Cele mai bune documentare din ultimii 20 de ani

Cele mai bune documentare din ultimii 20 de ani

Ionelia Olteanu

Atunci când vrei să îți îmbogățești cultura generală, apelezi, de cele mai multe ori, la cărți. Dacă ești mai comodă de atât și te pasionează ecranizările, poți să apelezi cu încredere la documentare. Cu siguranță ai văzut până acum unul care să te impresioneze și din care ai avut ce învăța. Poți să înțelegi mult mai bine ceea ce s-a întâmplat în trecut și să asimilezi faptele care au schimbat cursul istoriei.

Este destul de dificil să faci o alegere atunci când vrei să te uiți la un documentar, tocmai pentru că numărul lor este foarte mare. Vrem să îți ușurăm sarcina, așa că îți alcătuim o listă cu cele mai bune documentare din ultimii 20 de ani, care și-au păstrat importanța în ciuda trecerii timpului.

rola de film

Cele mai bune documentare din ultimii 20 de ani

1. In Jackson Heights (2015)

Un grup de vecini se reunește pentru a vorbi despre evenimentele viitoare ce vor avea loc în cartierul Jackson Heights din New York City. Un om se roagă într-un sanctuar vechi, o trupă muzicală cântă pe stradă despre drepturile homosexualilor, iar mai târziu în noapte, o comunitate de latino-americani își spun poveștile de groază despre trecerea frontierei și cum reușeau să țină legătura cu familia.

Acestea sunt doar câteva dintre scenele care se găsesc în documentarul In Jackson Heights. Conversațiile cu privire la aspectele urgente sau cele de zi cu zi se desfășoară într-un mod clar și elocvent.

2. Acesta nu este un film (2011)

Acest documentar îl are în prim-plan pe realizatorul lui. Jafar Panahi se află în arest la domiciliu, așteptând rezultatul recursului la sentința de șase ani de închisoare și la interdicția de 15 ani de a face filmări, de a părăsi țara sau de a oferi interviuri în mass-media pentru „propaganda împotriva regimului”. Plictisit și disperat de faptul că acest verdict ar putea să pună capăt vieții lui artistice, el începe să realizeze un documentar despre propria viață. Se filmează în apartamentul său, apoi îl cheamă pe prietenul și colaboratorul lui, Mirtahmasb, care preia camera.

Titlul documentarului reprezintă un răspuns sarcastic la interzicerea dreptului de a mai filma, pe care țara i-a impus-o, și o declarație sinceră despre modul în care politica i-a întrerupt procesul creativ. Documentarul poate fi văzut ca un strigăt de disperare împotriva guvernului.

3. Întreruptorii (2011)

După Hoop Dreams, regizorul Steve James pornește pe urmele prevenirii violenței studiind membrii unei comunități care se confruntă extrem de frecvent cu violența. Documentarul este văzut prin prisma celor care încearcă să semene pacea și securitatea.

Unele scene sunt extrem de dificil de privit din cauza gradului de violență, dar oferă o imagine clară asupra realității de pe stradă și a modului în care unii oameni sunt nevoiți să supraviețuiască.

4. Actul uciderii (2012)

Dacă vrei să afli mai multe despre fenomenul suprareal și înfricoșător al genocidului condus de presupuși militari comuniști și intelectuali ai anilor 1960, atunci acest documentar este perfect. Joshua Oppenheimer pune în scenă terorile acelor timpuri și îi intervievează pe cei care au condus genocidul și le cere să reconstituie în stil propriu scenele, pentru ca Oppenheimer să filmeze. Ceea ce urmează este un șir de violențe, dezamăgiri, conștientizare minimă și, în cele din urmă, moarte.

5. Ultima dintre cei nedrepți (2013)

La zeci de ani după apariția documentarului despre Holocaust, Claude Lanzmann vine, în 2013, și oferă portretul complet al unui supraviețuitor autentic, dar și o analiză severă a timpului și a istoriei. Este o descriere completă a modului în care trebuie să faci pact cu dușmanii pentru a salva mii de vieți.

6. O.J. Fabricat în America (2016)

Cele mai întunecate pasaje din viața lui O.J. Simpson sunt dezvăluite de regizorul Ezra Edelman. Acesta îl prezintă ca fiind un inovator în ceea ce privește marketingul și un om de valoare al Americii. Era vorba, de fapt, despre un om care juca în filme, apărea la televizor într-o faimoasă campanie publicitară și era comentator sportiv. Totul s-a schimbat atunci când a fost acuzat de crimă.

O poveste despre un om cu o viață controversată.

7. Omul Grizzly (2005)

Avea idee Timothy Treadwell că își va găsi sfârșitul trăind printre urși? Nimeni nu s-ar fi așteptat, cel puțin din documentarul produs de Werner Herzog, una dintre cele mai puternice capodopere din ultimul secol, din punt de vedere tematic. Regizorul s-a concentrat foarte mult pe haosul naturii și pe slăbiciunea omului în încercarea de a raționa cu fiarele.

8. Nu sunt negrul tău (2016)

Documentarul surprinde o problemă care se menține încă în societate, și anume rasismul. Moștenirea complexă a unor oameni care au marcat peisajul politic și social american dovedește ce înseamnă să fii negru în America. Acest documentar reprezintă un act de acuzare a prejudecăților rasiale, care îl poate face greu de văzut și chiar incomod.

9. Actrița (2014)

Documentarul este despre Brandy Burre, mai cunoscută pentru rolul său ca Teresa D’Agostino din filmul The Wire. Stabilită într-o suburbie a New Yorkului, Burre se luptă cu datoriile și cu relațiile personale care iau întorsături neașteptate. Pe parcursul documentarului, ea încearcă să își reia vechea meserie de actriță, întâlnindu-se cu mai mulți oameni din industrie, în timp ce jonglează și cu viața de familie.

10. Vals cu Bashir (2008)

Acesta a fost primul film israelian animat. Regizorul acestuia, Ari Folman, este veteran al războiului din Liban, iar prin intermediul documentarului retrăiește acele momente, intervievând oameni care au trecut împreună cu el prin asta. Filmul prezintă ororile războiului din perspectiva supraviețuitorului, iar forma animată sugerează faptul că amintirile vor deveni din ce în ce mai estompate.

11. Despre bărbați și război (2014)

Documentarul suprinde discuțiile și întâlnirile terapeutice dintre soldați și membrii familiei, care se dovedesc a fi extrem de emoționante și dureroase pentru acești bărbați. Tema războiului este foarte des ecranizată, dar puțini regizori au curajul și sunt atenți să scoată în evidență efectele psihologice ale acestuia.

12. Field N----- (2015)

Este greu să conștientizezi ceea ce se întâmplă, mai exact în capodopera de 60 de minute a lui Khalik Allah. Regizorul a ieșit pe stradă cu o cameră de filmat, în stația de metrou Harlem din New York, pentru a vorbi cu cei care trăiesc pe străzi despre cum li se pare lor acest stil de a trăi. Ceea ce el surprinde este o imagine dureroasă despre cei uitați de societate.

13. Totul e bine (2010)

Steven Soderbergh pune în scenă prin acest film documentar viața lui Spalding Gray. Acesta are șansa de a vorbi despre viața lui și de a-și prezenta povestea așa cum și-ar fi dorit să fie spusă publicului. Documentarul este alcătuit în întregime din materiale de arhivă, în principal fragmente din monologuri și interviuri ale lui Gray de pe parcursul a 20 de ani.

14. Apropiind Elefantul (2014)

Regizorul Amanda Wilder a petrecut un an în școala Teddy McArdle din New Jersey, unde orele și materiile sunt votate, iar participarea este opțională. Ecranizarea alb-negru dezvăluie un experiment fascinant în educație, dar și modul în care Alex, directorul școlii, trebuie să se confrunte cu părinți îngrijorați, studenți care nu sunt atenți și cu un sistem care se clatină.

15. 13 (2016)

Documentarul explorează problema rasei, a justiției și a încarcerării în masă din Statele Unite, după al 13-lea amendament al Constituției. DuVernay deschide documentarul cu un clip audio al președintelui Barack Obama, în care afirmă că SUA dețin 5% din populația lumii și 25% din totalul de prizonieri la nivel global. Amestecul dintre imaginile de arhivă și mărturiile activiștilor și ale politicienilor creează o lucrare de mare sinteză istorică.

16. Filmul fără casă (2015)

Ultimul documentar realizat de Chantal Ackerman se confruntă în mod eronat cu ideea morții. De fapt, acesta se concentrează pe discuțiile dintre regizor și mama sa, cu doar câteva luni înainte ca aceasta să moară. Subiectele pe care cei doi le ating sunt variate, de la vremurile în care țara era sub ocupație nazistă până la amintirile din tinerețea lui Ackerman. Cei care intră în această poveste minunată pe care o expune regizorul nu vor putea să o uite prea curând.

17. Trei surori (2012)

Trei surori trăiesc singure într-o casă din munți, în regiunea Yunan. Părinții lor nu sunt de găsit, așa că fetițele își petrec zilele muncind pe câmp sau străbătând satul. Mătușa lor întâmpină dificulăți în a le întreține, așa că tatăl lor revine în sat. Vrea să le ia cu el în oraș, dar preferă să le lase pe cele mai mari sub supravegherea bunicului lor.

Acest documentar expune povestea unor copii care nu știu nimic despre bucuriile specifice vârstelor și care sunt nevoiți să se confrunte cu probleme prea mari pentru ei.

18. Cunoscutul necunoscut (2013)

Documentarul realizat în 2013 dezvăluie cariera politică a fostului secretar al apărării din SUA și a congresmanului Donald Rumsfeld. Este regizat de Oscar Errol Morris, câștigător al premiului Oscar. Filmul însumează 33 de ore de interviuri pe care Rumsfeld le-a susținut în cadrul celor 11 sesiuni în timpul vizitelor de la Newton, Massachusetts.

19. Lenny Cooke (2013)

La prima vedere, povestea tânărului jucător de baschet Lenny Cooke nu pare cu nimic deosebită. După ce s-a declarat eligibil pentru NBA, acesta s-a retras brusc, fără să dea vreo explicație. Află din acest documentar cum o carieră strălucită se poate transforma într-o fracțiune de secundă și ce l-a făcut pe celebrul jucător să își schimbe opțiunea!

20. Ieșirea prin magazinul de suvenire (2010)

Documentarul spune povestea lui Thierry Guetta, un imigrant francez din Los Angeles, și dezvăluie obsesia lui pentru arta stradală. Acesta se luptă intens pentru a-și proteja identitatea și pentru a evita problemele cu legea. Pe parcursul drumului său în cunoașterea cât mai multor artiști, se împrietenește cu cel mai controversat dintre ei, care îl ajută să pătrundă și mai adânc în tainele artei stradale.

21. Leviatan (2014)

În acest documentar, este prezentat traseul pe mare a unei bărci masive de pescuit. Filmarea acestuia iese din toate tiparele cunoscute. Camera este introdusă în plasele pentru pești, astfel că surprinde orice detaliu. O tehnică inedită de a realiza un documentar! Natura devine un ansamblu de imagini dure și sunete puternice ale unor ape învolburate. Asta înseamnă, de fapt, pescuitul.

22. Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

În acest documentar sunt prezentate aspecte din viața fostului președinte al României. Au fost folosite documente de arhivă care au însumat grandoarea și absurditatea puterii. Oricine vrea să aprofundeze tainele comunismului ar trebui să vizioneze acest documentar.

23. Frunze strălucitoare (2003)

Carolina de Nord produce mai mult tutun decât oricare alt stat american. Documentarul descrie călătoria lui Ross McElwee, al cărui străbunic a creat faimosul brand de tutun cunoscut sub numele de Bull Durham, pe teritoriul social, economic și psihologic al Carolinei de Nord. Este o poveste despre familie, tradiție, dependență.

24. Zero zile (2016)

Acest documentar dezvăluie secretele lumii cibernetice. Virusul SuxNet a fost fabricat de Israel și SUA în secret pentru a distruge partea esențială a instalației nucleare din Iran. În cele din urmă, Iranul folosește acest virus în propriul avantaj, sporind securitatea națională.

25. Infernul (1964)

 O poveste palpitantă despre gelozia extremă a lui Marcel față de soția lui, Odette. O parte din documentar este filmată în alb negru, iar cealaltă parte, în color. Pentru alegerea numelor personajelor, regizorul s-a inspirat din romanul lui Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut”, iar titlul documentarului reprezintă o aluzie la Infernul lui Dante.

După ce ai avut ocazia de a trece în revistă cele mai bune 25 de documentare ale ultimilor 20 de ani, sigur te-au atras măcar jumătate din ele, astfel că ai ocazia de a afla foarte multe lucruri interesante.

Articolul urmator
Vacanță în Cinque Terre: la ce să te aștepți în una dintre cele mai frumoase destinații turistice
Vacanță în Cinque Terre: la ce să te aștepți în una dintre cele mai frumoase destinații turistice
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.