Cât trăiește o furnică și alte curiozități despre această insectă

Cât trăiește o furnică și alte curiozități despre această insectă

Redactor Alexa Galgau

Furnicile sunt superioare multor insecte și ființe de pe această planetă, datorită caracteristicilor lor fizice, dar și a sistemului social în care trăiesc, care este de-a dreptul fascinant. Furnicile trăiesc într-o ierarhie perfectă, în care fiecare insectă își îndeplinește propriul ei rol, iar nu de puține ori s-a spus că, din multe puncte de vedere, furnicile ne sunt superioare chiar și nouă, oamenilor.

Dacă și pe tine te fascinează aceste insecte, află cât trăiește o furnică și alte curiozități interesante despre cele mai harnice vietăți!

Cât trăiește o furnică și alte informații interesante despre această insectă

1. Într-o colonie de furnici, regina trăiește cel mai mult - cel puțin 30 de ani, putând să ajungă și la 100 de ani. Se estimează că o furnică-regină trăiește de 100 de ori mai mult decât alte insecte solitare de mărimea ei. Furnicile obișnuite trăiesc între 1 și 2 ani, însă o anumită specie de masculi trăiește doar câteva săptămâni.

2. Furnicile au trăit alături de dinozauri, acum 130 de milioane de ani, în era cretacică. S-au găsit fosile ale acestor insecte în bucăți de chihlimbar și în rășină de copac. Cea mai veche specie de furnici descoperită de om datează de acum 92 de milioane de ani și este clar înrudită cu furnicile de azi, motiv pentru care oamenii de știință au tras concluzia că furnicile sunt pe Pământ de mult mai mult timp.

3. Știm cu toții cam cum arată o colonie de furnici și ce sisteme subterane poate avea aceasta. Știai însă că unele furnici formeaza niște super-colonii care se întind pe mii de kilometri? Fiecare colonie de furnici are un anumit profil chimic, care le permite insectelor să-și recunoască „surioarele” din aceeași colonie, dar care le permite și să „miroasă” intrușii. Oamenii de știință au descoperit comunități imense de furnici cu același profil chimic în Europa, America de Nord și Japonia, ceea ce înseamnă ca ele sunt capabile să se organizeze și pe astfel de suprafețe imense!

4. Furnicile pot căra lucruri de 50 de ori mai grele decât propria lor greutate, datorită forței pe care o au în mandibulă. Dacă am face raportul între grosimea mușchilor unei furnici și mărimea acesteia, forța de care este capabilă o furnică este mult mai mare decât cea a omului sau a altor animale. Dacă noi am avea aceeași proporție între mușchi și dimensiunea corpului, am putea să ridicăm cu ușurință o mașină deasupra capului.

5. În cazul unei anumite specii de furnici, există „soldați” care păzesc intrarea în colonie. Aceste tipuri de furnici au forma capului astfel încât să intre perfect în zona de acces în colonie. Tot ce trebuie să facă este să stea cu capul acolo, ca și cum ar fi un dop.

6. Există specii de plante care sunt constituite astfel încât să poată să adăpostească furnici, având spații goale în interior (spini, pețiolul de la frunze etc.). Furnicile se adăpostesc în aceste plante și se hrănesc cu secrețiile dulci ale acestora sau cu excrementele insectelor care extrag polenul. În schimbul găzduirii, furnicile apără planta respectivă de mamifere erbivore și de alte insecte și îndepărtează speciile de plante care încearcă să le paraziteze pe cele care le oferă adăpost.

7. Biomasa totală a furnicilor de pe Pământ este mai mare decât cea a oamenilor. Cum este posibil așa ceva, când ele sunt atât de mici, iar noi suntem atât de mari? Se pare că pentru fiecare om există 1,5 milioane de furnici pe planetă. În total, există în jur de 12.000 de specii de furnici pe fiecare continent, în afară de Antarctica. Cele mai multe furnici trăiesc în regiunile tropicale.

8. Atunci când ajungi să știi câte ceva despre furnici, aproape că nu te mai miră nimic la aceste insecte fascinante. Pe lângă faptul că au acea ierarhie incredibilă și un sistem social impecabil, furnicile iau „prizonieri” alte furnici din specii diferite, punându-le să muncească în colonia lor. Unele furnici țin în captivitate chiar și furnici din aceeași specie, însă din colonii diferite. Mai mult, regina unei colonii poate să omoare regina altei colonii și să folosească apoi toate furnicile lucrătoare din colonia respectivă.

Acum știi exact cât trăieșțe o furnică și multe alte lucruri interesante despre această insectă fascinantă. Află și care sunt cele mai periculoase înțepături de insecte!

Articolul urmator
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Ce insecta esti?
Incepe quiz
Ce insecta esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (27)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.