Cum îți strici hainele fără să îți dai seama

Cum îți strici hainele fără să îți dai seama

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când îți cumperi un articol de îmbrăcăminte care îți place foarte mult și în care te simți extraordinar de bine, este normal să dorești să îl păstrezi cât mai mult timp în garderobă. Motiv pentru care ai o grijă deosebită atunci când porți acea haină, și cu la fel de mare grijă îl vei curăța la temperatura și în condițiile indicate pe etichetă.

Totuși, aceste măsuri nu sunt suficiente. Oricând de mulți bani ai da pe haine, nu procedezi întotdeauna ca la carte, atunci când vine vorba de întreținerea lor, riscând să le afectezi calitatea și perioada de viață. Partea cea mai dureroasă este că nici nu îți dai seama când faci aceste lucruri, iar atunci când observi că bluza preferată și-a pierdut elasticitatea sau că fusta cea nouă nu mai are imprimeul la fel de intens, dai vina pe brand sau pe mașina ta de spălat.

haine la uscat

Iată cum îți strici hainele fără să îți dai seama!

Apelezi la curățare uscată prea des

Alegi acest tip de curățare tocmai din cauza faptului că spălatul acasă, la mașină, pare să îți deterioreze rochia preferată, nu-i așa? Totuși acest tip de igienizare a hainelor presupune folosirea unei cantități foarte mari de chimicale. Expunerea îndelungată la aceste substanțe îți deteriorează țesătura hainelor. Așadar, ține-ți hainele și portofelul în siguranță și apelează cu încredere la programele de spălare a țesăturilor delicate pe care mașina de spălat le are.

Nu scoți hainele din pungile de plastic după ce le iei de la curățătorie

Să spunem că acest tip de curățare este singura opțiune pentru anumite articole. Hainele tale au fost deja supuse unui tratament chimic ce le-a afectat textura. Dacă le lași în pungile de plastic de la curățătorie, calitatea hainelor preferate va avea și mai mult de suferit. Resturile de substanțe chimice din pungă vor continua să acționeze asupra țesăturii și să o afecteze. Încearcă să scoți hainele din folii imediat ce ajungi acasă și să le lași câteva ore atârnate într-un spațiu deschis și aerisit.

Îți împăturești hainele din piele

Articolele din piele pot fi afectate serios dacă le împăturești normal și le pui în dulap lângă celelalte haine. Pielea, atunci când nu este purtată pentru un timp mai îndelungat, poate deveni tare și mai sensibilă data viitoare când o porți. De asemenea, împăturirea repetată îi afectează structura și o poate deteriora. Pentru a evita astfel de neplăceri, folosește umerașele cu încredere.

femeie cu steag alb

Așezi articolele din piele unele peste altele

Pielea reacționează diferit în contact cu alt tip de piele. Pielea lucioasă este cea mai sensibilă la căldură și are tendința de a se lipi de celelalte articole din piele cu care intră în contact. Astfel, hainele din piele se pot rupe sau pot suferi un transfer de culoare. Cea mai simplă metodă pentru a nu te confrunta cu astfel de neplăceri este să păstrezi hainele din piele în pungi separate.

Lași gențile atârnate prin casă

Lăsarea genții pe spătarul scaunului sau pe ușă pare cea mai bună soluție atunci când nu ai suficient spațiu în dulap. Însă acest lucru îți poate afecta geanta foarte mult. Atârnarea continuă și repetată poate lungi și slăbi curelele și mânerele genții tale preferate, iar investiția ta prețioasă se va rupe mai devreme decât ai crede.

Nu închizi fermoarele

Este recomandat să tragi fermoarele de la toate articolele de îmbrăcăminte înainte de a le băga la spălat. Astfel acestea nu se vor prinde de celelalte haine și nu se vor agăța de cuvă. De asemenea, este bine să ții fermoarele închise și la gențile și la încălțămintea pe care nu le porți, deoarece dacă le lași desfăcute, piesele tale preferate își vor schimba forma.

geaca cu fermoar

Îți ții hainele mulate pe umeraș

Bluzele și rochițele strâmte sunt fantastice pentru a pune în evidență formele corpului. Totuși dacă obișnuiești să le agăți în dulap cu ajutorul umerașelor, acestea se pot lărgi, iar umerii se vor lăsa. Este indicat să împăturești și să păstrezi în sertare acest tip de îmbrăcăminte.

Usuci toate hainele pe sârmă sau pe uscător

Acest tip de uscare nu este pentru toate hainele. Anumite articole sunt foarte sensibile și se pot lărgi atunci când sunt spânzurate cu ajutorul cârligelor. Hainele care tind să își piardă din formă atunci când sunt spălate trebuie neapărat uscate pe un umeraș de lemn sau mecanic în mașină.

Nu îți cureți încălțămintea

Crema de protecție îți va proteja ghetele preferate de apă și umezeală. Totuși nu poți face acest lucru și cu adidașii. În acest caz o simplă ștergere de praf cu o cârpă uscată după fiecare purtare este mai mult decât suficient pentru a mări durata de viață a încălțămintei preferate.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.