Cele mai bune filme romanesti premiate la nivel international

Cele mai bune filme romanesti premiate la nivel international

Redactor Alexa Galgau

Nu doar filmele de la Hollywood sunt demne de admiratia noastra, iar acest lucru devine tot mai evident de la an la an, pe masura ce astfel de pelicule incep sa paleasca in fata productiilor internationale sau independente, care sunt de multe ori mult mai profunde si ne ajuta sa patrundem macar putin si in alte culturi. Ca romani, de multe ori uitam ca si la noi se produc filme interesante, pentru care am inceput sa obtinem si recunoastere mondiala. Iata o lista cu cele mai bune filme romanesti premiate la nivel international!

Cele mai bune filme romanesti

Aferim! (2015)

Regizat in 2015 de Radu Jude, „Aferim!” este un film istoric a carui actiune are loc in secolul al XIX-lea in Tara Romaneasca. Povestea il urmareste pe un zapciu care il cauta pe un rob suspect ca ar fi avut o relatie amoroasa cu stapana lui. In aceasta aventura este ajutat de fiul sau. Filmul a castigat Ursul de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin. Totodata, el a fost selectat pentru a concura la Gala Premiilor Oscar, la sectiunea „Cel mai bun film strain”. Filmul are note foarte bune, inclusiv pe cele doua site-uri importante dedicate peliculelor cinematografice: IMDB (7.8/10) si Rotten Tomatoes (100%). 

Pozitia copilului (2013)

Acesta este unul dintre cele mai bune filme romanesti moderne, aclamat la nivel international si premiat cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin. Regizat de Catalin Peter Netzer si produs de Ada Solomon, filmul urmareste lupta crancena pe care o mama o duce pentru a-si salva fiul, care risca sa faca inchisoare dupa ce loveste cu masina un copil si acesta moare. Cornelia (Luminita Gheorghiu), o arhitecta cunoscuta, se hotaraste sa faca tot ce ii sta in putere pentru ca fiul ei, un tanar fara personalitate, sa iasa din aceasta situatie. Daca nu ai vazut inca „Pozitia copilului”, iti recomandam sa o faci cat mai repede!

Dupa dealuri (2012)

Regizat de Cristian Mungiu, „Dupa dealuri” este povestea impresionanta a doua tinere care fusesera cele mai bune prietene in copilarie si care se reintalnesc dupa mai multi ani, timp in care drumurile lor se separasera. Voichita traieste la o manastire ortodoxa, iar Alina se intoarce din Germania si incearca din rasputeri sa o convinga pe prietena ei sa renunte la viata monahala si sa plece cu ea. Dupa ce Alina se imbolnaveste si este primita sa stea la manastire, evenimentele iau o turnura tot mai intunecata. Filmul a impresionat juriul la Festivalul de la Cannes, unde a luat premiul pentru „Cel mai bun scenariu”, iar cele doua actrite principale au impartit premiul pentru „Cea mai buna actrita”.

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

Filmele cu si despre comunism vor fi intotdeauna fascinante pentru romani, dar mai ales pentru straini, care nu au trecut printr-un asemenea regim. Filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat tot de Cristian Mungiu, a castigat premiile Palme d'Or si FIPRESC! la Festivalul de Film de la Cannes. Actiunea filmului are loc in Romania comunista, in ultimii ani in care Nicolae Ceausescu a condus tara, iar povestea evolueaza in jurul a doua studente care incearca sa planuiasca un avort, ilegal la vremea respectiva. Este o poveste cutremuratoare, care cu siguranta te va impresiona, si este unul dintre cele mai bune filme romanesti

Rascoala (1965)

Filmele istorice romanesti au fost primite foarte bine si in strainatate, iar „Rascoala”, regizat de Mircea Muresan si inspirat de romanul lui Liviu Rebreanu, a castigat premiul pentru prima opera la Festivalul de Film de la Cannes in 1966. Totodata, acesta a fost si primul film inscris la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film strain”, insa nu a fost nominalizat. In „Rascoala” sunt urmarite evenimentele din timpul rascoalei de la 1907 prin intermediul taranului Petre. Daca esti amatoare de filme vechi, iti recomandam sa il bifezi si pe acesta pe lista ta!

Padurea spanzuratilor (1964)

Regizat de Liviu Ciulei si inspirat tot de un roman de Liviu Rebreanu, „Padurea spanzuratilor” este un film romanesc de referinta, fiind primul care a obtinut recunoastere internationala. Ciulei a castigat premiul pentru „Cel mai bun regizor” cu acest film la Festivalul de la Cannes. Filmul de razboi urmareste povestea unui soldat din timpul Primului Razboi Mondial, Apostol Bologa, care, inrolat in armata habsburgilor, este oscileaza intre dorinta de a-si face datoria si cea de a dezerta, care, in cele din urma, ii aduce si sfarsitul.

Cate dintre cele mai bune filme romanesti ai vazut pana acum?

Descopera si top 10 cele mai apreciate filme romanesti din ultimii 15 ani, dar si cele mai bune 5 comedii romanesti! 

Surse foto: hollywoodreporter.com, slate.com, twitchfilm.com, gmanreviews.com, mubi.com, rofilmfest.com

 

Articolul urmator
Rugăciunea de miercuri: cel mai puternic text pentru vindecare
Rugăciunea de miercuri: cel mai puternic text pentru vindecare
La ce nivel al intuiției te afli?
Incepe quiz
La ce nivel al intuiției te afli?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.