Cum e corect: ouăle sau ouălele, ouălor sau ouălelor?

Cum e corect: ouăle sau ouălele, ouălor sau ouălelor?

Paula Rotaru

Pe cât de simplu e, pe atât de complicat li se pare unora să priceapă că ouălele și ouălelor sunt forme complet anapoda ale banalelor și corectelor variante ouăle și ouălor

Mare lucru nu e de explicat și o vom face în cele ce urmează în câteva fraze care, sperăm noi, vor lămuri dilema ouăle sau ouălele, respectiv ouălor sau ouălelor. Cu această ocazie, facem și un mic exercițiu de dicție!

CORECT: Ou, ouă, ouăle, ouălor 

Ca să nu rămână loc de interpretări, vom explica modul în care se face declinarea substantivului nearticulat ou într-o formă accesibilă și pe înțelesul tuturor.

Așadar, se ia un ou de la frigider și se lasă la temperatura camerei. Apoi, se consultă rețeta și se constată că preparatul necesită mai multe ouă. Ne dăm seama că ouăle au termenul de valabilitate depășit și mergem la magazin să cumpărăm altele. După achiziționarea ouălor, ne apucăm de rețetă. Simplu, nu-i așa?

Unii au preferat să folosească atât forma corectă, cât și cea greșită, cum e cazul mai jos. 

Haideți să aflăm și rațiunea pentru care cuvântul ou ia formele de mai sus.

Din punct de vedere gramatical, pluralul substantivului ou, respectiv ouă, capătă articolul hotărât feminin -le la forma de nominativ plural, rezultând ouăle, nu ouălele

În cazul genitiv-dativului, se ia forma nearticulată ouă, căreia i se adaugă articolul feminin -lor, rezultând ouălor, nu ouălelor.

Repetăm: un ou, două ouă, ouăle, ouălor.

GREȘIT: ouălele, ouălelor

Atunci, dacă totul este atât de clar, de ce unii vorbitori preferă să adauge acel -le? Probabil din neștiință ori, o altă posibilă explicație, pentru că există o dificultate în pronunțare. Dacă aplicăm logica mergând pe premisa greșită, vom spune, în loc de fetele, fetelele, degetelele, în loc de degetele, rujurilelor, în loc de rujurilor. Așa-i că nu sună deloc bine?

Hai să încercăm să ne punem puțin la punct noțiunile de gramatică. Acest proces nu ne ia mult timp și nici nu are efecte adverse. Dimpotrivă, ne ajută să evităm pericolul de a cădea în ridicol atunci când purtăm o conversație.

DOOM2 ne lămurește, în caz că cele spuse mai sus nu au fost pe deplin înțelese.

Ouăle sau ouălele, ouălor sau ouălelor? Acum știi care sunt variantele corecte!

Află și care e diferența dintre reflecție și reflexie!

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.