacanța de Rusalii în 2018: cum petrecem

Dacă anul trecut ne-am bucurat de o vacanță în toată regula de Rusalii, se pare că și anul acesta sorții ne surâd. Rusaliile vor fi sărbătorite, așa cum am mai spus, pe 27 și 28 mai, respectiv duminică și luni (zilele săptămânii sunt întotdeauna fixe, dat fiind faptul că Rusaliile se petrec la 50 de zile după Paște, celebrat mereu duminica). Este foarte posibil ca autoritățile să decidă să unească aceste două sărbători legale cu ziua de 1 iunie, la rândul ei liberă. Am putea astfel beneficia de nu mai puțin de 9 zile de vacanță continuă!

Iată mai jos câteva idei de petrecere a sărbătorii, în cazul în care nu ți-ai planificat încă nimic.

Mergi la mare sau la munte! Probabil cea mai populară modalitate de a ne petrece de Rusalii rămâne marea sau muntele. Fie că alegi România sau destinații din străinătate, suntem sigure că te vei distra de minune. Conform meteorologilor, vremea va fi frumoasă și caldă, de vară, deși e posibil să fie tulburată și de câteva descărcări electrice.

Delectează-te cu un city break! Viața e scurtă, iar locurile pitorești ale lumii, nenumărate! Pune câțiva bani deoparte și profită de vacanță pentru a merge într-un oraș nou.

Mergi la bunici! Spune drept, de când nu ți-ai mai vizitat bunicii? Până la urmă, Rusaliile sunt o sărbătoare religioasă, care se petrece în familie. Suntem sigure că mama sau bunica ta știe o mulțime de tradiții frumoase, care merită păstrate.

cuplu picnic

Fă un picnic! Poate că nu ai ocazia de a pleca din orașul tău de Rusalii, dar asta nu înseamnă că nu merită să te distrezi. Mergi la un picnic în parc, ieși la o cafea cu prietenele, la o expoziție sau la un concert. Trebuie doar să fii creativă!

Tu cum vei sărbători de Rusalii în 2018? Povestește-ne ce tradiții urmezi cu ocazia acestei sărbători!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.