De ce să nu spui niciodată „poftă bună" când cineva mănâncă

De ce să nu spui niciodată „poftă bună" când cineva mănâncă

Redactor Andreea Baluteanu

Bunele maniere la masă sunt un capitol pe care vrem să îl stăpânim la perfecție, dar la care ne dovedim adesea neglijente. Dar dacă ți-am spune că este o regulă de bună purtare pe care o încălcăm nu doar din neștiință, dar având și certitudinea că suntem peste măsură de politicoase?

Codul bunelor maniere este foarte strict din acest punct de vedere: nu ai voie să spui „poftă bună” unei persoane care tocmai se delectează cu o îmbucătură suculentă. Ai rămas cu gura căscată? Află din rândurile de mai jos de ce ai greșit până acum!

Motivul pentru care este interzis să spui „poftă bună” cuiva care mănâncă

Cum e posibil ca tocmai urarea de „poftă bună”, care indică, fără urmă de îndoială, că ești bine crescută, să fie un afront la adresa etichetei la masă? E simplu: adresând aceste cuvinte care ție ți se par a fi de bun augur, vei obține, de fapt, efectul advers, întrerupând persoana care tocmai mestecă o îmbucătură savuroasă.

masa

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție: erai în mijlocul unei mese gustoase, când cineva tocmai a apărut în bucătărie și s-a hotărât să îți arunce din vârful buzelor un „poftă bună”. Ca să dai dovadă de aceeași politețe, te-ai grăbit să înghiți, pentru a fi capabilă să îi răspunzi ca atare.

Precum în scenariul de mai sus, sunt patru consecințe pe care persoana care mănâncă le va suporta atunci când îi este făcută urarea de masă copioasă. În primul rând, poate alege să se grăbească și să înghită mai repede, caz în care își va supune sistemul digestiv unei provocări neplăcute, rezultatul fiind că mâncarea nu îi va tihni. Mai departe, este posibil să adopte o manieră mai rapidă, alegând să răspundă cu gura plină și să fie, astfel, considerată un exemplu de impolitețe crasă.

Ceea ce ne duce la al treilea scenariu, e adevărat, mai puțin probabil, de a te grăbi atât de tare să mulțumești pentru acest gest nedemn de Codul Bunelor Maniere, încât să te îneci. Există cazuri documentate medical de persoane care au ajuns la Urgențe pentru că au înghițit mâncare incomplet mestcată. E un risc care a dat naștere la două precepte de etichetă la masă: legendarul „nu vorbi cu gura plină” și al nostru „nu spune poftă bună cuiva care mănâncă”.

În sfârșit, există și scenariul în care persoana care mănâncă va da dovadă de grație și respect față de sine și nu va răspunde „mulțumesc”la „poftă bună” decât după ce va termina de înghițit, sau va înclina din cap în semn ca a înțeles și apreciază. Desigur, atunci va risca să fie considerată vinovată de indiferență sau de impolitețe, dar măcar se va feri de eventuale accidente.

femeie care mananca

Sperăm ca scenariile de mai sus să te convingă de faptul că nu mai e cazul să spui „poftă bună” unor persoane care mănâncă. Te temi că vei fi tu cea considerată nepoliticoasă, de către necunoscători ai Codului Bunelor Maniere? Poți explica liniștită că ai face urarea meselor îmbelșugate, dar știi că e interzisă în etichetă, așa că te abții!

Bineînțeles, nimic nu te împiedică să adresezi un „poftă bună” liniștit înainte de masă, exact momentul pentru care această urare a fost inventată!

Tu ce părere ai? Vei renunța să mai spui poftă bună unei persoane care mănâncă?

Află de aici și de ce nu este recomandat să spui „sănătate” unei persoane care strănută!

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Dacă cineva s-a îndepărtat de tine, nu te întrista, Dumnezeu ți-a auzit rugăciunea!
Dacă cineva s-a îndepărtat de tine, nu te întrista, Dumnezeu ți-a auzit rugăciunea!
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.