Cum se scrie un acatist? Uite ce elemente nu trebuie să lipsească!

Cum se scrie un acatist? Uite ce elemente nu trebuie să lipsească!

Redactor Andreea Baluteanu

Pentru multe dintre noi, un acatist pare a fi definiția perfectă a unei liste cuprinzătoare de dorințe, catapultate către Dumnezeu de către preot. În realitate, acatistul nu e nici pe departe o modalitate de a cere favoruri speciale. Tocmai de aceea, azi ne propunem să îți oferim adevărata descriere a acatistului și să te învățăm cum se scrie un acatist în mod corect.

Află din rândurile de mai jos nu numai cum se scrie un acatist, dar și cum să treci ordinea persoanelor dragi de pe acesta. Află totul ce trebuie să știi despre acest act încărcat de atâta emoție și spiritualitate! 

Ce sunt acatistele?

Înainte de a afla cum se scrie un acatist, să descoperim semnificația acestor acte. Acatistele seamănă, în imaginația unora dintre noi, cu o scrisoare deschisă către Dumnezeu. Aici ne lăsăm ofurile și ne spunem dorințele, sperând ca, odată citite de către preot, să ajungă mai ușor la urechea Celui de sus.

femeie care se roaga

În realitate, transmiterea „dorințelor” către Dumnezeu și nenumăratele noastre cereri de ajutor se realizează prin intermediul rugăciunii. Atunci când este rostită din inimă, ruga noastră e la fel de bine primită precum acatistele rostite de către preot. 

De partea cealaltă, acatistele au două definiții. Pe de o parte, cea mai importantă se referă la slujba de cinstire a unui sfânt, în care sunt amintite faptele și minunile întreprinse de către acesta. Acatistul se citește atunci când sfântul respectiv este prăznuit, fie dimineața, fie seara. Acatistele pot să fie dedicate însă și Sfintei Treimi sau Fecioarei Maria.

Tot prin acatist se înțeleg și hârtiile înmânate de credincioși preoților, în care sunt trecute numele persoanelor vii pentru care se cere ajutor și protecție de la Dumnezeu. În acatist se trec uneori și anumite nevoi, deși Biserica descurajează acest lucru, amintind că Dumnezeu știe prea bine care sunt necesitățile tale, și că acestea nu trebuie amintite și chiar citate apoi cu glas tare în mijlocul întregii comunități.

Atunci când este rostit acatistul, credincioșii trebuie să stea în picioare sau în genunchi, arătând astfel evlavia și dragostea pe care o nutresc pentru cei în cinstea cărora sunt rostite acatistele.

Diferența dintre acatist și pomelnic

Ca să înțelegi mai bine cum se scrie un acatist, vezi mai departe cum se deosebește de un pomelnic.

Am aflat care sunt acatistele, dar cu ce diferă acestea de pomelnic? Un alt termen vag pentru mulți dintre noi. pomelnicul include de fapt atât numele celor vii, cât și numele celor morți pe care dorim să îi aducem aproape de Domnul.

Practic pomelnicului este foarte veche, fiind originară din timpuri străvechi, foarte aproape de întemeierea bisericii, așa cum o știm azi. Atunci când înaintează un pomelnic, credincioșii împart de obicei hârtia în două părți, una pe care îi trec pe cei vii, iar cealaltă unde sunt înscriși cei „adormiți”. Numele acestora trebuie întotdeauna separate.

lumanari in biserica

Cum se scrie un acatist: de ce să ții cont

Acum, că am clarificat că într-un acatist nu se trec dorințele tale, dar nici numele morților, cum se scrie de fapt un acatist? O formulă recomandată este aceea în care mulțumești Domnului pentru ceea ce ți-a dat (lucru pe care îl uităm adesea), urmând a menționa apoi numele celor pentru care te rogi.

Iată un exemplu de formulare în acatist: „Robul lui Dumnezeu (numele tău), mulțumește pentru binefacerile primite și se roagă Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și pentru… (urmând a se enumera numele celor dragi ție).”

Pagina acatistului trebuie întotdeauna începută cu titlul Acatist, urmat de dată. Se specifică de asemenea pentru câte zile trebuie dat acatistul (40 de zile, trei luni, șase luni, un an).

Nu uita să închei cu cuvântul „amin”.

Acatistul se înaintează preotului, după ce a fost scris, alături de tămâie și ulei, după cum ne spune buna-vestire.net. Apoi, acatistul va fi dus de către preot la altar. În general, acatistele se dau înainte de slujbă, lunea, miercurea și vinerea, deși pot exista și excepții în acest sens.

Care este ordinea numelor pe acatist?

Foarte importantă este și ordinea numelor de pe acatist, specifică reprezentanții Bisericii. Astfel, mai întâi se trece numele preotului care te-a botezat, urmat de cel care te-a cununat, dacă este cazul. Vei enumera apoi numele preotului care îți este duhovnic, numele părinților, nașilor, copiilor, fraților, socrilor și cumnaților, finilor, celorlalte rude, colegi sau prieteni, iar la final vei trece numele tău. Indicat este ca în acatist să treci și numele „dușmanilor”, dar nu o face dacă nu ai inima curată în ceea ce îi privește.

preot in biserica

Vrem să subliniem, atunci când menționăm cum se scrie un acatist, că nu e deloc indicat să realizezi acest act pentru blesteme sau suferințe. După cum știi, în adâncul sufletului tău, Dumnezeu nu pleacă niciodată urechea către rugile tale pline de ură și de negativism. Aceste sentimente trebuie curățate, pe cât posibil, din cuget.

Ce nume treci în acatist? Neapărat numele de botez, fără nume de familie. Uită de porecle, chiar dacă le-ai folosit toată viața în relația cu persoana pentru care te rogi.

Pentru cine nu se dau acatiste? În primul rând, pentru cei care și-au curmat viața. Biblia ne spune că pentru cei care au deznădăjduit și s-au sinucis nu există iertare. Nu se trec în acatist nici numele celor care nu sunt botezați în credința ortodoxă, dar nici ale copiilor avortați. De asemenea, nu e recomandat să adaugi nici numele persoanelor care nu sunt cununate religios și care trăiesc în păcat.

Cum se scrie un acatist? După cum ai văzut, sunt anumite reguli care trebuie respectate. Ține cont că acatistele pot fi citite și acasă, nefiind un acatist mai puternic sau mai slab decât altul, atât timp cât în inima ta există credință și aplecare spre iubirea față de Dumnezeu.

Vezi care este cea mai puternică rugăciune de iertare, dar și rugăciunea de ajutor a lui Antoine de Saint-Exupéry, minunatul autor al „Micului Prinț”.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Ce poveste se va scrie despre tine după moarte?
Incepe quiz
Ce poveste se va scrie despre tine după moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.