De ce trebuie sa citesti: Iata 15 motive care te vor convinge

De ce trebuie sa citesti: Iata 15 motive care te vor convinge

Andreea Gluh, redactor

Avantul tehnologic al societatii contemporane are avantaje si dezavantaje. Printre acestea din urma se numara alegerea internetului pentru lectura, in detrimentul clasicelor carti. Desi nu putem nega numarul mare de informatii care circula in spatiul virtual, nu trebuie sa uitam ca o carte reprezinta o adevarata comoara atat pentru minte, cat si pentru trup. Poate ca te intrebi in ce mod iti poate influenta cititul sanatatea. Trebuie sa stii ca bolile degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimerul, pot fi prevenite daca vei citi zilnic. In plus, afectiunile cauzate de stres vor fi si ele tinute sub control, pentru ca cititul are aceleasi efecte ca muzica destinata relaxarii.

Afla si tu, pe larg, de ce trebuie sa citesti!

1. De ce trebuie sa citesti: iti vei imbogati vocabularul

Nu doar adultii isi imbogatesc vocabularul prin citit, ci si copiii. Asistentele si medicii din cadrul unui spital din Rhode Island au observat ca bebelusii in varsta de doar opt luni carora li s-au citit povesti zilnic sunt mai receptivi la cei care vorbesc cu ei decat ceilalti copii.

2. Daca citesti un roman, creierul tau va avea o activitate intensa

Citirea unui roman provoaca schimbari ale creierului la nivel biologic. In urma cercetarilor efectuate pe diversi subiecti, s-a descoperit faptul ca, in acest mod, se creeaza conexiuni neuronale care ajuta la imbunatatirea memoriei.

3. Cititul de fereste de Alzheimer si de dementa

Nimic nu sta in calea batranetii, insa atunci cand vorbim despre varsta inaintata nu trebuie sa te gandesti automat la bolile degenerative ale creierului. Acestea pot fi prevenite daca iti vei exersa memoria zilnic, prin citit.

4. Citeste pentru a scapa de starile de stres

A venit momentul sa treci un nou remediu pentru stres  pe lista ta: cititul. Daca vei face acest lucru timp de minim sase minute pe zi, vei trece mai usor peste starile de tensiune psihica. 

5. Scapa de insomnie citind

Cercetatorii au descoperit ca lumina aparatelor electronice, cum ar fi televizorul sau calculatorul, ii transmit creierului tau un semnal asemanator cu cel care are rolul de a te trezi. In schimb, daca vei citi o carte la lumina unei veioze, rezultatul va fi cel opus.

6. Cititul iti dezvolta inteligenta emotionala

Instinctul de a te pune in pielea personajelor cand citesti te ajuta sa iti dezvolti abilitatile empatice. In acest fel, vei reusi sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jur.

7. Cartile de automotivare te scot din depresie

Starile depresive  sunt neplacute atat pentru cel afectat in mod direct, cat si pentru anturaj. Una dintre metodele eficiente in astfel de momente o reprezinta cititul unei carti de automotivare.

8. Daca vrei sa fii mai atragatoare, trebuie sa citesti

Inteligenta este unul dintre factorii-cheie implicati in procesul de formare a cuplurilor. Atat femeile, cat si barbatii inteligenti sunt mai sexy pentru un potential partener.

9. Cititul te poate ajuta sa iti atingi telurile in viata

Daca vei citi despre persoane care au realizat ceea ce si-au propus, vei fi mai motivata sa iti duci planurile la bun sfarsit.

10. Oamenii care citesc mult sunt mai culti si mai deschisi la nou

Citiul te ajuta sa descoperi lucruri noi, dar iti poate trezi si curiozitatea de a lua contactul cu alte culturi.

11. Din punct de vedere terapeutic, cititul este are aceeasi importanta ca filmele si muzica

Daca pana acum te relaxai seara uitandu-te la un film sau ascultand muzica, este vremea sa incerci sa citesti si o carte buna.

12. Cei care citesc zilnic sunt mai inteligenti si au o memorie mai buna

Creierul are nevoie de exercitiu. Asadar, cu cat vei citi mai mult, cu atat iti vei imbunatati capacitatea de memorare, reusind sa retii din ce in ce mai multe informatii pe zi ce trece.

13. Cititul te poate transforma in scriitor

Cercetatorii din cadrul Universitatii California au descoperit ca cei care citesc cu placere un numar considerabil de carti scrise de acelasi autor ii pot imita stilul.

14. Cititul iti poate creste interesul pentru sport

Cei care isi exerseaza creierul prezinta un interes deosebit si pentru activitatile fizice. Chiar daca nu isi vor dedica viata sportului, ei vor fi mai preocupati de mentinerea sanatatii prin intermediul acestuia decat cei care nu obisnuiesc sa citeasca.

15. Daca citesti carti, te poti implica in diverse activitati de caritate

Voluntariatul si activitatile de caritate se gasesc mai degraba pe lista celor care au obiceiul de a citi, decat pe lista persoanelor care prefera Internetul. Motivul il reprezinta tocmai inteligenta emotionala pe care lectura te ajuta sa ti-o dezvolti.

Acum ca ai aflat de ce trebuie sa citesti, fa-ti si tu programul astfel incat sa iti exersezi creierul in acest mod, zilnic. Cititul te poate ajuta sa previi multe neplaceri de ordin psihic sau fizic, dar si sa iti dezvolti imaginatia.

Sursa: distractify.com

Articolul urmator
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Câți bărbați vor plânge după tine?
Incepe quiz
Câți bărbați vor plânge după tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.