Cele mai bune carti cu invataturile lui Osho

Cele mai bune carti cu invataturile lui Osho

Cristina Tarziu

Nascut Chandra Mohan Jain, numit in anii 1960 Acharya Rajneesh si apoi Bhagwan Shree Rajneesh in anii 1970-1980, filosoful si invatatorul spiritual indian a devenit cunoscut ca Osho (O in japoneza insemnand „cu recunostinta, iubire, gratitudine", dar si „echilibru, armonie", iar „sho" insemnand „binecuvantat de existenta" si „extinderea multidimensionala a constiintei") abia in ultimii ani ai vietii. Este considerat a fi unul dintre cei mai controversati lideri spirituali ai secolului 20, nu doar din India, dar din intreaga lume. Discursurile sale vizeaza probleme emotionale, spirituale, de autocunoastere, dar si sexuale, institutionale, politice, religioase.

Citat Osho

Decalogul lui Osho


Cand inca purta numele de Acharya Rajneesh, un corespondent i-a cerut lui Osho sa-i spuna care este decalogul sau. Osho i-a raspuns ca nu crede in porunci, insa „pentru divertisment", a creat urmatoarea lista:

1. Nu te supune poruncilor nimanui decat daca simti ca vin din tine.

2. Nu exista alt Dumnezeu decat viata insasi.

3. Adevarul este in interiorul tau, nu il cauta in alta parte.

4. Dragostea este rugaciune.

5. Sa devii nefiinta este usa catre adevar. Nefiinta insasi este mijlocul, scopul si implinirea.

6. Viata este acum si aici.

7. Traieste treaz.

8. Nu inota - pluteste.

9. Mori in fiecare moment, astfel incat sa poti sa fii nou in fiecare moment.

10. Nu cauta. Ceea ce este, este. Opreste-te si observa.

Osho a subliniat „poruncile" 3, 7, 9 si 10, iar acestea au ramas laitmotivele miscarii sale.

Cele mai bune carti scrise de Osho


Cartile publicate sub numele lui Osho sunt de fapt transcrieri ale discursurilor sale realizate de catre discipolii sai sub indrumarea si supravegherea sa. Exista, astfel, peste 600 de carti ramase in urma sa si mii de inregistrari audio si video tratand subiecte precum egoul si mintea, meditatia , renuntarea, dar si chestiuni controversate precum eutanasia, homosexualitatea ca perversiune si nevoia de izolare a homosexualilor sau vina evreilor si holocaustul.

Pe langa toate criticile aduse viziunilor sale ce contravin conceptiilor traditionale privind sexul, casatoria, familia, relatiile, religia, Osho este acuzat si ca ar fi dus o viata opulenta, ostentativa, in timp ce discipolii sai traiau la un nivel minim de subzistenta dupa ce, cei mai multi dintre ei, rupsesera toate legaturile cu prietenii si familia si isi donasera averile „pentru binele comun".

In ciuda controverselor, insa, cartile lui Osho raman unele dintre cele mai influente publicatii din toate timpurile, cu traduceri in 55 de limbi, inclusiv in limba romana. Fiecare carte trateaza o problema importanta, iar printre cartile cu cel mai mare impact asupra publicului se numara:

Curajul: Bucuria de a trai periculos

Cartea vorbeste despre taoismul curajului, despre caile inimii, ale inteligentei, ale increderii si ale inocentei, despre curajul de a intampina noul, despre eliberare, despre ascultarea sinelui si gasirea „fetei originale", despre viata ca un mister, despre frica si vinovatie.

"E greu sa omori un om care e gata sa moara, n-are sens sa-l omori. Poti sa omori un om care se lupta, dar nu unul care e gata sa moara si care spune „Acesta e capul meu, poti sa-l tai"".
 

Cartea secretelor

Cartea secretelor este una dintre cele mai lungi carti ale lui Osho, cu peste 1200 de pagini cuprinzand un ghid asupra practicii meditatiei, singura cale de descoperire a secretelor vietii. 112 tehnici de meditatie sunt descrise in detaliu si sunt oferite sfaturi de includere a lor in viata omului modern.

„Cine centreaza roata universului? Ce este viata dincolo de forma? Cum putem intra deplin in ea, dincolo de timp si de spatiu? Dar nu te framanta in legatura cu intrebarile mele. Fa ca indoielile mele sa se risipeasca. Pun aceste intrebari deoarece ele se afla in mintea mea. Ti le pun doar pentru a-ti dezvalui mintea mea, dar nu le da prea mare importanta. Raspunsurile nu ma vor satisface. Ceea ce imi trebuie mie este... sa-mi risipesti indoielile."

Creativitatea: descatusarea fortelor interioare

Cartea vorbeste despre creatia suprema si sensul vietii, despre obstacole - constiinta de sine, perfectionismul, intelectul, credinta, jocul sortii, dar si despre secretele reusitei - prin reintoarcerea la copilarie, prin invatarea continua, prin gasirea Nirvanei in lucrurile marunte, prin vis.

„In calatoriile mele am vazut oameni care faceau acelasi lucru iar si iar. Odata am calatorit cu trenul douazeci si patru de ore. Cu mine in compartiment era un calator care a citit iar si iar acelasi ziar, negasind altceva de facut. Ma uitam la el si ma intrebam: "Ce face omul asta? N-a invatat ziarul pe dinafara?" [...]Nu merita sa-l citesti nici macar o data, dar oamenii il citesc intruna. Cum ajung la sfarsit, o iau de la capat, si asta de nu stiu cate ori. Care-i problema? E o necesitate? Nu -sunt obsedati de a face ceva; nu pot ramane linistiti, inactivi. Pentru ei, lucrul asta seamana cu moartea. Ei trebuie sa fie activi."
 
Libertatea: curajul de a fi tu insuti

In Libertatea: curajul de a fi tu insuti, Osho vorbeste despre societate si libertatea individului, despre problema lui Dumnezeu, despre ideea de soarta si destin, despre obstacole, dar si despre caile catre libertate - de la reactiune la actiune, rebeluiune, de la iubire la starea de dragoste.

„Crestinii au cruciade - un jihad, un razboi religios - si omoara mii de oameni, ard fiinte omenesti de vii. Pentru ce? Pentru o colectivitate oarecare - pentru crestinism, pentru budism, pentru hinduism, pentru comunism, pentru fascism, orice motiv este bun. Un cuvant ce reprezinta o oarecare colectivitate, si individul poate fi sacrificat. Nu exista nici un motiv pentru ca aceasta colectivitate sa existe macar: indivizii sunt indeajuns. Si daca indivizii au libertate, sunt liberi din punct de vedere psihic, spiritual, atunci colectivul va fi, in mod firesc, liber spiritual."
 
Iubire, libertate si solitudine: o noua viziune asupra relatiei de cuplu

Cartea este un dialog liber despre modalitatile de armonizare a stilului de viata cu dragostea si meditatia, despre cuplu, despre iubirea reala versus iubirea amagitoare, despre virtutile egoismului si comuniunea in cuplu.

"Iubirea iti acorda libertatea de care ai nevoie si te ajuta sa fii tu insuti. Este un fenomen extrem de paradoxal. Pe de o parte, te face sa te simti ca un suflet in doua trupuri; pe de alta parte, iti confera individualitate, unicitate. Te ajuta sa renunti la egoul tau marunt, dar sa iti cunosti sinele suprem. In acest fel, problema dispare. Iubirea si meditatia sunt doua aripi pe aceiasi umeri. Ele se echilibreaza reciproc. Numai atunci cand le cultivi pe amandoua poti creste, poti deveni implinit."
 

Tu ai citit vreo carte scrisa de Osho?

Surse foto: elefant.ro, osho.com

Articolul urmator
Vrei să te căsătorești în 2024? Iată cele mai norocoase zile pentru a spune „DA”
Vrei să te căsătorești în 2024? Iată cele mai norocoase zile pentru a spune „DA”
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.