Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

De ce înfăţişarea noastră seamănă cu numele pe care îl purtăm

Vineri, 31.03.2017
de Violeta Ieremie

Numele pe care îl avem este legat de identitatea noastră. Ţinem foarte mult la el, suntem legaţi printr-un fir invizibil şi ne arată o caracteristică a personalităţii noastre.

Sunt tot felul de nume, impunătoare, sensibile, sonore, cu rezonanţă în lume, parcă predestinate să facă fapte mari.

Îl avem încă de când ne-am născut şi face parte din fiinţa noastră.

femeie zambind

Ce este interesant este faptul că înfăţişarea noastră împrumută din trăsăturile numelui. Este deja un tipar în care facem presupuneri despre o persoană atunci când doar îi auzim numele. Cu timpul, oamenii au ajuns să facă asocieri între nume şi trăsăturile faciale ale unei persoane, potrivit cercetărilor făcute în cadrul Asociaţiei de Psihologie din America.

Rezultatul acestor cercetări a fost publicat în Jurnalul de Personalitate şi Psihologie Socială şi a surprins în mod corect potrivirea feţelor persoanelor cu numele lor.

Cu privire la acest subiect, s-au făcut studii care au arătat că şi calculatoarele pot face algoritmi care să potrivească numele cu înfăţişarea.

„Numele nostru, deşi nu este ales de noi, ne poate influenţa modul în care arătăm”, afirmă Yonat Zwebner, autorul studiului efectuat la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Studiul a constat în alegerea câtorva sute de participanţi din Franţa şi din Israel, care trebuiau să privească o imagine a unei persoane şi să selecteze ce nume i s-ar potrivi dintr-o listă cu 4 sau 5 opțiuni.

Rezultatul a fost mai mult decât încurajator, participanţii intuind în proporţie de 40% răspunsurile corecte, chiar şi în situaţiile mai greu de ghicit, cum ar fi, de exemplu, vârsta, etnia şi statutul socioeconomic.

femeie insarcinata alege numele copilului

Un factor care i-a ajutat foarte mult au fost caracteristicile fiecărei naţionalităţi în parte. Participanţii din Israel au avut un procent mai bun în a potrivi numele cu faţa persoanelor conaţionalilor lor, iar francezii au reuşit să aibă rezultate mai bune în privinţa locuitorilor din Franţa.

Într-un alt studiu, cercetătorii au creat un algoritm prin care un calculator trebuia să atribuie numele a 94.000 de chipuri, reuşind să ghicească în cele mai multe cazuri.

Explicaţia specialiştilor a fost că acest fenomen poate fi explicat pe baza unor stereotipuri culturale pe care oamenii le asociază cu diferite nume, datorită personajelor pe care le vedem în filme, la televizor sau în cărţi. Totodată, un răspuns la acest subiect poate fi şi faptul că, în mod subconştient, oamenii îşi modifică înfăţişarea, prin machiaj sau tunsoare, de exemplu, pentru a fi acceptați potrivit normelor culturale şi aşteptărilor asociate numelor lor.

Cercetătorul Zwebner afirmă că dacă un nume poate să aibă o influenţă atât de mare asupra înfăţişării unui om, acesta poate să aibă putere şi asupra altor lucruri importante, precum personalitatea. În aceste condiţii, cercetătorul îi sfătuieşte pe părinţi să fie atenţi când aleg un nume copilului lor, să fie conştienţi ce impact va avea asupra vieţii lui.

Aceste credinţe, stereotipuri pot deveni un fel de profeţie pentru destinul copilului, întrucât îl modelează astfel încât numele să semene cu înfăţişarea.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!