Cat de fericiti sunt europenii: unde se situeaza Romania

Cat de fericiti sunt europenii: unde se situeaza Romania

Andreea Gluh, redactor

Dintotdeauna s-a mers pe ideea ca nivelul de trai este unitatea de masura a starii de fericire a unui popor. Este adevarat ca joburile pline platite, siguranta sociala, sistemele de educatie si de sanatate bine puse la punct reprezinta trei dintre cei mai importanti factori ai fericirii pe care o resimt locuitorii unei tari. Astfel, conform unui studiu, tarile europene pot fi impartite, practic, in trei categorii, din acest punct de vedere.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, cat de fericiti sunt europenii!

Cum percep europenii notiunea de fericire

Conform statisticilor, cei mai fericiti europeni sunt cei care locuiesc in nordul continentului: suedezii, finlandezii si danezii, procentul scazand usor sesizabil in cazul belgienilor, olandezilor si austriecilor. Cu un nivel mediu al fericirii sunt, se pare, locuitorii Poloniei, Regatului Unit al Marii Britanii, Slovaciei, Sloveniei, Frantei si, probabil nu te-ai astepta, dar si cei ai Romaniei. 

La polul opus, adica cei mai nefericiti, sunt locuitorii Cehiei, cei ai Spaniei, Italiei, ai Tarilor Baltice, ai Greciei, Ciprului si Croatiei, in timp ce ultimele locuri se impart intre portughezi si nimeni altii decat vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii. Poate ca ti-ai pune intrebarea de ce unele state, care se bucura de aprecierea turistilor si carora, anual, li se varsa in vistierie milioane de euro de pe urma acestei activitati, prezinta rata cea mai crescuta de locuitori nemultumiti. Ei bine, este vorba, in unele cazuri, despre distanta fata de rudele care au parasit tara natala, in cautarea unui trai mai bun. Un astfel de exemplu este reprezentat de Bulgaria, multi dintre locuitori luand drumul Regatului Unit al Marii Britanii, asa cum s-a intamplat si in cazul multora dintre concetatenii nostri. Faptul ca, in urma cu multi ani, regimul comunist i-a vaduvit pe unii bulgari de atingerea unor teluri s-a transformat in ambitia de a reusi, odata cu instalarea capitalismului. Chiar daca ei nu isi doresc sa isi petreaca vacantele pe insule exotice, in mod evident, ei nu pot rata sansa de a avea un nivel de trai mai ridicat.  

In cazul nostru, al romanilor, rezultatele studiului sunt multumitoare. Desigur ca ne dorim mai mult, mai ales daca luam drept exemplu economia europenilor din nordul sau din vestul continentului. Acest lucru nu este rau in sine, pentru ca, asa cum se intampla in cazul oricarui popor, o permanenta dorinta de mai bine poate conduce la fericire. Stagnarea nu reprezinta o solutie in niciun caz. 

Conform studiilor sociologice, in statele nordice, locuitorii au un sentiment de apartenenta la comunitate mult mai ridicat. Poate ca acesta este un factor-cheie in ceea ce ne priveste, dar si in cazul vecinilor nostri, bulgarii. Coeziunile statale care au avut loc cu sute de ani in urma in multe tari ale Europei nu au fost suficiente, astfel incat este necesar sa se aiba in vedere si acest aspect.

Asadar, se pare ca secretul celor mai fericiti europeni este la indemana tuturor celorlalte popoare, insa este nevoie de ceva munca.

Sursa foto: euronews.com

Articolul urmator
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.