Cum e corect: un prieten de-al meu sau de-ai mei?

Cum e corect: un prieten de-al meu sau de-ai mei?

Paula Rotaru

Chiar dacă suntem obișnuiți să folosim sintagma „un prieten de-al meu”, lingviștii nu sunt perfect de acord cu aceasta, dar nici nu ne lămuresc pe deplin. Iar asta nu face decât să ne adâncească și mai mult nebuloasa gramaticală în care sunt înconjurate aceste două expresii.

Între un prieten de-al meu și un prieten de-ai mei, putem alege ambele forme, după bunul plac. 

Află explicația în rândurile următoare!

Un prieten de-al meu sau de-ai mei

Chiar dacă logica ne îndeamnă să alegem varianta „prieten de-ai mei”, pentru că acel „de” îl înlocuiește pe „dintre”, DOOM ne confuzează și mai rău și ne spune că acceptă și forma „prieten de-al meu”. Dar, având în vedere că vorbim despre „un prieten dintre ai mei”, nu „despre un prieten dintre al meu”, nu prea înțelegem pe baza a ce au luat hotărârea mințile luminate de a accepta ambele forme.

Iată cum apare în DOOM această concluzie:

Acel semn de exclamare sugerează că în DOOM1, deci în prima ediție, lucrurile stăteau diferit. Explicația: sunt admise atât „o prietenă de-a mea”, cât și „o prietenă de-ale mele”, care la genitiv devin „unei prietene de-a mea”, respectiv „unei prietene de-ale mele” (acest „ale” nu este o formă de genitiv, ci de plural: „dintre ale mele”).

Pe de altă parte, în cartea Gramatica Limbii Române, volumul I, editată (nu aprobată) de Academia Română în 2008, se spune că, de fapt, „în astfel de construcții, «de» participă la exprimarea unei calificări prin apartenență”, așadar nu are sens partitiv, ca „dintre”. Cu alte cuvinte, în această carte, sub îndrumarea aceleiași edituri care a scos DOOM2, ni se spune că e corect să spunem „prieten de-al meu”.

Cine să-i mai înțeleagă? Cărți diferite, aceiași oameni, explicații diferite pentru același termen!

Prin urmare, aveți liber să spuneți așa cum vă vine la gură: fie prieten de-al meu, fie prieten de-ai mei. Iar dacă cineva îndrăznește să vă corecteze, scoateți la înaintare Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM2, ediția a II-a, 2010)! Deocamdată, acesta este singurul dicționar aprobat de Academia Română.

Să recapitulăm! Potrivit normelor limbii române literare actuale, cele din DOOM2, este corect să spunem:

  1. M-am întâlnit cu un prieten de-al meu/de-ai mei la o pizza.
  2. Simona Halep e româncă de-a noastră/de-ale noastre.
  3. O colegă de-a mea/de-ale mele m-a convins să mă înscriu în concurs. 
  4. Ai în bibliotecă o carte de-a mea/de-ale mele.
  5. Un profesor de-al lor/de-ai lor s-a pensionat. 

Desigur, dacă vrei să eviți polemicile pe acest subiect, te poți rezuma la „un prieten al meu”, „o colegă a mea” etc.

Află și cum e corect: a crea sau a creea?

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.