Cand este Dragobetele la romani si cum se sarbatoreste: traditii si obiceiuri de dragoste

Cand este Dragobetele la romani si cum se sarbatoreste: traditii si obiceiuri de dragoste

Diana Solomon

Dragobetele, sarbatoarea traditionala romaneasca, este omoloaga zilei de Valentine. De origine dacica, aceasta se celebreaza in fiecare an pe 24 februarie si este o zi dedicata iubirii. Dragobetele este o presarbatorire a viitoarelor nunti si logodne, dar si a primaverii, pentru ca obiceiul este ca tinerii, fete si baieti, sa plece in padure in cautarea primelor flori.

Cand e dragobetele

Traditii si obiceiuri de Dragobete

De Dragobete , fetele adunau de dimineata ultimele straturi de zapada, pe care o numeau "zana zanelor", iar apa ramasa in urma topirii acesteia era folosita pentru a se spala pe fata si pe par, crezand ca astfel vor fi mai frumoase pentru admiratori. Restul apei era folosit pe parcursul anului la descantece de dragoste, deoarece se credea ca are puteri magice. Un alt obicei facut de data aceasta de femei, era ca acestea sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi tandre si iubitoare. Insa nu doar femeile urmau tradiitiile acestei zile. Barbatii aveau grija sa nu isi supere sotiile, pentru a le merge bine, iar baietii considerau ca trebuie sa glumeasca si sa respecte Dragobetele pentru a fi indragostiti tot anul. Acestia petreceau si prin satele vecine, ca sa le mearga bine. De asemenea, daca o fata nu intalnea niciun baiat de "ziua iubirii", se considera ca nu va fi iubita de niciun reprezentant al sexului opus, fiind valabila si viceversa. Totodata, cuplurile trebuiau sa se sarute in ziua de Dragobete, pentru a ramane indragostiti cel putin un an. Era interzis insa sa plangi, pentru ca lacrimile nu erau de bun augur.
 

Dragobetele saruta fetele

In mediul rural exista nenumarate obiceiuri, care mai de care mai vechi si diferite de la o zona la alta. Una dintre traditii era ca baietii si fetele sa imbrace haine noi, de sarbatoare si sa mearga in padure sau lunca, la cules de flori. Acestea erau puse la icoane si folosite la tot felul de ritualuri de dragoste.

Un alt obicei era ca fetele sa alerge spre sat, iar baietii sa fuga dupa cea cu care doreau sa ramana pentru cel putin un an. Dupa ce baiatul o prindea pe aleasa lui, o saruta in vazul tuturor, ca o consimtamant in fata martorilor. Aceasta legamant semnifica o logodna ludica, care de cele mai multe ori devenea adevarata.

Dragobetele, sarbatoarea tuturor

Insa nu doar fetele si baietii sau cei care formau deja un cuplu sarbatoreau Dragobetele . Credinta generala era ca toata lumea sa se distreze in aceasta zi si sa ia parte la activitatile din sat. Munca grea era lasata deoparte, in schimb se facea curatenie prin casa, deoarece se considera ca aduce noroc si prosperitate. In aceasta zi, pasarile din curte erau hranite si ocrotite, fiind interzisa sacrificarea acestora.

Dragobetele, considerat un fel Cupidon autohton, ocrotea indragostitii si le purta noroc. De "ziua iubirii", tinerii sarbatoreau prin traditii si obiceiuri de dragoste populare romanesti. Tu ce obicei ai fi vrut sa respecti in ziua de Dragobete?

Articolul urmator
Sfatul lui Florin Dumitrescu pentru români: „Nu mai mâncați ciorbe în cârciumi!"
Sfatul lui Florin Dumitrescu pentru români: „Nu mai mâncați ciorbe în cârciumi!"
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.