Cum e corect: aţi sau a-ţi?

Cum e corect: aţi sau a-ţi?

Viorica Ghinea, redactor

Dacă nu ești sigură când trebuie să folosești ”ați” sau ”a-ți”, a venit momentul să-ți clarifici acest aspect pentru totdeauna. Gramatica limbii române te poate pune uneori în încurcătură, însă, dacă stăpânești anumite reguli, vei vedea că totul este foarte logic și ușor de înțeles. Descoperă din acest articol cum este corect: ”ați” sau ”a-ți”și află cum să folosești forma corectă în diverse enunțuri.  

Cum e corect aţi sau a-ţi-femeie care scrie

Cum se scrie corect: ”ați” sau ”a-ți”?

Trebuie să știi că ambele forme sunt corecte, însă există situații specifice când se scriu legat și când se scriu cu cratimă. De obicei, confuzia se produce din cauza omofoniei celor două construcții, adică a pronunției identice a acestor forme complet diferite din punct de vedere al scrierii.

Dar, ca regulă generală, ține minte că ”ați” se scrie legat când este vorba de o singură parte de vorbire (conjugarea unui verb la timpul trecut perfect compus) și ”a-ți” se scrie dezlegat dacă sunt două părți de vorbire diferite (”a” vine de la conjugarea unui verb la infinitiv-a face și ”-ți” este un pronume. Detaliem în continuare și venim cu exemple pentru a înțelege mai bine și să știi întotdeauna când scrii ” ați fost sau a-ți fost”, ” ați spus sau a-ți spus”, ”ați uitat sau a-ți uitat”, etc.

Când este corect să scriem ”ați”?

Este corect să scriem ”ați” atunci când vrem să conjugăm un verb la timpul perfect compus, persoana a doua plural. Așadar, ”ați” este forma la persoana a doua, plural,  a verbului auxiliar ”a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat.

Exemplu:

Voi ați știut, dar nu ați spus nimic despre acest lucru.

Verbul ”a ști” la perfectul compus se conjugă în următorul mod:

Eu am știut      Noi am știut

Tu ai știut        Voi ați știut

El/Ea a știut    Ei/Ele au știut

Cum se scrie ați fi sau a-ți fi?

Tot ”ați” scriem și atunci când conjugăm un verb la modul condițional optativ, persoana a doua, plural, având același rol, de verb auxiliar. Condiționalul optativ este de forma: ”ați fi știut”, ”ați fi luat”, ”ați fi făcut”, unde ”ați” se scrie legat.

Exemplu:

Voi ați fi știut să răspundeți la întrebarea profesorului dacă ați fi învățat.

Este important să faci diferența între ”ați” sau ”a-ți”, astfel venim în ajutorul tău cu câteva exemple edificatoare!

A-ți primit mailul sau ați primit mailul?

Și în acest caz se aplică regula menționată anterior. ”Ați” este forma la persoana a doua, plural,  a verbului auxiliar ”a avea”, urmată de participiul verbului de conjugat.

Astfel, ”ați primit mailul” este varianta CORECTĂ.

Ați ajuns cu bine sau a-ți ajuns cu bine?

Ca și în exemplele de mai sus, ”ați ajuns” este conjugarea verbului ”a ajunge” la timpul perfect compus, persoana a doua plural. (Voi ați ajuns).  

Așadar, ”ați ajuns cu bine” este varianta CORECTĂ.

Ați făcut tema sau a-ți făcut tema?

Probabil, acum începi să-ți dai mai repede seama de forma corectă: ”ați” sau ”a-ți”. În acest exemplu, tot ce trebuie să faci este să conjugi verbul ”a face” la timpul perfect compus. (Noi am făcut/ Voi ați făcut/Ei au făcut).

Așadar, ”ați făcut tema” este varianta CORECTĂ.

Ați dat test: este corect să scriem astfel?

Și în acest caz, este foarte simplu să-ți dai seama de forma corectă dacă conjugi rapid în gând verbul ”a da” la perfectul compus, plural. (Noi am dat/Voi ați dat/Eu au dat).

Așadar, ”Ați dat test” este varianta CORECTĂ.

Ați putea să mă ajutați sau a-ți putea să mă ajutați?

Încet, încet, nu vei mai face nicio greșeală de scriere când vine vorba de ”ați” sau ”a-ți”. Dacă stai să te gândești, acum totul are sens, nu-i așa? Dar, să revenim la exemplul nostru.

Dacă conjugi verbul ”a putea” la perfectul compus, la plural, vei avea : Noi am putea/ Voi ați putea/Ei ar putea.

Prin urmare, ”Ați putea să mă ajutați” este forma CORECTĂ:

Bine ați venit: cum este corect?

Aici nu mai este niciun dubiu că aceasta este forma corectă. Niciodată să NU scrii ”Bine a-ți venit” pentru că este cu totul greșit.

”Bine ați venit” este varianta CORECTĂ.

Ca să vezi dacă ai înțeles, îți mai oferim câteva exemple:

  • Ați luat sau a-ți luat? – forma corectă este ”ați luat” (voi ați luat notă mica la examen)
  • Ați început sau a-ți inceput? – forma corectă este ”ați început” (voi ați început să mâncați fără mine)
  • Ați mâncat sau a-ți mâncat?- forma corectă este ”ați mâncat” (voi ați mâncat tot din farfurie)
  • Ați mers sau a-ți mers?- forma corectă este ”ați mers” (voi ați mers pe drumul greșit)
  • Ați ales sau a-ți ales?- forma corectă este ”ați ales” (voi ați ales cea mai bună variantă)

Dumneavoastră ați sau a-ți?

Pentru a arăta respectul unei persoane, formula de adresare este ”dumneavoaștră”. Acest cuvânt necesită folosirea verbului la persoana a doua plural, în loc de singular. Așadar, astunci când te vei adresa unei persoane căreia vrei să-i arăți respect, cum vei spune: ”Dumneavoastră ați aflat sau a-ți aflat?”

Bineînțeles, forma corectă este ”ați aflat”, deoarece reprezintă conjugarea verbului la perfect compus, persoana a doua, plural.

Ați da cu părerea - este o formă greșită

Aici trebuie să-ți dai seama că nu este vorba de ”voi vă dați cu părerea”, așadar nu are cum să fie forma corectă. Aici, varianta bună este ”a-ți da cu părerea”. Vei vedea în cele ce urmează explicația.

Când este corect să scriem ”a-ți”

A-ți” se scrie cu cratimă în cazul în care ”ți” are funcție de pronume, la cazul dativ, persoana a doua, singular, în forma neeaccentuată. Cratima separă două părți de vorbire diferite, în cazul nostru, pronumele la cazul dativ, persoana a doua, singular, de particula ”a” a verbului ”a asigura”, la infinitiv.

Exemplu:

Pentru a-ți asigura un loc bun în echipă, muncește mai mult. (Cui să asiguri un loc în echipă? Ție (forma accentuată), îți, ți (forme neaccentuate)

Așadar, dacă știi aceste reguli simple, nu vei mai face nicio greșeală cu ”ați” sau ”a-ți” și nici nu va trebui să verifici în dex. De-acum înainte, vei știi mereu ce trebuie să alegi între ”ați văzut sau a-ți văzut”, ”ați avut sau a-ți avut”, ”ați plecat sau a-ți plecat” ș.a.m.d. Amintește-ți tot timpul că, dacă ai de-a face cu un verb la persoana a doua plural, vei scrie întotdeauna ”ați”. În schimb, dacă ai de-a face cu persoana a doua singular și ”-ți” se poate înlocui cu ”ție”, ”îți”, ”a-ți” se va scrie întotdeauna cu cratimă. Simplu, nu-i așa?

Află și Cum este corect: scri sau scrii și Cum este corect: ai noștri sau ai noștrii?

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce gen de barbati ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce gen de barbati ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.