Cand se schimba ora si cum influenteaza bioritmul

Cand se schimba ora si cum influenteaza bioritmul

Andreea Gluh, redactor

Oricine trebuie să știe când se schimbă ora în cursul unui an, deoarece acest lucru pare să influențeze starea psihică și fizică a multor oameni. Dacă și tu observi anumite modificări în bioritmul tău atunci când treci de la ora de vară la iarnă și invers, află că aceste lucruri sunt normale. Îți prezentăm în acest articol informații prețioase despre schimbarea orei, inclusiv cum poate fi afectat organismul tău de aceste modificări!

Femeie îmbrăcată la costum care ține un ceas în fața sa

Când se schimbă ora de vară?

În fiecare primăvară, mai precis în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la ora de vară. Scimbarea orei de vară se face după echinocțiul de primăvară, care are loc în 20 sau 21 martie. Echinocțiul de primăvară este momentul când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. În acea zi, Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

După echinocțiu, ziua începe să se mărească și, astfel, pentru a profita de lumina naturală pe o perioadă mai lungă pe parcursul unei zile, se trece la ora de vară. Primăvara când se schimbă ora în ora de vară, ceasul se va da cu o oră înainte. Cu alte cuvinte, ora 3:00 noaptea va deveni ora 4:00, iar duminica respectivă va fi cea mai scurtă din an (23 de ore în loc de 24 de ore).

Când se schimbă ora de iarnă?

Odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie, se revine la ora oficială standard, care este numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă. Specialiștii consideră că această denumire (oră de iarnă) este greșită.

În această zi de octombrie când se schimbă ora, 3:00 noaptea va deveni ora 4:00, iar duminica respectivă va fi cea mai lungă zi din an (25 de ore în loc de 24).

De când se schimbă ora în lume?

Un ceas, lumânare și carte pe o masă

Nu a trecut mult timp de când se schimbă ora. Primul om care a venit cu această idee a fost Benjamin Franklin în eseul său „An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” (Un proiect economic pentru a diminua costul luminii). Atunci, Franklin propunea ca oamenii să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp și a face economie la lumânări. Cu toate acestea, ora nu a fost modificată în vremurile respective, ci mult mai târziu, și anume în timpul primului război mondial.

Germanii au fost primii care au dat ceasurile înainte. Se întâmpla pe 30 aprilie 1916 când se schimba ora 23:00 în 24:00. Rațiunea din spatele acestei acțiuni a fost de a economisi combustibilul folosit pentru lumina artificială, acesta urmând să fie utilizat pentru eforturile de război. Alte state au preluat ideea imediat, însă după încheierea războiului, multe țări au revenit la ora standard. Ora de vară a fost din nou introdusă în cel de-al doilea război mondial, din aceleași motive ca în primul război mondial.

De când se schimbă ora în România?

Dacă nu știai de când se schimbă ora în România, află că în țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Până în 1983, trecerea la ora de vară se făcea în prima duminică a lunii aprilie, iar cea la ora de iarnă, în ultima sâmbătă a lunii septembrie. Din 1984 până în 1996, ora de vară era fixată pe ceas în ultima duminică a lui martie, iar cea de iarnă, în ultima duminică a lui septembrie. Odată cu anul 1997, însă, s-a stabilit o nouă regulă, care se aliniază celei respectate de majoritatea statelor lumii și care este valabilă și în prezent: la ora de vară se trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, iar la cea de iarnă, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie.

Când se schimbă ora în celelalte zone ale lumii?

În timp ce în emisfera nordică, în care este situată și țara noastră, se va trece la ora de iarnă, în emisfera sudică, se va trece la ora de vară. Motivul îl reprezintă faptul că anotimpurile sunt inversate, datorită înclinării axei planetei și a unghiului sub care razele soarelui pică pe scoarța terestră. Astfel, în Australia, de exemplu, trecerea la ora de vară a fost deja făcută în prima duminică a lui octombrie, iar cea la ora de iarnă se va face în prima duminică a lui aprilie.

De asemenea, iată și alte informații utile despre când se schimbă ora de toamnă-vară în celelalte țări ale lumii:

  • În Europa, există 3 țări europene care nu schimbă niciodată ora. Acestea sunt: Belarus, Rusia și Islanda.
  • În Africa, doar 3 state schimbă ora (Namibia, Egiptul și Tunisia), restul de 51 de state au o singură oră pe tot parcursul anului. De asemenea, este interesant de știut că, în țările africane care schimbă ora, trecerea la ora de vară și revenirea la ora obișnuită se fac încă în lunile aprilie, respectiv septembrie. 
  • În America de Nord, SUA, Hawaii și orașul Canadian Ontario au o singură oră pe tot parcursul anului.

Cum îți influențează schimbarea orei bioritmul?

 Femeie care stă cu capul în jos alături de un ceas de perete

Este posibil ca organismul tău să se resimtă atunci când se schimbă ora. Mai exact, se poate instala o stare de oboseală cauzată de tulburări de somn. Va dura câteva zile până când te vei obișnui cu noul mod în care se scurge timpul și va trebui să îți faci o nouă listă de priorități, astfel încât să termini tot ce ți-ai propus.

Alături de oboseală, poate apărea și o ușoară depresie, dar și o lipsă a poftei de mâncare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamnă sau de primăvară , în funcție de momentul din an despre care vorbim.

Nu va fi foarte ușor să te obișnuiești cu schimbarea, specialiștii sustinând că poate dura până la o lună să îți revii. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie să ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos și să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie. De asemenea, este indicat să ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipsească fructele de toamnă. În acest fel, când se schimbă ora toamna, organismul tău va fi mai puțin afectat.

Se mai schimbă ora în 2022?

În 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunțarea la practica schimbării orei de două ori pe an, eurodeputații fiind de părere că ar trebui să rămână o singură oră valabilă pe tot parcursul anului. Ei și-au motivat propunerea prin faptul că tot mai mulți oameni raportează probleme de sănătate din cauza acestor modificări de oră, precum: probleme de concentrare, irascibilitate și insomnii.

Ceas de alarmă pe fundal negru

Ca urmare a acestei inițiative, țările care fac parte din blocul comunitar pot alege dacă mai rămân la acest sistem vechi de schimbare a orei sau adoptă propunerea legală a Comisiei Europene de a menține permanent o singură oră. Procesul decizional la nivel european a fost amânat din cauza negocierilor Brexit-ului și pandemiei de coronavirus, însă cel mai probabil, subiectul va fi reluat în 2022.

Așadar, acum că ai aflat când se schimbă ora, ia si tu măsurile necesare pentru a preîntâmpina repercursiunile asupra sănătății tale! Odihnește-te mai mult, fă mișcare pentru a reduce stresul și stările de anxietate și mănâncă cât mai sănătos!

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
De ce e bine să dormi cu un cuțit sub pernă. Când vei afla motivul, vei proceda și tu așa
De ce e bine să dormi cu un cuțit sub pernă. Când vei afla motivul, vei proceda și tu așa
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.