Cat te costa traiul in cele mai mari orase din lume

Cat te costa traiul in cele mai mari orase din lume

Cristina Babii

Fie ca esti atat de norocoasa incat ai sansa sa te muti intr-unul dintre cele mai mari orase din lume, fie ca ai primit un job atragator sau vrei doar sa calatoresti, este important sa stii ce costuri te asteapta in noua aventura. Ai crede, poate, ca orasul in care traiesti este scump, dar oare ai plati peste 40 de dolari pentru doua bilete la teatru in Londra? Nu, asa-i? Pune-ti ordine in calcule inainte sa pornesti in calatorie. Vei citi in randurile de mai jos cat te costa sa traiesti in cele mai mari orase din lume.

Orasele mari din intreaga lume sunt diferite in ceea ce priveste cultura, geografia, istoria si conditiile de viata, insa au cel putin un lucru in comun: preturile mari. Daca vrei sa traiesti intr-unul dintre cele mai mari orase din lume, nu ai nevoie de pasaport ca sa faci acest tur in jurul globului si sa vezi cat ar trebui sa cheltuiesti!

New York, SUA

 

„Orasul care nu doarme niciodata”, cum i se mai spune New York-ului, are cea mai mare populatie (8,5 milioane locuitori) si numeroase obiective vizitate de milioane de turisti internationali in fiecare an - Times Square, Broadway, Statuia Libertatii sau Central Park sunt doar cateva dintre ele.

Totodata, orasul este si o mare putere financiara: districtul Wall Street este un centru mondial care adaposteste nu doar numeroase activitati bancare, dar si una dintre cele mai mari burse de valori din lume, New York Stock Exchange. Nu este de mirare astfel ca New York-ul este unul dintre cele mai mari orase din lume, cu cele mai ridicate costuri ale nivelului de trai. In Manhattan, unul dintre cele cinci cartiere uriase ale metropolei, intalnim cele mai mari preturi. Iata cateva exemple:

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 77,5 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,41 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 4,24 dolari;
- o pereche de blugi: 56,73 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 151,92 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 2838,13 dolari;
- doua bilete la teatru: 28 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 4418,77 dolari.

Londra, Anglia

 

Capitala Angliei s-a dezvoltat de-a lungul timpului, inca de pe vremea in care romanii invadatori au fondat-o si i-au dat numele de Londinium. Londra este cel mai mare oras din Marea Britanie, cu o populatie de 13 milioane de locuitori. Sunt o multime de locuri de vizitat in Londra, de la Palatul Buckingham la London Eye, insa si viata de noapte este captivanta. Trebuie sa stii despre Londra ca nu ai nevoie doar de o umbrela, ci si de o suma considerabila de bani daca vrei sa te bucuri de frumusetea ei in fiecare zi - este unul dintre cele mai mari orase din lume, dar si printre cele mai scumpe, potrivit unui sondaj realizat de TripAdvisor. Iata cateva exemple:

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 84,92 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,63 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 9,44 dolari;
- o pereche de blugi: 104,03 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 247,80 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 2545,20 dolari;
- doua bilete la teatru: 40,76 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 3569,97 dolari.

Tokyo, Japonia

 

Numit „Edo” pana in anul 1868, Tokyo a fost centrul politic al Japoniei si unul dintre cele mai mari orase din lume inca de la inceputul anilor 1600. Astazi, capitala Japoniei este casa a peste 35 milioane de oameni, impanziti in cele 23 de cartiere care alcatuiesc nucleul metropolei. Tokyo este un oras extrem de aglomerat, intr-o continua graba, impletitura perfecta dintre tehnologiile cele mai noi si locurile istorice.

Desi nu este un oras accesibil din punct de vedere financiar, Tokyo este totusi cu 14% mai ieftin decat New York-ul, deci este o destinatie rezonabila pentru turism sau locuit.

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 49,09 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,90 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 5,92 dolari;
- o pereche de blugi: 74,13 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 194,15 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 1259,55 dolari;
- doua bilete la teatru: 35,34 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 3071,63 dolari.

Paris, Franta

 

Cand spui Paris, spui „romantism”... poate de aceea este si o destinatie turistica foarte faimoasa, preferata de peste 15 milioane de vizitatori in fiecare an. Capitala Frantei, Paris, este al doilea cel mai populat oras din Europa dupa Londra, cu mai bine de 11 milioane de locuitori. Este un centru cultural, artistic, politic si financiar foarte important. Nicio vizita in Paris nu trebuie sa se termine fara un tur al celor mai faimoase obiective turistice: Turnul Eiffel, Champs-Elysees, muzeul Luvru, Catedrala Notre-Drame sau Arcul de Triumf. Ca oricare dintre cele mai mari orase din lume, traiul in Paris este scump, insa nu la acelasi nivel ca alte orase europene precum Londra.

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 67,20 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,44 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 8,80 dolari;
- o pereche de blugi: 117,61 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 239,17 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 1490,66 dolari;
- doua bilete la teatru: 26,88 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 3340,45 dolari.

Hong Kong, China

 

Hong Kong-ul are propriul guvern, un sistem monetar legal si politici de imigrare, desi se afla sub acelasi pachet de legi al Republicii China. Orasul este foarte aglomerat, cu peste 7,2 milioane de locuitori. Daca te gandesti sa calatoresti in Hong Kong, cu siguranta vei dori sa profiti din plin de cumparaturi, de mancarea delicioasa si de orizontul minunat pe care CNN l-a evaluat in 2010 ca fiind „cel mai spectaculos din lume”. Mmm, cum suna asta? Scump, inainte de toate!

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 45,16 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 2,82 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 8,56 dolari;
- o pereche de blugi: 90,30 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 162,66 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 2175,12 dolari;
- doua bilete la teatru: 20 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 2605,60 dolari.

Mexico City, Mexic

 

Unul dintre cele mai mari orase din lume are si o istorie uimitoare: construit initial de azteci in anul 1325, Mexico City este cea mai veche capitala americana si singura fondata de catre nativi. In prezent, are una dintre cele mai dense populatii metropolitane din lume, cu 21,2 milioane de oameni care ii spun „acasa”. Cu amestecul unic dintre cultura moderna si civilizatia antica, Mexico City este o destinatie grozava - Piramida Soarelui, Castelul Chapultepec sau Muzeul National de Antropologie sunt doar cateva obiectivele turistice care merita vizitate.

Cu toate acestea, orasul este mult mai ieftin decat alte metropole, beneficiaza de locuitori prietenosi si de o mancare absolut delicioasa. Pe de alta parte, nivelul crescut al poluarii si al ratei criminalitatii din Mexic poate ridica destul de multe probleme daca vrei sa locuiesti in acest oras.

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 30,76 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,12 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 3,76 dolari;
- o pereche de blugi: 52,36 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 71,61 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 586,37 dolari;
- doua bilete la teatru: 10,30 dolari;
- salariu mediu lunar, dupa plata taxelor: 876,07 dolari.

Sydney, Australia

 

In tinutul acesta, verile sunt insorite si iernile blande, insa, desigur, sezoanele sunt inversate fata de emisfera nordica, asa ca ianuarie si februarie sunt cele mai calduroase luni ale anului. Sydney este totodata si cel mai populat oras din Australia, cu 4,8 milioane de locuitori. Sydney a fost fondat in 1788 ca o colonie de detinuti. Astazi este un oras modern construit intr-unul dintre cele mai mari porturi si gazduieste cladirea faimoasei Sydney Opera House. Vizitatorii sunt frapati de peisajele care iti taie respiratia, insa si de locurile populare precum cartierul Newtown, Catedrala Sfanta Maria sau Parcul de Aventura Urbana. 


- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 75,26 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,37 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 5,68 dolari;
- o pereche de blugi: 100,54 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 217,99 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 586,37 dolari;
- doua bilete la teatru: 33,86 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 4454,29 dolari.

Toronto, Canada

 

Toronto, capitala provinciei Ontario, este unul dintre cele mai mari orase din lume, cu o populatie de 5,6 milioane de locuitori. Este, de asemenea, si punctul central financiar al Canadei, cu cea mai importanta bursa de valori precum si cu cinci dintre cele mai mari banci. Cu toate ca verile sunt fierbinti si ploioase, iar iernile sunt foarte reci, The Economist a pus Toronto pe lista celor mai acceptabile orase de locuit. Acesta beneficiaza si de importante atractii turistice precum Orchestra Simfonica, Island Park sau Galeria de Arta, dar are, totusi, preturi rezonabile.

- o masa la un restaurant de clasa mijlocie: 55,56 dolari;
- o sticla de lapte de 0,25 ml: 1,82 dolari;
- aproape 4 litri de combustibil: 4,96 dolari;
- o pereche de blugi: 56,88 dolari;
- utilitatile de baza pentru un apartament micut (gaz, electricitate, apa, intretinere): 152,76 dolari;
- chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor, situat in centrul orasului: 1357,74 dolari;
- doua bilete la teatru: 24,08 dolari;
- salariul mediu lunar, dupa plata taxelor: 3173,55 dolari.
 
Fiecare dintre cele mai mari orase din lume are propriul farmec, dar este important sa tii cont si de aspectul financiar inainte de a te gandi sa pregatesti pasaportul. Dincolo de bani raman insa amintirile. Tie ce oras ti-ar placea sa vizitezi?

Articolul urmator
Faceți cunoștință cu câinele care are cel mai lung bot din lume! A devenit vedeta patrupedă a internetului
Faceți cunoștință cu câinele care are cel mai lung bot din lume! A devenit vedeta patrupedă a internetului
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.