Care este numele real al părintelui Arsenie Boca? Foarte puțini români cunosc acest detaliu

Care este numele real al părintelui Arsenie Boca? Foarte puțini români cunosc acest detaliu

Ramona Jurubita

Arsenie Boca (1910 - 1989) a fost unul dintre cei mai cunoscuți preoți ai secolului al XX-lea și a intrat în atenția credincioșilor datorită predicilor și învățăturilor pe care le-a transmis. Deși au trecut peste 30 de ani de când a trecut în neființă, numele lui încă se află pe buzele creștinilor ortodocși, fiind știut de toți ca stareț al Mănăstirii Prislop, acolo unde a fost și înmormântat.

Înainte de a-i sluji lui Dumnezeu la Prislop, el a stat vreme de trei luni pe Muntele Athos și a experimentat viaţa duhovnicească, ținând post 40 de zile, apoi s-a dus la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Pe data de 3 mai 1940 avea să fie tuns în monahism și să primească numele de Arsenie. Atunci numele său adevărat care a fost? 

Portret al părintelui Arsenie Boca.

Sursa foto: Facebook

Aflăm acest lucru din cartea „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca” scrisă de Tatiana Niculescu, unde se spune că Zian este prenumele pe care l-a primit părintele Arsenie Boca la botez.

Zian Boca s-a născut într-o familie simplă, de la țară și, cu toate că părinții lui, Iosif şi Creștina, erau credincioși, aceștia nu au ales un nume inspirat din religie pentru copilul lor.

„Prenumele copilului nu e inspirat din calendarul bisericesc, ci, mai curând, din istoria tumultuoasă și geografia acestei regiuni a Imperiului în care ortodocșii și greco-catolicii sunt uniți în aceeași luptă pentru supraviețuirea și drepturile românilor.
Numele înscris în actele oficiale e o adaptare a sunetelor românești la grafia maghiară: Jianu Vălean, adică Jianul din vale, devine astfel, în catastifele administrative, Zian Vălean.
Cum izvoarele Jiului nu sunt tocmai departe, corespondența onomastică e de la sine înțeleasă. Legenda lui Iancu Jianu/Zianu este și ea încă vie în sudul Ardealului.
Nașterea micului Jianu/Zianu are loc în casa bunicilor materni de pe valea dealului Bujoara: prin urmare, pruncul e un vălean.”, a relatat  Tatiana Niculescu în cartea biografică dedicată părintelui.

Nu se știe sigur care este proveniența numelui, dar mai există o altă variantă posibilă:

„O altă versiune onomastică ar indica drept origine a numelui Zian o străveche sărbătoare din Dacia romană, Sânzienele (de unde Sân Zian), asociată cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, primul om care, având darul vederii spirituale, îl anunță și îl recunoaște pe Hristos, îndemnând lumea să-și schimbe viața.”, a adăugat autoarea.

Mănăstirea Prislop, în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara.

Mănăstirea Prislop

Ce a făcut tânărul Zian înainte să devină Arsenie Boca

Tot din biografia mai sus menționată aflăm detalii importante despre originile cunoscutului duhovnic:

„Se naște, pe 29 septembrie, într-un sat ardelean din Imperiu: Fĕlváca, ulterior Vața de Sus. Funcționarul maghiar al primăriei îi consemnează nașterea din părinții Creștina Popa, de 18 ani, cu două clase primare și un pantofar din Brad, Iosif Petru Boca, trecut în acte și ca Ioszef Peter Boka, cu 11 ani mai în vârstă decât soția sa.
În timp ce numele de familie indică îndeletnicirea tatălui – boka în maghiară înseamnă gleznă -, numele de botez al mamei e un indiciu etnic: în Ardealul vremii, românii ortodocși și greco-catolici se consideră singurii adevărați creștini. Creștina Popa este greco-răsăriteană, adică ortodoxă, și provine dintr-o familie de țărani înstăriți.”

Bărbatul, care a ajuns ani mai târziu să fie considerat un adevărat sfânt de către creștini, a fost departe de acest gând în copilărie, pentru că a trăit la țară și a dus o viață simplă, învățând multe lucruri de la tatăl lui. Se pare că ar fi fost mai apropiat de acesta decât de mama sa, care a sperat să îi calce pe urme și l-a învățat tot ce știa despre meseria pingelitului (reparatul pantofilor).

„Într-una dintre autobiografiile scrise mult mai târziu, Zian se oprește puțin asupra părinților lui: își descrie tatăl ca fiind ‘un foarte bun pedagog’, care l-a învățat să folosească bine timpul vieții, iar despre mamă spune că nu i-a cerut niciodată ajutorul, deprinzând-o să-l uite și obișnuind-o de timpuriu cu vești puține de la el.”

Chilia părintelui Arsenie Boca.

Chilia părintelui Arsenie Boca, Valea Sâmbetei, munții Făgăraș

Arsenie Boca și-ar fi dorit să facă altceva după terminarea liceului, să ajungă la școala civilă de pilotaj de la Cotroceni, dar costurile erau prea mari pentru familia sa, mai ales după ce tatăl a murit. Poate soarta și chemarea au fost responsabile pentru întorsătura pe care a luat-o viața lui în momentul în care a intrat la teologie.

„În schimb, mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, oferă burse studenților nevoiași la Academia Teologică de la Sibiu. Zian are 19 ani. Vinde casa tatălui din Brad, obține o bursă la teologie și se mută la internatul studenților teologi de la Sibiu.”, după cum aflăm tot din cartea despre viața lui Arsenie Boca.

Anul 1939 a fost unul extrem de important pentru el, fiindcă în ziua în care se sărbătorea Izvorul Tămăduirii, Zian Boca a fost tuns în monahism. Iată povestea trecerii de la tânărul Zian la înțeleptul preot Arsenie Boca, la vârsta de 30 de ani:

„În prima zi de vineri de după Paștele anului 1939, Zian mai face un pas către destinul său.
E Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare care amintește de minunea săvârșită cu binecuvântarea Maicii Domnului, la un izvor din apropierea Constantinopolului, de viitorul împărat bizantin Leon cel Mare, în secolul al V-lea, cu mult înainte de despărțirea Bisericilor occidentală și răsăriteană.
La mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, un sobor de preoți, în frunte cu mitropolitul Bălan, sfințește apa. Mănăstirea nu a fost încă restaurată și de-abia se încheagă o oarecare viață religioasă. Aici are loc ceremonia tunderii în monahism a lui Zian Boca.
(… ) Ajuns în fața altarului, Zian se răstignește simbolic, după tradiții, întinzându-se cu fața la pământ, apoi făgăduiește ascultare, sărăcie și curăție și primește un nume nou: Arsenie.”, după cum se spune în „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”.

Creștini în pelerinaj la chilia părintelui Arsenie Boca.

(Chilia părintelui Arsenie Boca)

Și preoții contemporani îl dau ca exemplu pe starețul de la Prislop, vorbind extrem de frumos despre el și lăudându-i talentul de a predica.

„Părintele avea o aplicare teribilă spre a-i crește pe oameni ca să se pună în valoare. Daca este profesor în ceva părintele, este în a-L pune în valoare pe Dumnezeu în raport cu oamenii și pe oameni în raport cu Dumnezeu. Ăsta e marele lui dar.”, a declarat preotul Constantin Necula, conform Pro Tv.

Tu știai toate aceste informații despre originea și copilăria părintelui Arsenie Boca? Probabil în trecut ai auzit povești despre experiența lui de adult, despre miile de credincioși care se strângeau să îl asculte când era în viață și predica. La fel de mulți oameni se adună și acum în jurul mormântului său de la Mănăstirea Prislop care a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

Citește și: Cele mai importante lecții de viață de la părintele Arsenie Boca

Surse articol: FanatikBetaBasilicaStirileprotv

Surse foto: Facebook, iStock

Articolul urmator
Rugăciunea inimii, ajutorul tău de nădejde când simți că nu îți găsești liniștea sufletească
Rugăciunea inimii, ajutorul tău de nădejde când simți că nu îți găsești liniștea sufletească
Care este numele sufletului tău?
Incepe quiz
Care este numele sufletului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.