Cum se curata argintul si bijuteriile din argint

Cum se curata argintul si bijuteriile din argint

Luiza Valsan

Folosesti bijuterii din argint dar nu stii cum sa le cureti atunci cand incep sa isi piarda stralucirea de odinioara? Afla rapid de la specialistii Diva Hair cum se curata argintul.


Mai toti avem prin caseta de bijuterii un accesoriu din argint, fie ca sunt cercei, un inel, un lantisor sau o bratara. Sau poate chiar o moneda, un suvenir, niste tacamuri sau o tava din acest metal. Problema apare atunci cand aceste obiecte incep sa capete o culoare neagra sau galbuie si nu mai seamana deloc cu ceea ce au fost atunci cand le-ai cumparat.

Argintul capata o culoare galbuie-maronie sau chiar neagra fie din cauza unor reactii chimice care au loc intre metal si pH-ul pielii noastre, fie in urma trecerii timpului si a nepurtarii. Acest procedeu natural se numeste oxidarea argintului. Specialistii iti arata cum se curata argintul prin metode usor de aplicat, ieftine si uneori chiar fara substante chimice sau toxice.

Înainte să ajungi la această etapă, totuși, este mai bine să previi degradarea lor.

Iată cum poți avea grijă de bijuteriile tale din argint!

Poartă-le cu drag și cât mai frecvent! Grăsimea pielii tale are efect de curățare asupra bijuteriilor. Expune-le cât mai puțin solvenților sau substanțelor din cosmetic! Atunci când faci curățenie, renunță la inele, brățări sau ceas din argint, pentru că, acestea vor altera strălucirea lor. La fel și atunci când gătești: sulful din ouă, maioneză, muștar sau ceapă pot acționa ca un coroziv asupra argintului. La fel și atunci când bijuteriile din argint sunt expuse direct la lumina soarelui, așa că, cel mai bine ar fi să le lași acasă, atunci când vrei să mergi la plajă.

Produsele cosmetice cum ar fi cremele, loțiunile, fixativul de păr sau parfumurile sunt printre principalii factori care alterează frumusețea bijuteriilor din argint. Așa că, atunci când trebuie să mergi la o petrecere și îți dorești să porți un set din argint, recomandat este să îl pui după ce te coafezi și machiezi.

Depozitarea bijuteriilor din argint este esențială în păstrarea bijuteriilor. Ideale nu sunt cutiile de bijuterii, așa cum ne-am fi așteptat, ci pungile vidate, din plastic. Este important ca oxigenul să nu ia cotact cu metalul atunci când acesta este depozitat.

Cum se curata argintul cu remedii naturale

Nu trebuie neaparat sa cumperi tot felul de solutii pentru curatarea bijuteriilor din argint sau sa mergi de fiecare data la un bijutier. Poti apela fara nicio problema si la produsele naturale pe care le ai la indemana in propria casa, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, cojile de usturoi, cartofii, otetul, citricele sau amoniacul.

Cum se curata argintul cu lamaie/otet: ai nevoie doar de un castron cu zeama de lamaie in care sa scufunzi bijuteriile. Scoate-le dupa o jumatate de ora, clateste-le cu apa calduta si sterge-le cu un prosop din bumbac sau cu o laveta din microfibra.

Cum se curata argintul cu amoniac: ai nevoie de o solutie de amoniac cu concentratia de 10%. Inmoaie argintul in solutie si scoate-l dupa 10 minute, spala-l bine cu apa curata, usuca-l si freaca-l cu un prosop moale.

Cum se curata argintul cu fiertura de cartofi: fierbe cativa cartofi (curatati de coaja) in putina apa si, dupa ce s-a racit putin, scufunda obiectele din argint timp de 5 minute. Sterge-l apoi cu un prosop moale astfel incat sa nu ramana urme de la fiertura de cartofi.

Cum se curata argintul cu bicarbonat de sodiu, metoda 1: intinde pe fundul unui castron o folie de aluminiu, pune bijuteriile din argint si acopera-le total cu bicarbonat de sodiu. Toarna peste ele apa clocotita, atat cat sa depaseasca nivelul bijuteriilor. O sa observi un proces chimic din care o sa rezulte spuma. Ce se intampla de fapt? In timpul reactiei, atomii de sulf (care dau culoarea neagra bijuteriilor) sunt transferati de la argint la aluminiu, iar bicarbonatul de sodiu functioneaza drept catalizator. Poti sa intorci obiectele pe toate partile cu o furculita pentru a se curata mai bine. Dupa cateva minute scoate-le afara cu un intrument ca sa nu te arzi si clateste-le sub un jet de apa calduta.

Cum se curata argintul cu bicarbonat de sodiu, metoda 2: daca ai bijuterii din argint pretentioase, cu pietre sau patinate, cel mai bine ar fi sa le cureti cu o carpa umeda inmuiata in bicarbonat de sodiu, cu care sa le freci pana isi recapata culoarea initiala. Granulele de bicarbonat de sodiu sunt abrazive si sterge stratul de oxidare pe masura ce are loc procesul de frecare, argintul deschizandu-se treptat la culoare.

Cum se curata argintul cu coaja de usturoi: pune coji de usturoi intr-un vas cu apa pe foc si scufunda bijuteriile. Lasa-le sa fiarba impreuna pana observi ca argintul isi recapata culoarea.

Cum se curata argintul cu diverse solutii

Daca produsele naturale nu iti fac cu ochiul, poti sa iti cureti obiectele si bijuteriile din argint cu diverse solutii cumparate din comert sau unele preparate de tine acasa.

Cum se curata argintul cu pasta de dinti: uda obiectul cu apa inainte cu o jumatate de ora si apoi freaca-l usor cu o periuta cu peri moi si cu pasta de dinti. Impuritatile de pe argint vor disparea imediat si va ramane o suprafata neteda si stralucitoare.

Cum se curata argintul cu apa oxigenata si alcool: prepara o solutie din alcool si apa oxigenata, in proportii egale, si scufunda bijuteriile sau alte obiecte din argint. Scoate-le dupa aproximativ 20 de minute, spala-le cu apa curata si sterge-le cu un prosop de hartie.

Cum se curata argintul cu solutia speciala: pune bijuteriile din argint in solutia cumparata timp de 5 minute, scoate-le si clateste-le cu apa, apoi usuca-le cu un prosop.

Cum se curata argintul cu detergent: pune bijuteriile la fiert intr-un vas cu apa si detergent (o lingurita). Dupa 5 minute de cand apa a dat in clocot, scoate argintul, clateste-l cu apa rece si usuca-l cu un prosop absorbant.

Acum ca ai aflat cum se curata argintul prin metodele noastre, impartaseste-ne alte trucuri folosite de tine in acest scop.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (431)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.