Ce spune legenda despre ochiul răului, simbolul Turciei

Ce spune legenda despre ochiul răului, simbolul Turciei

Redactor Alexa Galgau

Oricine a vizitat Turcia și fermecătoarele ei bazaruri a observat că acestea sunt ticsite cu un anumit tip de amuletă, care de altfel este și simbolul acestei țări. Mulți își cumpără astfel de suveniruri fără a cunoaște legenda din spatele lor, ceea ce înseamnă că nu le pot aprecia la adevărata lor valoare. Amuleta numită „Ochiul răului” sau „nazar boncugu” este menită să te ferească de deochi, o formă de blestem care se transmite pe calea privirii, uneori voluntar, alteori involuntar.

Citește mai multe despre ochiul răului, unul dintre simbolurile importante ale Turciei!

ochiul raului

Ochiul răului, amuleta care te scapă de deochi

Atunci când cineva se uită urât la noi, chiar și din cauza unui motiv minor, este posibil să ne alegem cu un deochi. În cultura noastră, acesta poate apărea și atunci când suntem admirați de o persoană cu ochi deschiși la culoare. Efectele deochiului variază de la minore (atunci când ni se face puțin rău) la foarte grave, putând, conform legendei, să cauzeze chiar și decesul.

„Simptomele” deochiului sunt: lipsa apetitului, sughițul, starea de oboseală, febra și vărsăturile. Despre copii se spune că sunt cei mai sensibili la deochi, motiv pentru care în anumite țări, precum România, India sau Grecia, aceștia nu trebuie lăudați în public, pentru a nu atrage acest blestem.

Talismanele create pentru a vindeca sau feri de deochi se numesc adesea „ochiul răului” și pot fi întâlnite în Armenia, Turcia, Egipt, Irak, Iran, Liban, Maroc, Grecia, Spania sau Mexic. Încă din Antichitate, oamenii au început să creadă în deochi, însă această superstiție este foarte puternică în statele europene mediteraneene și în cele islamice.

amuleta nazar

De aceea, nici nu este de mirare că ochiul răului este o amuletă care se găsește peste tot în Turcia. De obicei, este realizată manual din sticlă și cuprinde niște cercuri concentrice în formă de lacrimi, în diverse culori: albastru închis, albastru deschis, negru, alb și auriu. Uneori, bărcile sunt pictate cu ochiul răului, pentru a le proteja, iar pe vremuri astfel de amulete erau atârnate la intrarea în casă, pentru a ține răul la distanță.

Au existat și învățați care au respins folosirea amuletei pentru a feri de deochi, deoarece se spunea că un astfel de obiect ar slăbi credința în Dumnezeu și ar spori anumite superstiții care nu sunt benefice religiei. Din acest motiv, a existat o perioadă în care ochiul răului a fost interzis, însă în prezent este un suvenir care poate fi cumpărat din aproape orice magazin.

Se spune că ochiul răului are efect doar dacă este primit drept cadou și este mult mai puțin eficient dacă îl cumperi pentru tine. Odată ce a fost primit, el nu mai trebuie dat altei persoane, altfel ar putea purta ghinion.

Dacă vizitezi Turcia, trebuie să cumperi și tu ochiul răului pentru cei dragi, ca să îi protejeze de deochi!

Articolul urmator
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Ce spune manichiura ta despre tine?
Incepe quiz
Ce spune manichiura ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.