Ce spun emoticoanele despre tine

Ce spun emoticoanele despre tine

Redactor Alexa Galgau

În ziua de azi, vrei nu vrei, ajungi să ții pasul cu toate trendurile în lumea digitală, pentru că altfel nu poți comunica la fel de ușor cu cei din jur. Asta înseamnă, printre altele, să folosești rețele de socializare, smartphone-uri, aplicații în diverse scopuri și... emoticoane. Însă te-ai fi gândit că atunci când pui acele mutrițe simpatice e posibil să spui multe despre tine?

De când ele fac parte din modul nostru de a comunica online, s-au făcut niște studii interesante care fac legătura între folosirea emoticoanelor și personalitatea!

Află, așadar, ce spun semnele emoticoane despre tine!

 

Semne emoticoane: cine și cum le folosește

Fără emoticoane, mesajele noastre pe chat ar fi cam seci, nu? Aceste semne sunt amuzante, dar au și un rol important în comunicarea online: fac în așa fel încât mesajele noastre sunt mai puțin ambigue. Totodată, ele ajută la exprimarea rapidă a unor sentimente, pe care altfel ar trebui să le descriem în destul de multe cuvinte și ar deveni obositor. De exemplu, nu este mult mai simplu să pui emoticonul care râde, decât să îi explici interlocutorului că te-ai amuzat foarte tare de ceea ce a zis?

Se pare că emoticoanele influențează și modul în care alți oameni ne percep și că o persoană va folosi anumite tipuri de emoticoane atunci când încearcă să mențină o anumită imagine despre sine. Cu alte cuvinte, folosirea semnelor emoticoane poate fi un reper atunci când încercăm să pătrundem în psihologia altor persoane. Desigur, nu se pot compara cu limbajul trupului, pentru că acela nu are cum să fie controlat, deci este autentic 100%. Totuși, dacă abia ai început să vorbești cu cineva, e posibil să poți să tragi niște concluzii despre persoana respectivă chiar de la primele replici.

Iată câteva concluzii la care au ajuns cei care au studiat legătura dintre emoticoane și personalitate:

  • după cum ai fi putut bănui, se pare că persoanele care sunt agreabile în viața reală și care zâmbesc mult sau fac gesturi încurajatoare au tendința de a folosi emotioane zâmbitoare sau care exprimă o stare bună. Aceste persoane folosesc rar emoticoane negative, care exprimă tristețe sau furie. Este însă foarte posibil și ca oamenii să profite de mediile virtuale și să încerce să își facă o imagine bună inclusiv prin intermediul emoticoanelor. În orice caz, oamenii care folosesc des semne precum :) sau  ^_^ sunt adesea mult mai simpatizați decât cei care nu folosesc deloc emoticoane.

  • conform studiilor, persoanele care folosesc emoticoane negative nu sunt neapărat așa în realitate, ci pur și simplu sunt mai puțin preocupate de ceea ce cred oamenii din jur despre ele;

  • se pare că, pe măsură ce folosești mai multe emoticoane pentru a te exprima în mediul online, ești perceput ca fiind mai deschis la experiențe noi și mai comunicativ. Chiar dacă nu este neapărat adevărat, folosirea emoticoanelor este asociată cu personalitățile extravertite. Cu toate acestea, mulți oameni introvertiți consideră că este mai ușor să se exprime prin chat și, prin urmare, folosesc toate instrumentele pe care le au la dispoziție în acest sens.

  • atunci când vrei să vorbești despre un subiect legat de muncă sau despre ceva serios, folosirea emoticoanelor ar putea să reducă din impactul mesajului, făcându-l să pară mai puțin serios. Acesta este și motivul pentru care se consideră că emoticoanele nu sunt potrivite pentru e-mailuri la muncă, de pildă.

  • femeile care folosesc multe emoticoane par mai jucăușe și dau impresia că flirtează, chiar dacă încearcă doar să fie agreabile. Asta nu înseamnă că dacă vorbești cu un bărbat pe net trebuie să renunți complet la ele, dar poate fi o idee bună să mai rărești folosirea emoticoanelor, pentru ca el să nu recepționeze greșit mesajul.

Deși sună puțin ridicol, emoticoanele sunt acum o componentă importantă a comunicării, mai ales că tot mai puțini oameni vorbesc la telefon, iar cei mai mulți folosesc chatul pentru a ține legătura cu cei dragi. Tu ce părere îți formezi despre o nouă cunoștință în funcție de semnele emoticoane pe care le folosește?

Descoperă și ce legătură au făcut oamenii de știință între selfie-uri și o afecțiune mentală greu de identificat!

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Ce spun emoticoanele folosite despre personalitatea ta?
Incepe quiz
Ce spun emoticoanele folosite despre personalitatea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.