Ce se spune când cântă cucuveaua

Ce se spune când cântă cucuveaua

Ionelia Olteanu

În cultura românească, superstițiile au un loc aparte și se adaptează oricăror schimbări care intervin. Unele dintre ele sunt cât se poate de serioase, în timp ce altele sfidează rațiunea sau par de neacceptat. Indiferent de percepția oamenilor asupra lor, superstițiile reușesc să își facă simțită prezența în fiecare zi și reies chiar și din cele mai banale lucruri.

Unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri care îi pune pe fugă pe oameni este cântecul cucuvelei. Pasărea nocturnă este recunoscută atât la noi, cât și la alte popoare europene că ar prevesti moartea.

cucuvea noaptea

Uite ce se spune când cântă cucuveaua

Cucuveaua este o pasăre sacră pentru greci, fiind zeița învățării, iar în Atena aceasta se află inscripționată pe o monedă, ca reprezentare a statului, a inteligenței și, bineințeles, a bogăției. În culturile antice egiptene, celtice și hinduse, semnificația simbolică a cucuvelei se referea la protejarea morților. Pornind de la acest lucru, s-a născut credința conform căreia cântecul acesteia prevestește ceva rău.

De exemplu, în Maramureș, tradiția spune că vestirea morții cuiva se realizează prin intermediul cântecului cucuvelei pe casă ori în apropiere. Unii au dus și mai departe superstiția spunând că, dacă pasărea cântă în preajma unei case în care a murit cineva, atunci va mai avea loc un eveniment asemănător.

Deși îi sunt atribuite doar conotații negative, cântecul cucuvelei poate aduce și vești bune. În unele zone ale țării, aceasta poate anunța o nuntă sau venirea pe lume a unui copil. Așadar, momente de sărbătoare în care se celebrează începutul unui nou drum. De asemenea, se spune că atunci când cucuveaua cântă deasupra unei case unde locuiește o femeie nemăritată, aceasta își va găsi curând sortitul.

În vremea grecilor antici, cucuveaua care zbura deasupra unei armate înaintea unei bătălii prezicea victoria.

Legenda cucuvelei

Cu siguranță știai deja toate aceste interpretări care s-au făcut de-a lungul timpului pe baza cântecului cucuvelei. Dar te-ai întrebat vreodată care este, de fapt, legenda care a făcut-o atât de faimoasă pe această pasăre?

Legendele din moși strămoși vorbesc despre metamorfozarea unei femei care a fost chinuită întreaga viață de bărbatul ei. Cântecul lung și plin de jale de la miezul nopții al cucuvelei ar reprezenta, de fapt, bocetul acestei femei care a fost scutită de suferințe prin prefacerea în cucuvea. Ca o analiză asupra acestei legende, pasărea nocturnă nu este un semn rău, deoarece apariția ei semnifică dorința femeii de a fi aproape de cămin și de familie, iar cântecul este doar o exprimare a chinului care a trecut. Căsnicia ratată a acesteia înseamnă reușită pentru alte familii.  

Pornind de la aceste interpretări, se poate spune despre cântecul cucuvelei că prevestește atât evenimente fericite, cât și altele mai puțin plăcute. Până la urmă, cine poate avea încredere 100% în trilul păsării nocturne?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce colind de Crăciun cântă pe limba sufletului tău?
Incepe quiz
Ce colind de Crăciun cântă pe limba sufletului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.