Ce se intampla cand plangi si ce rol au lacrimile

Ce se intampla cand plangi si ce rol au lacrimile

Ioana Dinu

Plansul este un lucru normal. Este actiunea care iti intinde rimelul pe toata fata, iar gustul sarat al tristetii ti se prelinge pe intregul chip. Plansul este modalitatea ta de a te descarca, de a atrage atentia, de a trece peste anumite evenimente din viata ta. Dar ce se intampla cand plangi si ce rol au lacrimile, de fapt?

Ce rol au lacrimile

In primul rand, trebuie sa afli ca exista trei tipuri diferite de lacrimi. Lacrimile de baza sunt lacrimile omniprezente in ochii tai. Acestea sunt motivul pentru care ochii tai nu se usuca niciodata. De fapt, corpul tau produce zilnic intre 100 si 200 de mililitri de lacrimi. Mai mult, ele folosesc nasul drept „canal de scurgere", motiv pentru care ai nevoie de si mai multe servetele cand plangi.

Al doilea tip de lacrimi sunt cele din reflex, cele care protejeaza ochii impotriva iritatiilor ce pot aparea de la fumul de tigara, de la ceapa sau chiar de la un vant uscat foarte puternic. Pentru a fi posibil acest lucru, nervii senzoriali din cornee comunica creierului existenta iritatiei, iar creierul raspunde prin a trimite hormoni in glandele pleoapelor. Asa apar lacrimile, care apoi indeparteaza substantele care pot irita ochii.

Al treilea tip de lacrimi sunt cele emotionale. Cand vine vorba de aceste lacrimi, totul incepe in creierul mare, acolo unde este inregistrata tristetea. Sistemul endocrin se activeaza apoi, pentru a elimina hormoni in zona oculara si astfel apar lacrimile.

Lacrimile emotionale sunt acelea pe care le versi cand te uiti la un film emotionant sau suferi dupa o persoana draga. Mai mult, ele sunt foarte diferite intre ele. De exemplu, lacrimile de reflex sunt compuse 98% din apa. Lacrimile emotionale au in compozitie si prolactina, dar si endorfine care iti reduc durerea si iti imbunatatesc starea generala.

Un alt lucru important care se intampla in momentul in care plangi este acela ca te poti simti mai bine si fizic, si psihic. Asadar, este important sa plangi din cand in cand, intrucat aceasta actiune poate fi si un mecanism de aparare pentru tine, deoarece iti reduce toxinele de stres din organism.

De ce plangi la diferite varste

In primele luni de viata, bebelusii plang pentru aproape orice: pentru ca le este foame,sete, somn, pentru ca se simt murdari sau pur si simplu pentru a simti ca sunt observati. Odata ce bebelusii cresc, plansul se complica si el, devenind o metoda mai sofisticata de a comunica diverse nevoi, asa ca ia alte forme, intensitati si durate. Se spuna ca pe la varsta de 10 luni copiii incep sa isi schimbe modul in care plang.

Un lucru care le ramane femeilor chiar si dupa ce ajung la maturitate este acel plans pentru a atrage atentia, practicat de copii. Aceasta este o forma de manipulare, de fapt, pentru a obtine compatimire, iertare sau alte avantaje emotionale sau materiale. 

Odata ajuns la adolescenta, corpul feminin difera si mai tare de cel al barbatilor. Adolescenta inseamna cresterea nivelului de estrogen si, totodata, aparitia, la unele femei, a plansului din orice motiv sau chiar fara motiv. La baieti, lucrurile stau exact in felul opus, intrucat adolescenta nu este tocmai perioada lor lacrimogena.

Un alt motiv pentru care este posibil sa plangi mai mult decat o fac barbatii este acela ca femeile au in organism cu 60% mai multa prolactina decat acestia, iar aceasta stimuleaza sistemul endocrin care produce lacrimile.

Se mai crede si ca o femeie plange intr-un an, in medie, de aproximativ 64 de ori, in timp ce un barbat abia ajunge la o medie de 17 momente in care nu si-a putut stapani lacrimile. Interesant la acest aspect este faptul ca barbatii tind sa planga mai putin tocmai pentru ca transpira mai mult decat femeile, lucru ce ajuta la eliminarea unor toxine gasite in lacrimile emotionale.

Pana la urma, plansul este un lucru obisnuit in existenta umana, la fel cum este si rasul. Tine minte si ca este bine sa plangi, sa te descarci, chiard aca nu vrei sa o faci in fata fostului tau iubit sau a sefilor tai de la serviciu.

Articolul urmator
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Ce rol meriți să ai de Crăciun?
Incepe quiz
Ce rol meriți să ai de Crăciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.