Ce sunt deniile din Săptămâna Patimilor

Ce sunt deniile din Săptămâna Patimilor

Roxana R

Deniile din Săptămâna Patimilor sunt slujbe speciale, oficiate noaptea, în miercurea și vinerea din săptămâna a cincea din Postul Paștelui și în fiecare zi din Săptămâna Patimilor.

Termenul „denie” provine din cuvântul slavon „vdenie”, care înseamnă priveghere, slujbă nocturnă. Denia mai este numită și Utrenia de a doua zi, pentru că începe la ora 12 noaptea. Slujba începe cu o rugăciune importantă, troparul „Iată Mirele vine la miezul nopții”. Deniile se termină cu o rugăciune care are loc chiar înainte de răsăritul soarelui, intitulată „Învrednicește-ne Doamne în ziua aceasta”, scrie Doxologia.

Deniile din miercurea și vinerea din săptămâna a cincea a Postului Paștelui sunt mai speciale. Miercurea se citește în întregime Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar la slujba de vineri se citește și Acatistul Bunei Vestiri.

icoana

Această slujbă nu trebuie confundată cu Privegherea. Aceasta din urmă se ține tot seara, dar este formată din combinarea a trei slujbe: Vecernia, Litia și Utrenia. Deniile sunt slujbe care se țin separat, singure. 

Deniile din Săptămâna Patimilor

În timpul deniei din Lunea Mare, părintele care oficiază slujba pomenește de Patriarhul Iosif, care a fost vândut de frații săi unor negustori de sclavi din Egipt. Este o aluzie la trădarea lui Iuda, care îl va vinde pe Mântuitor arhiereilor. Tot acum este pomenit smochinul neroditor, care a fost blestemat de Iisus să nu aibă rod niciodată.

Denia de marți din Săptămâna Patimilor amintește de povestea celor zece fecioare care purtau candele. Cinci dintre ele aveau candelă fără ulei, iar celelalte cinci aveau candelă cu ulei. Aceasta din urmă reprezintă evlavia și milostenia, în timp ce candela fără ulei simbolizează realizarea de sine și nepăsarea față de alții.

Miercuri este amintită femeia păcătoasă care spală cu lacrimi și unge cu mir picioarele Mântuitorului. Gestul ei este interpretat ca un simbol al pocăinței și al îndreptării oamenilor păcătoși. Tot în această zi, Iuda îl vinde pe Mântuitor pentru 30 de arginți.

În denia din Joia Patimilor sunt amintite momentele care preced începutul Patimilor. Mântuitorul spală picioarele ucenicilor, are loc Cina cea de Taină și Iisus se roagă în Grădina Ghetsimani, unde este arestat de soldații aduși de Iuda. În această seară sunt citite cele 12 Evanghelii și este scoasă Sfânta Cruce din naosul bisericii, într-un ritual solemn. Preotul citește din Evanghelii, iar credincioșii aprind lumânări și se roagă în genunchi.

Denia din Vinerea Mare pomenește de patimile Mântuitorului și de întâlnirea lui, pe cruce, cu tâlharul care se pocăiește.

Vezi și Prohodul Domnului: iată semnificația și versurile

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Rugăciunea „Brâul Maicii Domnului” vindecă sufletele îngenuncheate de suferințe! Când trebuie rostită
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.