De ce se face pomenirea morților?

De ce se face pomenirea morților?

Redactor Alexa Galgau

Unul dintre cele mai bine înrădăcinate și importante obiceiuri creștine este pomenirea morților, pe care o facem în anumite zile și prin parastase. Te-ai întrebat vreodată ce semnificație are slujba de pomenire și care este scopul ei principal? Orice bun creștin ar trebui să știe cum s-a ajuns la acest obicei și de ce este important să îl păstrăm, în ciuda schimbărilor pe care le suferă tradițiile de-a lungul timpului.

Citește mai departe de ce se face pomenirea morților!

cruce pe fundal luminos

Ce este pomenirea morților

În calendarul ortodox, pomenirea morților se face în oricare zi din perioada 26 octombrie-8 noiembrie, dar mai avem și alte zile în care respectăm această tradiție: sâmbăta (ca zi generală în care se dă pomană) și sâmbetele dinaintea duminicii Lăsatului sec și dinaintea pogorârii Duhului Sfânt. Aceste două sâmbete speciale se numesc „Moșii de iarnă și de vară”.

Pomenirea morților se mai face și prin parastase, slujbe speciale în care ne rugăm pentru sufletele celor care au părăsit această lume, al căror trup este simbolizat de colivă (sau prin alte alimente, precum colacii, în funcție de regiune). Prin această slujbă, noi suntem mai aproape de cei dragi care se află pe lumea celalaltă și ne putem ruga pentru iertarea păcatelor lor. În limba greacă, verbul „paristemi” înseamnă a sta alături de cineva, iar de aici pornește și semnificația termenului de „parastas”.

coliva

Simbolistica din spatele acestor obiceiuri creștine este foarte complexă. În  viziunea creștină, moartea trupească nu reprezintă decât o trecere către o altă lume, nicidecum o moarte „definitivă”. De aceea, în toate scrierile religioase se insistă pe acest fapt și se spune că viața aceasta este trecătoare și că nu ar trebui folosită pentru a trăi în păcat. Pomenirea morților se face pentru cei decedați, într-adevăr, pentru a li se ierta păcatele. Însă un alt scop al acestui rit este acela de a cugeta la moarte încă din timpul vieții, lucru pe care foarte puțini oameni îl fac. Creștinismul ne învață că a contempla la acest eveniment inevitabil este cheia purificării, pentru că devenim tot mai constienți de condiția noastră trecătoare.

Există zile în care este interzisă organizarea unui parastas:

  • ziua de duminică, deoarece ea este dedicată de fapt Învierii Domnului și nu ar trebui să fie asociată cu nimic trist;
  • în zilele dintre Nașterea și Botezul Domnului;
  • între Lăsatul secului până în sâmbăta Sfântului Teodor;
  • între Duminica Floriilor și Duminica Tomei;
  • de sărbătorile mari din calendar;
  • în zilele în care nu se face liturghie obișnuită: zilele de lucru din timpul Postului Mare.

Pomenirea morților este unul dintre cele mai importante rituri creștine, prin care ne putem apropia de cei care au părăsit această lume și putem deveni mai buni.

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Ce te face speciala?
Incepe quiz
Ce te face speciala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.