Cele mai populare picturi celebre și povestea din spatele lor

Cele mai populare picturi celebre și povestea din spatele lor

Redactor Raluca Margean

Este dificil să spui care sunt cele mai populare și frumoase picturi celebre din toate timpurile. Topurile sunt întotdeauna subiective și nu satisfac pretențiile tuturor. Cu toate acestea, am adunat în acest articol câteva din operele de artă care, fie au avut un impact deosebit în perioada în care au fost pictate, fie au rămas adânc întipărite în sufletul iubitorilor de pictură timp de mai multe generații din diverse motive. Descoperă-le și citește povestea din spatele lor!

Femeie care stă pe bancă în muzeu și admiră picturi

Cum trebuie să fie o pictură pentru a deveni celebră?

Arta trezește emoție, iar aceasta poate fi diferită de la o persoană la alta. O singură pictură poate stârni apreciere sau dezaprobare, indiferență sau chiar dezgust. Unele picturi sunt extrem de iubite, iar altele sunt foarte criticate, dar ce anume le determină să devină celebre?

Frumusețea și atractivitatea sunt termeni relativi, greu de definit, așadar nu pot fi întodeauna luate în considerare ca un criteriu general valabil. Atunci, ce rămâne? Povestea din spatele tabloului? Misterul? Emoția? Iată câteva posibile răspunsuri:

  • Imaginația

Pentru a interpreta unele picturi celebre ale lui Salvador Dali, de exemplu, ai nevoie de foarte multă imaginație, iar acest lucru incită privitorul. O astfel de operă abstractă determină publicul să vorbească despre ea, să pună întrebări și să stârnească dezbateri pe această temă.

  • Emoția provocată

Fie că este vorba de portrete sau peisaje, o pictură stârnește o anumită emoție. Privitorul poate fi fermecat de delicatețea balerinelor lui Degas, se poate înfiora la nudurile rubensiene și poate fi cuprins de o adevărată sete de viață (sau dezaprobare) atunci când privește picturile lui Toulouse-Lautrec  

  • Originalitatea

Originalitatea este esențială în orice domeniu, dar mai ales în artă. Atunci când un artist pictează într-o manieră diferită față de toți ceilalți, opera sa va ieși în evidență. Picturile celebre cubiste ale lui Picasso s-au făcut imediat remarcate și au transformat arta plastică la începutul secolului XX. De asemenea, portretele ușor abstracte cu fețele alungite ale lui Modigliani se disting ușor și se întipăresc rapid în minte.

  • Personalitatea excentrică a pictorului

O operă de artă este un produs de vânzare, care are nevoie de marketing. Un pictor excentric sau o controversă stârnită în urma unei picturi pot contribui semnificativ atât la celebritatea, cât și la creșterea prețului acordat respectivei picturi.  

  • Norocul de a fi locul potrivit la momentul potrivit   

Bineînțeles, există și alte aspecte care determină anumite picturi să devină celebre în lumea întreagă și să rămână așa timp de mai multe decenii. Să cunoști oamenii potriviți, să fii expus într-o anumită galerie de artă, să fii apreciat de persoane influente, toate pot cântări foarte mult la faima unei lucrări de artă.

Picturi celebre: top 15 tablouri faimoase în toată lumea

Deoarece este dificil de a stabili gradul de popularitate al operelor de artă, îți prezentăm aici câteva picturi celebre care sunt reprezentative pentru vremurile lor. Lucrările sunt înșiruite într-o ordine aleatoare.  

Picturi celebre cu femei

1. Mona Lisa, de Leonardo Da Vinci, 1503-1506

Pictură cu Mona Lisa

Sursa foto: Pixabay.com

Pictat între 1503 și 1506, portretul lui Da Vinci a stârnit numeroase întrebări încă din ziua în care a fost realizat. Misterul din jurul acestei picturi celebre nu a fost dezlegat nici în ziua de astăzi. Chiar dacă nici până în prezent nu se știe cine este femeia portretizată și de ce zâmbește, o serie de teorii au fost oferite de-a lungul anilor. Unii susțin că este soția negustorului florentin Francesco di Bartolomeo del Giocondo, iar alții spun că este mama lui Leonardo, Caterina, evocată din amintirile copilăriei sale. În ceea ce privește zâmbetul enigmatic, calmul degajat al Mona Lisei și peisajul din spatele porterului, toate acestea continuă să fascineze o lume întreagă.

2. Fată cu cercel de perlă, de Johannes Vermeer, 1665

Pictură originala cu Fata cu cercel de perlă

Sursa foto: Pixabay.com

Atrăgătoarea femeie pictată de Vermeer în 1665 este cunoscută și ca ”Mona Lisa Nordului” sau ”Mona Lisa olandeză”. Portretul este uimitor de real și modern, creând impresia unei fotografii. Multă vreme, s-a dezbătut dacă Vermeer a folosit sau nu un dispozitiv pre-fotografic numit camera obscură pentru a crea imaginea. În plus, faptul că numele femeii reprezentate nu este cunoscut, oferă și acestei picturi celebre o undă de mister, ce contribuie la păstrarea notorietății sale. Unii au speculat că este vorba de slujnica lui Vermeer, iar alții au crezut mult timp că ar putea fi vorba de fata acestuia, Maertge. S-a dovedit, însă, că ultima variantă nu este posibilă, deoarece la momentul picturii, aceasta avea doar 11 ani.

Picturi nuduri celebre

3. Nașterea lui Venus, de Sandro Botticelli, 1484–1486

Pictură originală Nașterea lui Venus de Botticelli

Sursa foto: Pixabay.com

Aceasta este una dintre picturile cu nuduri celebre în toată lumea, fiind primul nud nonreligios de la antichitate până în respectivul moment. Tabloul a fost realizat pentru Lorenzo de Medici, iar ca model pentru figura Zeiței Iubirii a fost folosită frumoasa Simonetta Cattaneo Vespucci, soția vărului faimosului Amerigo Vespucci. Se presupune că a fost iubita fraților de Medici, Lorenzo și Giuliano, însă nu există dovezi în acest sens. Simonetta a murit în 1476 de tuberculoză.

Legenda spune că Venus (Afrodita) s-a născut în valurile mării învolburate, pe țărmul sudic al Insulei Cipru, acolo unde au căzut organele genitale ale zeului Uranus, amputate chiar de fiul său, Cronos. În vremurile respective, pictura a atras mânia lui Savonarola, un călugăr dominican care a condus o represiune fundamentalistă împotriva gusturilor florentinilor. Campania sa a inclus infamul „Foc de vanitate” din 1497, în care diverse obiecte „profane” - au fost arse. Nașterea lui Venus trebuia să fie și ea incinerată, însă nu se știe cum, a scăpat de la distrugere.  

4. Maja Dezbrăcată, de Francisco Goya, 1799

Pictura Maia dezbrăcată de Goya

Sursa foto: Museo Nacional del Prado

Femeia lipsită de inhibiții care stă goală pe perne a stârnit un adevărat scandal la vremea sa. Artistului i s-a cerut să refacă pictura, acoperind goliciunea femeii. Mai mult decât atât, din cauza ei Goya și-a pierdut titlul de pictor oficial al curții regale spaniole. Astăzi este una dintre cele mai celebre picturi ale artistului și poate fi admirată la Muzeul Prado din Madrid.

5. Les grandes baigneuses (Femei la scăldat), Pierre- Auguste Renoir, 1887

Pictura originală Femei la scăldat de Auguste Renoir

Sursa foto: Philadelphia Museum of Art

Renoir a fost unul dintre cei trei mari pictori fondatori ai impresionismului, alături de Monet și Manet. Mai toate operele create de Renoir sunt picturi celebre, iar laitmotivul din lucrările sale sunt scenele din viața socială a timpului său: personaje care dansează la bal, scene la malul mării, femei frumoase și pline viață. Femei la scăldat este o pictură diferită de stilul care l-a consacrat și Renoir a primit critici dure pentru această operă de artă.

Picturi celebre cu peisaje

6. Noaptea înstelată, de Vincent van Gogh, 1889

Pictură intitulată Noaptea înstelată de Van Gogh

Sursa foto: Pixabay.com

Vincent Van Gogh a realizat foarte multe picturi și majoritatea dintre ele sunt faimoase peste tot în lume. Noaptea înstelată este una dintre cele mai cunoscute picturi celebre ale lui Van Gogh. Ea a fost realizată la Spitalul e psihiatrie din Saint-Rémy, unde s-a autointernat pictorul în perioada 1889-1890. El nu a putut picta tot timpul cât a stat acolo din cauza bolii, însă atunci când o făcea, reușea să-și găsească o mică alinare. Noaptea înstelată pare să reflecte starea mentală turbulentă a artistului din acel moment: cerul nopții prinde viață cu vârtejuri și globuri de urme de pensule aplicate frenetic. Picturile lui Van Gogh sunt o expresie fidelă a demonilor săi personali, dar și a dragostei și respectului față de natură.

7. Câmpul cu maci, de Claude Monet, 1873

Pictură originală Câmpul cu maci de Claude Monet

Sursa foto: Pixabay.com

Cunoscut și sub numele de Maci sălbatici, această pictură deosebită este extrem de pitorească. Plină de farmec și culoare, este imaginea perfectă a unei simple hoinăreli pe câmp. Pictura îi înfățișează pe soția sa, Camille cu fiul lor Jean, pe câmpul din apropierea casei din Argenteuil. Alte picturi celebre ale lui Claude Monet includ ”Nuferi, armonie verde”, ”Noapte înstelată deasupra Rhonului” și altele.

Picturi abstracte celebre

8. Persistența memoriei, de Salvador Dali, 1931

Persistența memoriei-pictura de Salvador Dali

Sursa foto: MoMA.org

Realizată în 1931, această lucrare suprarealistă înfățișează un țărm întunecat presărat cu ceasuri topite. Este greu de dat o interpretare acestei picturi faimoase, însă unii specialiști sugerează că reprezintă imaginea distorionată pe care o au oamenii asupra timpului. Se spune că sursa de inspirație a lui Dali pentru această lucrare a fos teoria relativității a lui Einstein.

9. Domnișoarele din Avignon, de Pablo Picasso, 1907

Pictură originala Domnișoarele din Avignon de Pablo Picasso

Sursa foto: MoMA.org

Această operă de artă a secolului XX a stat foarte mult timp închisă în atelierul pictorului. Ea a fost expusă pentru prima dată într-o galerie de artă în 1916. Femeile reprezentate în pictură sunt inspirate dintr-un bordel din Barcelona natală a artistului, iar măștile africane aduc aminte de fascinația pictorului pentru sculpturile africane pe care începe frenetic să le colecționeze. Astăzi, Domnișoarele din Avignon reprezintă unele dintre picturile celebre ale lui Picasso, alături de Guernica, Visul și altele. În prezent, tabloul este expus la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). 

10. Țipătul, de Edvard Munch, 1893

Pictură Țipătul de Edvard Munch

Sursa foto: Pixabay.com

Una dintre cele mai recunoscute picturi celebre este Țipătul realizat în 1893 de Edvard Munch, un pictor norvegian. Tabloul este considerat a fi o expresie a anxietății omului modern și este una dintre cele mai scumpe opere de artă vândute la licitație (91 de milioane de euro în 2012). Autorul descrie realizarea acestei lucrări : "Mă plimbam cu doi prieteni la apus de soare. Cerul a devenit roșu ca sângele. M-am oprit și m-am sprijinit de un gard, simțindu-mă, în mod inexplicabil, extrem de obosit. Limbi de foc și sânge se întindeau pe fiordul albastru. Prietenii mei au continuat să se plimbe, în timp ce eu am rămas în urmă, tremurând de spaimă. Atunci am auzit țipătul enorm, infinit al naturii".

11.Sărutul, Gustav Klimt, 1907–1908

Pictura Sarutul de Gustav Klimt

Sursa foto: Facebook Belvedere Museum

Acesta este unul dintr-o serie de tablouri pictate în acest stil de către pictorul austriac simbolist Gustav Klimt. Opulent, cu modele extravagante și cu straturi de foițe de aur aplicate, Sărutul este un amestec de simbolism, cu influențe Art Nouveau. Tehnica cu aur a fost inspirată de o călătorie la Basilica di San Vitale din Ravenna, Italia, unde a văzut faimoasele mozaicuri bizantine ale bisericii. Sărutul este una dintre cele mai reproduse picturi celebre din toate timpurile.

Picturi celebre suprarealiste

12. Coloana frântă, de Frida Khalo, 1944

Pictura originala Coloana franta de Frida Khalo

Sursa foto: Facebook Museo Dolores Olmedo

Autoportretul realizat de celebra pictoriță mexicană transmite durerea profundă trupească și psihică pe care Frida a trebuit s-o îndure după teribilul accident în care a fost implicată. Cuiele care înțeapă pielea, despicătura trupului și lacrimile care curg pe obrajii fetei emoționează puternic privitorul și se întipărește adând în sufletul și mintea sa. Nu este de mirare că aceasta este una dintre cele mai faimoase picturi.

13. Fiul omului, de Rene Magritte, 1964

Pictura suprarealista Fiul omului de Rene Margritte

Sursa foto: Facebook Fondation Magritte

Realizat de pictorul belgian suprarealist Rene Magritte, Fiul omului reprezintă un domn îmbrăcat la costum, cu cămașă albă, cravată roșie și pălărie tare din fetru. În spate are un zid de piatră, o întindere de apă și cerul cu nori. Ce este neobișnuit în această pictură este mărul verde plasat pe fața bărbatului ascunzându-i acestuia trăsăturile faciale. Autorul a explicat perfect semnificația picturii celebre în următorul citat preluat de pe renemagritte.org : ”Tot ceea ce vedem ascunde un alt lucru, vrem mereu să vedem ceea ce este ascuns de ceea ce vedem.

Picturi religioase celebre

14. Cina cea de taină, Leonardo da Vinci, 1495-1498

Pictură Cina cea de taină de Leonardo Da Vinci

Sursa foto: Pixabay.com

Aceasta este fără îndoială cea mai faimoasă pictură cu temă religioasă din istoria artelor. Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Cristos, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan. Pictura este murală și se află în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

15. Crearea lui Adam, pictură murală în Capela Sixtină, de Michelangelo Buonarroti, 1511

Crearea lui Adam pictură murală de Michelangelo

Sursa foto: Pixabay.com

Crearea lui Adam este cea mai cunoscută dintre picturile celebre ale lui Michelangelo Buonarroti. Realizată pe tavanul Capelei Sixtine de la Vatican, pictura impresionează prin perfecțiune. Trupul uman, contururile trasate și mesajele din spatele fiecărui element pictat stârnește și acum admirația și respectul pentru unul dintre cei mai mari portretiști ai tuturor timpurilor.

Picturi celebre românești

România se poate mândri cu foarte mulți pictori talentați, care au creat adevărate opere de artă. Descoperă mai jos câteva dintre cele mai cunoscute și iubite picturi celebre românești:

Portret de femeie, de Nicolae Grigorescu, nedatat

Portret de femeie -pictura de Nicolae Grigorescu

Sursa foto: Wikimedia.org

Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți pictori români este Nicolae Grigorescu. El s-a remarcat prin portretele sale de femei (Țăranca cu furcă, Țărancă din Muscel, Tărancă voioasă etc), dar și scenele din viața satului românesc (Car cu boi, Bătrână cârpind, Fete lucrând la poartă șamd). Tablourile sale sunt autentice, reale, dar pline de poezie și nu degeaba pictorul român este deosebit de apreciat la licitațiile de artă. Nicolae Grigorescu are foarte multe picturi celebre și este dificil s-o alegi pe cea mai faimoasă. Portret de femeie este una dintre cele mai cunoscute opere ale sale și impresionează prin gingășie și delicatețe.

1907, de Octav Băncilă

1907-pictura de Octav Bancila

Sursa foto: Wikimedia.org

Una dintre cele mai cunoscute picturi românești este 1907 care descrie fuga unui țăran înspăimântat pe câmp. Această pictură a apărut în mai toate manualele de istorie, fiind considerată reprezentativă pentru ceea ce s-a petrecut în Marea Răscoală. După 1989, pictura a stârnit controverse, unele persoane considerând că a fost folosit ca mijloc de propagandă pentru mișcarea marxistă.

Autoportret, de Ștefan Luchian

Pictură originală Autoportret Stefan Luchian

Sursa foto: Wikimedia.org

Autoportret face parte din picturile celebre ale cunoscutului artist Ștefan Luchian. Elevul lui Nicolae Grigorescu, Luchian a creat opere deosebit de frumoase cu peisaje din natură, dar și portrete ale unor femei obișnuite. Bolnav de scleroză multiplă, Luchian a pictat după 1900 țintuit în fotoliu, cu penelul legat de încheietura mâinii. Autoportret a fost realizat între 1905-1907.

Fata pădurarului, de Nicolae Tonitza

Fata pădurarului de Nicolae Tonitza

Sursa foto: Muzeul Național de Artă a României

Simple, inocente și pline de culoare, operele lui Tonitza sunt impresionante. Realizată între 1924-1926, Fata pădurarului face parte dintr-o serie de picturi celebre ale lui Tonitza dedicate copilăriei. Ochii sunt, ca și în alte lucrări ale artistului, punctul de interes, iar contrastul de culori oferă imaginii o notă fotografică. Opera se află în prezent la MNaR, în Galeria de Artă Românească Modernă. 

Picturi de iarnă celebre

Iarna se regăsește în foarte multe opere de artă pictate. Descoperă mai jos cum se vede acest anotimp prin ochii unor pictori cunoscuți:

Scene de iarnă în New England, de George Durrie

Scene rurale de iarnă-pictură George Burrie

Sursa foto: Pixabay.com

Acest artist american a pictat mai multe scene rurale de iarnă care au fost extrem de apreciate. Unele din lucrările sale apar și în colecția de la White House.

La pie, de Claude Monet

Pictură La pie de Claude Monet

Sursa foto: Wikimedia.org

Un mare iubitor de natură, Monet a pictat foarte multe picturi cu peisaje. Printre ele se strecoară și câteva cu iarna. Unul dintre acestea este La pie (Puica) din 1869, expusă în prezent la Muzeul Luvru din Paris.

Picturi celebre cu flori

Până în secolul al XVII-lea, picturile cu natură moartă erau considerate o formă de joasă artă pentru că oamenii vremii iubeau imaginile cu temă religioasă și istorică. Începând cu sfârșitul secolului XVI și începutul secolului XVII, artiștii olandezi au conceput o nouă formă de artă. Ei au început să picteze tablouri foarte mari cu buchete imense de flori așezate simetric în vaze. De atunci, lumea artistică și-a reconsiderat părerea față de picturile cu natură moartă și florile au început să fie tot mai prezente în arta lor. Iată câteva picturi celebre cu flori:

Buchet de flori într-o vază de sticlă, de Ambrosius Bosschaert, 1621

Buchet de flori intr-o vaza de sticla- Ambrosius Bosschaert

Sursa foto: Facebook National Gallery of Art

Buchetele de flori ale lui Bosschaert sunt pictate cu o acuratețe științifică, pasiunea artistului pentru flori având rădăcini adânci în familie. Florile pictate de el sunt perfect simetrice și arată minunat. Artistul a lansat un trend, mulți pictori olandezi urmându-i exemplu în acea perioadă. 

Natură moartă cu iriși, de Vincent Van Gogh, 1890

Natura moarta cu irisi-pictura de Van Gogh

Sursa foto:Wikimedia.org

Toată lumea știe picturile celebre ale lui Vincent Van Gogh cu floarea-soarelui. Pasiunea pictorului pentru această floare a fost extraordinar de mare, însă Van Gogh a pictat mai multe tablouri și cu iriși. Natură moartă cu iriși a fost creat în timpul internării sale la Spitalul de Psihiatrie din Saint-Remy și este cu adevărat deosebită. Culorile contarstante sunt spectaculoase, iar atmosfera este una delicată și armonioasă. 

Grădina de flori, Gustav Klimt, 1905

Grădina cu flori- pictură de Gustav Klimt

Sursa foto: Wikimedia.org

Vrăjit de peisajele pe care le-a văzut în timpul verii la Litzlberg, Klimt a realizat un set de picturi cu câmpuri de flori. Grădina de flori, sau Bauerngarten, este considerată una dintre cele mai bune peisaje ale lui Klimt. Lucrarea s-a vândut la licitație în 2017 pentru suma de 59,3 milioane de dolari și are un farmec rustic, reușind să păstreze frumusețea naturală a unei grădini reale.

Picturi celebre cu cai

Caii au fost întotdeauna un subiect de studiu și fascinație în lumea artei. De la primele forme de artă picturală găsite vreodată, la portretele ecvestre din secolul al XVIII-lea și până la picturile istorice din secolul al XIX-lea, arta plastică are o lungă și bogată tradiție a picturii ecvestre. Iată care sunt cele mai celebre picturi cu cai:

Bonaparte traversând Marele Saint Bernard, de Jacques-Louis David, 1800-1803

pictura Bonaparte traversând Marele Saint Bernard

Sursa foto: Pixabay.com

Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute portrete ale lui Napoleon Bonaparte, însă marele general nu are parte de toată faima pentru că trebuie să împartă prim-planul cu un armăsar spectaculos. Pictura comemorează victorioasa campanie militară a lui Napoleon împotriva Austriei, din iunie 1800 și se spune că Napoleon nu a vrut să stea ca model pictorului. El i-a transmis artistului să-l reprezinte ”calm ca un cal” .

Doi călăreți pe malul mării, de Max Liebermann, 1901

Doi călăreți pe malul mării-pictură de Max Liebermann

Sursa foto: Wikimedia.org

Realizat de pictorul impresionist german Max Liebermann, Doi călăreți pe malul mării a fost unul dintre miile de tablouri jefuite de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial. El a fost găsit într-un raid al poliției în anul 2012 la casa lui Cornelius Gurlitt, fiul lui Hildebrand Gurlitt, care era „traficantul de artă al lui Hitler”. Pictura a fost restituită familiei Liebermann, dar ea a decis să o vândă la licitație. În 2015, pictura a fost cumpărată de la prețul de 2,9 milioane de dolari, de trei ori mai mult decât valoarea estimată inițial.

Picturi celebre cu teme de război

Din păcate, de-a lungul istoriei războiul a fost întotdeauna prezent în viața oamenilor. Din acest motiv, picturile cu teme de război abundă în arta plastică internațională. Iată două picturi celebre cu teme de război care ne reamintește atrocitatea unui asemenea eveniment:

3 mai 1808, de Francisco Goya, 1814

3 mai 1808 -pictura de Francisco Goya

Sursa foto: Wikimedia.org

Până în secolul al XIX-lea, picturile cu teme de război aveau ceva măreț în ele, sărbătorind victoriile și puterea învingătorilor. Goya marchează prin această operă o trecere de la pictura militară celebratoare, eroică, la o viziune mai modernă, tragică și defăimătoare asupra războiului.

Pablo Picasso, Guernica, 1937

pictură Guernica de Pablo Picasso

Sursa foto: Museo Reina Sofia

Guernica descrie o femeie îndurerată, cu brațele întinse, un bărbat întins mutilat pe pământ, un cal înjunghiat, care se zvârcolește. Acest tablou exprimă comemorarea furioasă a lui Picasso a bombardării orașului spaniol Guernica de aviația germană în timpul Războiului Civil spaniol. Guernica rămâne cea mai puternică declarație anti-război din timpurile moderne. 

Așadar, chiar dacă fotografia și dispozitivele electronice au luat cu asalt lumea modernă, oamenii continuă să aprecieze pictura. Fascinația pentru aceste picturi celebre reprezintă dovada vie că umanitatea nu și-a pierdut încă interesul pentru această spectaculoasă formă de artă.

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.