Cum tratezi dependenta de Internet

Cum tratezi dependenta de Internet

Redactor Alexa Galgau

Pentru ca traim intr-o era a tehnologiei si a informatiilor care ajung intr-o secunda dintr-o parte in alta a lumii, ne-am obisnuit ca Internetul sa faca parte din viata noastra si chiar depindem de el in foarte multe situatii. Totusi, este greu de trasat o linie intre un hobby sau o necesitate si ceea ce putem numi dependenta de Internet. Desi psihologii nu s-au pus de acord asupra oficializarii acestei afectiuni, un lucru este cert: atunci cand o activitate incepe sa iti afecteze viata de zi cu zi si relatiile interpersonale, trebuie tras un semnal de alarma.

Afla cum sa tratezi dependenta de Internet, pentru a evita toate problemele personale si sociale care se instaleaza odata cu alienarea!

Cum iti dai seama ca suferi de dependenta de Internet

S-ar putea sa iti fie foarte greu sa recunosti ca orele petrecute in fata ecranului, verificand e-mailul, citind postarile pe Facebook sau vorbind cu persoane pe care nu le cunosti, ar putea fi o problema reala, pe care ar trebui sa o tratezi ca pe orice alta dependenta.

Dependenta de Internet a inceput sa fie considerata un pericol in momentul cand au aparut in presa tot mai multe stiri despre tineri care au murit de malnutritie, din cauza ca se jucau online si nu ii mai interesa altceva, nici macar hrana.

Iata 5 simptome tipice ale dependentei de Internet, la care trebuie sa te raportezi ca sa iti dai seama daca esti pe cale sa transformi un hobby in ceva problematic.

1. Un prim simptom al dependentei de Internet este ca stai mai mult timp online decat cu oamenii din jurul tau. Nu conteaza daca este vorba despre familie, prieteni sau pur si simplu colegi de munca. Primul semn al problemei este atunci cand ajungi sa petreci mai mult timp la computer decat interactionand cu ceilalti.

Daca oamenii din viata ta au inceput sa dispara din cauza ca petreci atata timp pe Internet, atunci chiar este cazul sa inchizi broswerul si eventual sa incerci sa ceri ajutorul unui specialist. Nu este nimic rusinos in a vizita un psiholog atunci cand observi ca nu poti trece singura peste o problema.

2. Un al doilea semn al dependentei de Internet este faptul ca nu reusesti sa respecti limitele pe care ti le impui singura. Daca iti spui ca vei petrece doar o ora online si te trezesti ca ai pierdut toata ziua in fata calculatorului, atunci ai o problema.

3. Daca simti nevoia sa minti in privinta activitatii tale la calculator, pentru a-ti justifica timpul enorm petrecut online, este cazul sa analizezi problema cu seriozitate. "Mai am de facut ceva inainte sa inchid" este o scuza tipica a dependentilor de Internet si este un mare semnal de alarma.

4. Exista un simptom pe care il avem foarte multi dintre noi: senzatia ca nu am putea trai fara Internet sau calculator. Ca orice dependenta, cea de Internet se manifesta prin anxietate atunci cand obiectul obsesiei este indepartat. Cei care au aceasta problema nu se mai pot bucura de nimic daca nu au acces la e-mail, Facebook sau alte aplicatii online.

5. Investirea sumelor mari in aparatele care iti dau acces la Internet, in ciuda lipsurilor materiale, este un alt semn al dependentei de Internet. Cineva care nu are bani sa plateasca chiria, dar cheltuieste sume imense in hardware si telefoane proiectate pentru a accesa mai usor mediul online are clar o problema care nu trebuie ignorata.

Cum sa tratezi dependenta de Internet

Daca te-ai recunoscut in comportamentele descrise mai sus, va trebuie sa depui eforturi pentru a remedia problema. Va trebui sa inveti din nou sa te bucuri de viata chiar si fara acces la Internet. Apeleaza la cei apropiati, care cu siguranta te vor ajuta sa te desprinzi de calculator si sa incepi sa pasesti timid in mediul offline. S-ar putea sa descoperi ca viata reala e mult mai captivanta decat postarile pe Facebook!

In cazul in care iti practici meseria pe web, gaseste-ti un asistent virtual. Acesta te va ajuta sa renunti la cateva ore petrecute pe Internet. Tu te vei ocupa de treburile esentiale, iar asistentul tau le va face pe cele care necesita doar atentie si timp. Atunci cand lucrezi, inchide Facebook-ul si orice alta retea de socializare care te-ar putea distrage de la munca.

Daca esti determinata sa lupti cu dependenta de Internet, stabileste de la inceput un numar fix de ore pe care vrei sa il petreci in fata calculatorului si nu depasi limita pe care ti-o impui. Exact ca si in cazul unei diete, disciplina este extrem de importanta si in tratarea depedentelor.

Va fi greu la inceput sa respecti regulile autoimpuse, asa ca roaga-i pe cei apropiati sa iti monitorizeze timpul petrecut online. Acestia trebuie sa fie foarte stricti si sa nu accepte diferite scuze, ci sa te forteze sa inchizi calculatorul cand timpul stabilit s-a scurs. Da, s-ar putea sa te enervezi si sa simti chiar si furie, dar aceasta este doar o reactie cauzata de dependenta!

Foarte important in tratarea dependentei de Internet este schimbarea rutinei zilnice. Daca iti incepi ziua citind e-mailurile sau te indrepti fix spre calculator cand te intorci de la munca, incearca sa alegi alte activitati, care s-ar putea dovedi mult mai utile. Este mult mai usor sa te desprinzi de mediul online daca nu cedezi impulsului de a deschide browserul inainte de orice altceva. Dimineata rasfata-te cu o cafea buna, bauta in liniste, nu in fata ecranului.

Urmeaza o metoda de tratare a dependentei de Internet care s-ar dovedi dificila pentru majoritatea oamenilor: renuntarea la Internet ca mijloc de recreatie. Dezinstaleaza jocurile si nu mai intra pe retelele de socializare pentru o luna sau doua. Gaseste activitati alternative, in aer liber, cu prietenii.

Dependenta de Internet poate fi tratata ca o afectiune psihologica atunci cand intervine in viata ta si te face sa te izolezi de restul lumii. Oricat de putin probabil pare ca tocmai tu sa suferi de asa ceva, analizeaza bine problema si fii sincera cu tine. Este foarte posibil sa ai cateva simptome clare dintre cele descrise mai sus (probabil toti manifestam cateva). Daca incepi sa echilibrezi lucrurile inainte ca acestea sa ia amploare, poti preveni dependenta si urmarile teribile ale acesteia.

Articolul urmator
„Confruntarea”, a doua carte din seria „Metafora puterii”. Recenzia unei distopii pline de acțiune
„Confruntarea”, a doua carte din seria „Metafora puterii”. Recenzia unei distopii pline de acțiune
De ce esti dependenta?
Incepe quiz
De ce esti dependenta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.