Curatarea pielii intoarse: ce sa faci si ce sa NU faci

Curatarea pielii intoarse: ce sa faci si ce sa NU faci

Redactor Alexa Galgau

Pielea intoarsa este unul dintre cele mai elegante si versatile materiale, de care nu poti decat sa te indragostesti iremediabil. Cate dintre noi nu au avut acea pereche perfecta de cizme din piele intoarsa, careia am incercat din rasputeri sa ii prelungim „viata" cat mai mult? Multe dintre noi nu stim exact cum sa intretinem pielea intoarsa, pentru ca este un material mai pretentios. Daca vrei sa pastrezi cat mai mult piesele din acest material, invata cateva tehnici de curatare a pielii intoarse si afla ce anume nu trebuie niciodata sa faci ca sa nu le strici!

Curatarea pielii intoarse

Pare sa fii insotita tot timpul de ghinion atunci cand iesi cu cizmele din piele intoarsa din casa si tocmai atunci sa vina o ploaie torentiala care sa iti puna in pericol minunatele incaltari? Cu toate acestea, nu poti sa renunti, pur si simplu, la pielea intoarsa, pentru ca este atat de eleganta si nu va iesi niciodata din tendinte. 

Ca sa arate bine mai mult timp, trebuie sa stii cum sa o intretii, mai ales pentru ca este susceptibila la mult mai multe „avarii”: scamosare, zgariere, patare. Iata cele trei metode principale de curatare a pielii intoarse:

1. Intretinerea de zi cu zi. In primul rand, va trebui sa achizitionezi o perie speciala pentru curatarea pielii intoarse. De obicei, aceasta are o parte cu peri, pentru indepartarea mizeriilor, si o parte de cauciuc, pentru revigorarea aspectului catifelat al suprafetei. Daca ai articole vestimentare sau incaltaminte din piele intoarsa pe care le porti destul de des, ar fi recomandat ca de fiecare data sa le periezi, mai intai cu partea cauciucata si apoi cu cea cu peri. Daca materialul are noroi pe el, niciodata nu incerca sa il cureti prin frecare atunci cand este umed. Asteapta mai intai sa se usuce, apoi foloseste peria pentru a indeparta noroiul. 

Totodata, este important sa periezi materialul in directia texturii pielii intoarse, nu invers, pentru a nu o zgaria si smulge. Realizeaza miscari scurte si blande, nu lungi si dure, pentru a curata piele,. Daca nu ai la indemana peria speciala pentru piele intoarsa, poti folosi temporar o periuta de dinti, respectand aceleasi reguli. 

Pentru ca probabil ai dat o gramada de bani pe articolul din piele intoarsa, mai mult ca sigur ca ti s-ar rupe sufletul sa se deterioreze rapid. De aceea, este bine sa investesti si intr-un spray special pentru piele intoarsa, pe care il poti cumpara din magazinele de incaltaminte. Acesta creeaza un strat protector peste material si trebuie lasat sa se usuce complet. Spray-ul nu trebuie folosit decat rar, asa ca nu va fi o mare corvoada sa iti protejezi obiectele din piele intoarsa. 

2. Scoaterea petelor de pe pielea intoarsa. Atunci cand patezi materialul, este important sa il cureti imediat, pentru ca pata sa nu se impregneze in acesta. Inainte de a folosi produsele de curatare de pe piata, sterge pielea intoarsa cu un prosop uscat, cu miscari blande. Poti incerca sa scoti pata cu ajutorul unei gume de sters albe, dar si cu unghia, in cazul unei pete uscate. Evita orice produs de curatare a petelor care nu este creat special pentru piele intoarsa!

In cazul in care pielea intoarsa este uda, tamponeaz-o cu un prosop pentru a absorbi umezeala. Daca observi ca este afectata culoarea, poti pulveriza un strat fin de apa pe intreaga suprafata a obiectului, pentru a uniformiza nuanta. Incaltamintea din piele intoarsa trecuta prin ploaie trebuie lasata la uscat cu o bucata de hartie in interiorul ei, pentru a nu isi modifica forma. 

Petele lichide (cafea, suc, ceai) se scot cel mai bine cu ajutorul unui prosop de hartie, prin tamponare. Daca nu functioneaza, foloseste o carpa umezita in otet alb si continua sa tamponezi pana dispare pata. Petele de ulei si de grasime se iau cel mai usor cu bicarbonat de sodiu. Presara-l pe zona afectata, lasa-l sa isi faca efectul cateva ore, apoi curata totul cu peria speciala sau cu periuta de dinti. 

3. Scoaterea petelor dificile. Ai doua variante de curatare a pielii intoarse atunci cand ai de-a face cu pete serioase: fie cumperi un produs de curatare special, de calitate, fie duci articolul respectiv la magazinele care ofera servicii de curatare profesionala. Iti vei multumi mai tarziu, cand inca te vei mai bucura de haina sau cizmele tale din piele intoarsa!

Ce sa NU faci niciodata cu pielea intoarsa:

- nu o curata cu detergent, nu aplica pe ea nicio substanta chimica, pentru ca o va deteriora (nu este recomandat nici macar sa o pulverizezi cu parfum);

- nu purta pielea intoarsa direct pe piele, ci foloseste un strat de textile intre aceasta si piele, pentru a evita contactul cu transpiratia si grasimile secretate de glande. Asadar, daca ai o pereche de cizme din piele intoarsa, poarta dresuri sau pantaloni in acestea;

- nu depozita pielea intoarsa la soare, pentru ca se va decolora si isi va schimba forma. Impacheteaza obiectele din piele intoarsa in hartie, insa nu folosi ziar, pentru ca e posibil ca cerneala sa pateze materialul;

- nu purta piele intoarsa daca vremea este capricioasa.

Curatarea pielii intoarse este esentiala pentru a te bucura cat mai mult de articolul vestimentar creat din acest material!

Citeste mai multe si despre intretinerea hainelor din piele!

Articolul urmator
Cum refuzi politicos o invitație la nuntă?
Cum refuzi politicos o invitație la nuntă?
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.