Cele mai frumoase traditii de Pasti si semnificatiile lor

Cele mai frumoase traditii de Pasti si semnificatiile lor

Viorica Ghinea, redactor

Sarbatoarea Pastilor are o multime de traditii si obiceiuri stravechi si noi, care de care mai interesante, in special in Saptamana Mare. Noi am cules pentru tine din diferite zone ale tarii pe cele mai frumoase dintre ele.

Vezi ce semnificatii interesante au unele traditii de Pasti!
 

10 traditii de Pasti din diferite regiuni ale Romaniei

1. Una dintre cele mai renumite traditii de Pasti are loc in Vinerea Mare si implica trecerea pe sub masa de trei ori. Multi dintre romani insa, nu stiu ce semnifica acest obicei. El reprezinta poticnirile pe care Iisus le-a avut atunci cand a carat in spate crucea pentru rastignirea lui.

2. Traditiile stravechi spun ca este important ca din primul ou ciocnit in ziua de Pasti sa manance toti membrii familiei, astfel ei vor ramane mereu uniti.

oua de Paste

3. Spargerea unui ou cu doua galbenusuri are o semnificatie aparte printre traditiile de Pasti. Se pare ca persoana care il va ciocni se va casatori in urmatoarea perioada.

4.  Cu ocazia Pastilor, in Bucovina se obisnuieste ca in noaptea de Inviere fetele sa mearga la biserica si sa spele limba clopotului cu apa neinceputa. Si, in zori, ele sa se apele cu aceasta apa, astfel se vor face placute baietilor.

5. Tot in noaptea de Inviere este bine ca cel care care aduce Lumina Sfanta sa faca o cruce din fum pe grinda usii, pentru ca intreaga gospodarie sa fie protejata de toate relele.

6. In Tara Motilor exista un obicei care se respecta in fiecare an. In noaptea de Pasti, toaca de la biserica este dusa in cimitir, unde trebuie sa fie supravegheata de catre unii baieti din sat. Daca toaca este furata, paznicii vor trebui sa ofere o masa pe cinste hotilor. In schimb, daca cei care trebuiau sa o fure dau gres, vor pregati ei a doua zi un ospat pe masura.

 Lumina Sfanta de Paste
7. In Calarasi, slujba de Inviere este realizata intr-un mod aparte. Credinciosii aduc in cos, pe langa celelalte bunatati, si cocosi albi. Probabil te vei intreba care este rostul acestei traditii de Pasti. Ei bine, vorbele strabune spun ca pasarile sunt crescute special pentru aceasta zi mare a anului. Cocosii vestesc miezul noptii, cantand atunci cand Hristos a inviat. Gospodarul al carui cocos va canta primul va avea multe motive de bucurie in anul respectiv. Dupa slujba, pasarile sunt oferite oamenilor nevoiasi. Acest obicei nu mai este tinut la fel ca inainte, insa persoanele in varsta isi amintesc cu placere de vremurile cand traditiile erau foarte importante pentru oameni.

8. In jurul Brasovului, in Tara Barsei, se obisnuieste sa se pregateasca o petrecere la care se aduna intreaga comunitate. Se organizeaza grupuri de tineri la fel ca de Craciun, cand se merge cu colindul, doar ca acum baietii aduna oua de la tinerele fete. Dupa aceea, merg toti la picnic, mananca bucate alese si fac tot felul de intreceri.

9. In Suceava se pregatesc prajituri speciale pentru slujba de la Biserica. Spre exemplu, dulciurile numite „babele", care reprezinta simbolul vietii cumpatate. Prajitura este facuta din nuca, stafide si rahat, avand compozitie asemanatoare cu cea a cozonacului, doar ca aceasta se toarna in forme speciale.

10. Conform traditiilor de Pasti din Bucovina, cojile oualor trebuie aruncate intr-un rau, pentru ca apa sa le duca la „Blajini" (fiinte imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezati). Astfel ei stiu ca au venit Pastile pentru toti crestinii.

Tu ce traditii de Pasti cunosti si care este semnificatia lor?
Articolul urmator
Vacanță în Cinque Terre: la ce să te aștepți în una dintre cele mai frumoase destinații turistice
Vacanță în Cinque Terre: la ce să te aștepți în una dintre cele mai frumoase destinații turistice
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.