Cum remediezi pana la mașină? Sfaturi de la profesioniști

Cum remediezi pana la mașină? Sfaturi de la profesioniști

Lorena Teacă

Pana este un incident pe care majoritatea șoferilor îl au de înfruntat cel puțin o dată în viață. Indiferent de calitatea anvelopelor pe care le folosești și de stilul de condus adoptat, nu există nicio garanție că vei evita întotdeauna pana. Aceasta apare atunci când cauciucul unei roți este perforat de un obiect aflat pe carosabil. Riscul există pentru oricine, tocmai de aceea trebuie să fii pregătit pentru această problemă, în așa fel încât să știi cum să reacționezi dacă ești surprins de o pană în situații în care nu poți cere ajutorul altcuiva.

De ce ai nevoie pentru a repara pana

Cel mai util lucru pe care îl poți face este să încerci să nu fi prins de o pană nepregătit. Chiar dacă nu știi când o să apară, trebuie să fii conștient că evenimentul se poate întâmpla oricând și oriunde, așa că ai posibilitatea de a exersa acasă montarea roții de rezervă în locul uneia dintre cele obișnuite. Deși pare o operațiune simplă, înlocuirea roții cu una de rezervă nu este deloc atât de ușoară. Înainte de a face orice, trebuie să te asiguri că siguranța ta, a pasagerilor și a mașinii nu va fi pusă în pericol. Până să schimbi roata, verifică dacă mașina este așezată pe o suprafață plată, într-un loc ferit de trafic și scoate toți pasagerii afară din autoturism. Pentru a duce la bun sfârșit operațiunea, e nevoie să ai la îndemână cartea mașinii, roata de rezervă, o cheie cruce, una dinamometrică, un cric, un cutter, vestă și triunghi reflectorizante. Poți achiziționa aceste piese la prețuri excelente de pe autohut.ro. Luminile de avarie trebuie activate, frâna de mână trasă și roata din diagonala celei avariate blocată. Cu motorul oprit, mașina trebuie ridicată pe cric și roata avariată scoasă prin slăbirea piulițelor. Montează apoi roata de rezervă și strânge cu atenție piulițele.

Bărbat care stă în genunchi în fața unei roți de la mașină

Ce să eviți când schimbi roata la mașină

Pașii necesari a fi parcurși pentru schimbarea roții nu sunt chiar complicați, însă mai importante sunt aspectele pe care trebuie să le eviți:


  • Roata nu trebuie schimbată niciodată pe banda de urgență de pe autostrada ori pe marginea șoselei, ci la distanță de restul traficului.
  • Nu trebuie să intri sub mașină când aceasta este pe cric, care trebuie folosit exclusiv în punctele indicate în cartea mașinii. Prin montarea cricului în altă poziție, riști ca mașina să se prăbușească sau să fie avariată.
  • Nu trebuie să te grăbești atunci când pui în practică această procedură, pentru că riști să nu te asiguri suficient că roata este bine fixată.
  • Fii în permanență conștient că autoturismul se poate transforma foarte ușor într-un pericol pentru integritatea ta corporală, având în vedere dimensiunile și gabaritul acestuia. Tocmai de aceea, evită să faci orice manevră sau operațiune de care nu ești sigur în proporție de 100%. Este recomandat să suni imediat după ajutor sau să îl ceri altor șoferi, decât să încerci să rezolvi de unul singur problema, atunci când nu ești stăpân pe ceea ce trebuie făcut.

Cum faci pana în 5 pași simpli

Nu este foarte complicat să rezolvi o pană, dar pericolele la care te poți expune sunt foarte mari. Tocmai de aceea este foarte important să cunoști normele de siguranță pe care trebuie să le pui în aplicare, înainte de a începe să lucrezi, precum și pașii care trebuie urmați.

  • Poziționează mașina într-o zonă ferită de trafic.
  • Activează luminile de avarie, dar și pe cele de poziție dacă te afli într-o zonă cu vizibilitate redusă.
  • Oprește motorul, invită pasagerii să iasă din mașină
  • Montează cricul, conform indicațiilor din cartea mașinii și ridică autoturismul
  • Scoate cu atenție roata avariată și monteaz-o pe cea de rezervă, asigurându-te că aceasta este bine strânsă în piulițe.

Este foarte important să știi pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a monta în siguranță roata de rezervă, însă nu ezita să suni după ajutor dacă nu te simți absolut sigur că poți duce procesul la bun sfârșit de unul singur.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
7 articole vestimentare pe care nu ar trebui să le bagi niciodată în mașina de spălat
7 articole vestimentare pe care nu ar trebui să le bagi niciodată în mașina de spălat
Ce masina ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce masina ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.