Destinde-te cu un joc de remi. Iată care sunt regulile!

Destinde-te cu un joc de remi. Iată care sunt regulile!

Redactor Raluca Margean

Cel mai bun mod de petrecere a timpului liber este împreună cu familia sau prietenii. Jocurile de societate câștigă tot mai mult teren în ultimul timp și pe bună dreptate, pentru că acestea sunt perfecte pentru a te destinde, relaxa și distra împreună cu cei dragi. Nu e de mirare că unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de societate este clasicul joc românesc remi. Este foarte ușor de jucat, instrucțiunile sunt simple, iar distracția este garantată. Iată, mai jos, tot ce trebuie să știi despre regulile remi!

Îți garantăm că nu o să te mai plângi de plictiseală atunci când vei cădea în „patima” acestui joc de societate atât de iubit!

Table de remi cu piese etalate, pe masa verde

Remi pe tabla etalat

Acest joc se poate juca în 2-4 persoane și dezvoltă abilitățile de memorare, fiind în același timp distractiv și competitiv. Un set de remi conține 104 piese cu numere de la 1 la 13, în patru culori diferite, și 2 piese de Joly. Piesele sunt aranjate pe o tablă de joc, setul de remi incluzând în total 4 table de joc din lemn.

Reguli remi: cum se joacă

  1. Piesele se întorc cu fața în jos și se amestecă bine, apoi se aranjează pe masa de joc în grămezi de câte 7 piese. După grupare, rămâne o piesă care se întoarce cu fața în sus (Atu) și cu ea se numără grămezile. Când s-a ajuns la grămada cu numărul înscris pe Atu, se ridică prima piesă din respectiva grămadă și se înlocuiește cu Atuul. Piesa ridicată de pe grămadă se așază pe următoarea grămadă.
  2. Fiecare jucător primește câte 14 piese (2 grămezi), în afară de primul jucător, care primește 15 piese (inclusiv grămada cu piesa în plus). Celelalte grămezi rămase pe masă vor fi folosite pentru a trage piese în timpul jocului.
  3. Fiecare jucător își aranjează piesele pe tabla de joc, având grijă ca ceilalți jucători să nu i le vadă.
  4. Scopul jocului este să se formeze cu toate piesele de pe tabla de joc suite sau formații, iar cine își etalează primul toate piesele de pe tablă (în afară de o singură piesă cu care închide jocul) câștigă.

Atenție!

Suita reprezintă un grup de 3 sau mai multe numere consecutive de aceeași culoare.

Formația este un grup format din 3 sau maximum 4 piese cu același număr, dar de culori diferite.

Înainte de a începe

Există reguli remi de care trebuie să ții cont încă înainte de a începe jocul de etalat. Astfel, jucătorii pot face schimb de „duble”. La ce ne referim? Dacă un jucător are o pereche de piese identice (același număr și aceeași culoare), acesta anunță că are o dublă și vrea să facă schimb cu alt jucător pentru o altă dublă. Jucătorii nu spun ce număr schimbă, dar au voie să spună dacă este vorba despre o dublă mică (dacă este un număr mic) sau dublă mare (dacă este un număr mare). Se schimbă doar dublă mică pe dublă mică și dublă mare pe dublă mare. Există și duble cheie sau cui, respectiv dubla de 1. 

Ce mai trebuie menționat? Regulile de remi cu duble nu se respectă întotdeauna în mediul online.

Desfășurarea jocului remi etalat

După ce-și aranjează piesele pe tablă, primul jucător (cel cu 15 piese) începe prin a da jos o piesă care nu-i folosește. Acea piesă nu va mai fi folosită.

Următorul jucător va trage o piesă din grămezile aranjate înainte de începerea jocului. El va încerca să formeze seturi (suite sau formații) cu piesele de pe tablă. Jucătorii pot folosi un Joly pentru a înlocui orice piesă într-o suită sau formație.

Atenție!

Odată folosit un Joly, acesta va ține locul unei singure piese. Ca să fie validă, o combinație (suită sau formație) trebuie să conțină cel puțin un număr dublu de piese normale față de numărul de Joly folosit.

Pentru a începe etalarea pieselor pe masă, un jucător trebuie să îndeplinească două condiții concomitent: să aibă cel puțin o suită și un total de 45 de puncte. El poate avea, de exemplu, două suite în valoare totală de 45 de puncte, dar nu poate avea două formații etalate, chiar dacă formațiile au împreună 45 de puncte.

Cum se calculează punctajul conform regulilor remi etalat? Iată de ce trebuie să ții cont!

Piesele de la 2-9 au fiecare 5 puncte.

Piesele de la 10-13 au 10 puncte fiecare.

La prima coborâre, piesa cu numărul 1 are 5 puncte dacă se află într-o suită de numere de la 1 la 9 și 10 puncte dacă se află într-o suită de numere de la 10-13-1 sau într-o formație. La numărătoarea finală, piesa 1 are 25 de puncte.

Atuul are valoarea de 50 de puncte.

La prima coborâre, Joly are valoarea piesei pe care o înlocuiește, iar la numărătoarea finală are 50 de puncte.

Reguli Remi etalat după prima coborâre

  1. După prima coborâre, fiecare jucător poate adăuga piese la suita sau formația deja etalată. De asemenea, el poate coborî alte suite și formații sau poate lipi piese la alte suite sau formații etalate deja (de el sau de alți jucători). Nu e obligatoriu să coboare toate suitele sau formațiile de pe tablă, dar dacă alt jucător încheie jocul înaintea sa, piesele de pe tablele celorlalți jucători se scad din punctajul final și astfel poate rămâne „cu buza umflată”. Se vede că regulilor remi nu le place secretomania!
  2. Jucătorii pot alege să tragă o piesă din grămezile aranjate înainte de începerea jocului sau pot trage o piesă aruncată de jucătorul dinaintea lui. Condiția ca să tragă piesa de la jucătorul de dinainte este să facă imediat cu acea piesă și cu cel puțin două de pe tablă o nouă piesă sau formație și s-o coboare pe masă.
  3. Fiecare jucător trage o piesă de sus (fie din grămezi, fie de la jucătorul de dinainte) și apoi aruncă jos o piesă care nu-i mai folosește.
  4. Piesele aruncate se așază una după alta în șir, în ordinea în care au fost date jos. Piesa aruncată de primul jucător e așezată pe „orizontală” în partea de sus și indică începutul șirului de piese aruncate.
  5. Dacă un jucător are piesa pe care un Joly o înlocuiește într-o suită sau formație a lui sau a altui jucător, jucătorul poate lua acel Joly și să-l înlocuiască cu piesa respectivă. Singura condiție este ca jucătorul să facă cu acel Joly și cu cel puțin 2 piese de pe tablă o nouă suită sau formație și s-o etaleze pe masă. Odată folosit în acest fel, acel Joly nu mai poate fi refolosit în acest mod și trebuie întors cu fața în jos. Trebuie să ții minte aceste reguli remi cu Jolly, pentru că îți pot mări considerabil punctajul final.

Atenție!

Dacă pe masă este etalată o formație formată din 2 piese + Joly (de exemplu, un 7 negru, un 7 roșu și un Joly), un jucător poate lua Joly doar dacă îndeplinește cumulativ două condiții:

  • are celelalte două culori care lipsesc din formație (7 galben și 7 albastru)
  • face cu acel Joly și cu cel puțin 2 piese de pe tablă o nouă suită sau formație pe care s-o etaleze pe masă
  1. Dacă un jucător mai are pe tablă 3 piese, trebuie să anunțe acest lucru.
  2. Dacă s-au terminat piesele de tras din grămezi, se întorc pe dos piesele aruncate de jucători, se amestecă și se fac grămezi de câte 7 piese pentru a trage din ele.
  3. Dacă se termină toate piesele, se încheie jocul fără ca cineva să închidă și să primească bonus de închidere.

Mai jos aveți un tutorial care vă prezintă pe scurt regulile unui joc de remi!

Joc remi pe tabla reguli

Nu te dai în vânt după remi etalat și intenționezi mai degrabă să joci departe de privirile celorlalți? Iată regulile de remi pe tablă!

În acest caz, fiecare jucător face suite și formații pe tabla sa. Jocul se termină când jucătorii au construit suite și formații cu toate piesele, în afară de una singură cu care se închide jocul.

Nu se poate închide doar cu formații, fiecare jucător trebuie să aibă pe tablă cel puțin o suită.

Jocul remi pe tablă este mai simplu, dar și mai puțin antrenant decât cel etalat.

Reguli remi rupere

Una dintre cele mai provocatoare reguli de remi etalat este aceea care presupune că poți „rupe” rândurile de piese aruncate de tine și ceilalți jucători. Care este scopul? Astfel obții mai multe piese, îți poți diversifica suitele și formațiile și poți multiplica punctajul.

Iată care sunt regulile „ruperii”

  1. Dacă un jucător are 2 piese pe tablă care formează o suită/formație cu piesa dată de orice alt jucător, poate lua acea piesă și toate piesele de după acea piesă, rupând astfel șirul pieselor. Cu acele piese luate de jos, jucătorul trebuie să formeze și să coboare în acea tură alte suite/formații sau să se lipească la alte suite/formații (ale lui sau ale altora).  
  2. Dacă nu este etalat, un jucător nu poate să rupă șirul pieselor. De asemenea, dacă mai are pe tablă doar 2 (în unele variante 3) piese, nu are voie să rupă.

Reguli remi închidere

Ca în cazul vieții, la jocul de remi nu e neapărat important cine câștigă, ci cum a decurs călătoria, ceea ce nu înseamnă nici pe departe că suntem indiferente cu privire la punctajul final. Iată care sunt regulile remi etalat închidere de care trebuie să ții cont!

tabla de remi cu suita si formatie si doi jolly pregatta de inchidere

Jocul de remi se încheie atunci când unul dintre jucători rămâne cu o singură piesă, pe care o întoarce în poziție „orizontală”, marcând astfel victoria.

Atunci când mai rămâi cu 3 piese, ești obligată să anunți. În caz contrar, vei fi depunctată cu 500 de puncte.

Dacă joci etalat și ți-au rămas pe tablă doar una sau două piese, nu mai ai voie să rupi sau să iei piese din cele aruncate de către ceilalți jucători. Poți doar „trage” din grămadă, urmând să lipești piesele rămase până ce rămâi cu una singură.

Jucătorul care închide își calculează punctajul pieselor din etalat și adaugă acestei valori încă 50 de puncte pentru închis. Dacă nu ești câștigătorul jocului, aduni punctele etalate și scazi valoarea pieselor de pe tablă. În cazul în care nu ai etalat deloc, ți se scad 100 de puncte. Dacă ai deținut atuul la începutul jocului, vei pierde numai 50 de puncte.

Dacă jocul se încheie prin terminarea pieselor fără ca niciunul dintre participanți să fi „închis”, fiecare își va calcula punctajele din etalat, scăzând valoarea pieselor rămase pe tablă. Prin urmare, nimeni nu mai primește cele 50 de puncte pentru închis. 

Există și câteva reguli remi speciale pentru închidere. Astfel, regulile remi de închis cu Jolly spun că, atunci când acesta rămâne ultima piesă, punctajul se dublează. Nu este singura ocazie în care ai parte de un asemenea succes: la fel spun regulile remi și atunci când închizi cu 1. 

Regulile remi etalat vorbesc și despre un joc dublu. Ce presupune acesta? Dacă atuul jocului este 1 sau Jolly, atunci tuturor participanților li se va dubla punctajul, indiferent de poziția pe care se află la sfârșit. Dacă ești implicată într-un joc dublu și ai închis cu Jolly sau cu 1, atunci poți multiplica de 4 ori punctatul obținut. Parcă nici nu mai ai nevoie de noroc în dragoste când ai un asemenea succes la cărți. 

Există situații în care jucătorul care închide are un punctaj mai mic decât ceilalți. Acest lucru e posibil însă numai la remi etalat.

În ceea ce privește regulile remi închis pe tablă, simplitatea e cuvântul de ordine. Închizi tot atunci când mai rămâi cu o singură piesă, dar nu ai nevoie să calculezi ceea ce se află pe tablă. Dacă ai câștigat, primești 500 de puncte. 

Există și reguli de remi etalat închis cu atu. Ce spun ele? Că, dacă mai ai doar două cărți pe tablă, iar atuul îți folosește pentru a constitui o suită sau o formație, te poți servi de această piesă pentru a închide jocul. 

Remi online

Ți s-a făcut o poftă nebună de remi, dar nu ai cu cine să joci sau nu mai găsești setul tău vechi? Cu siguranță poți găsi împătimiți ai acestui popular joc de societate în mediul online.

Dacă te plictisești, remi-online.ro va deveni sursa ta de divertisment. Înregistrează-te și poți juca alături de unul dintre cei 6400 de jucători. Cine se mai plânge acum că nu are ce face în timpul liber? Nu noi!

Remi mozaic online

Remi mozaic este o categorie aparte de joc remi pe tablă. În cazul acestuia, modalitatea de desfășurare este puțin diferită.

Conform regulilor remi pe tablă mozaic, jocul presupune formarea unei singure suite, de la 1 până la 1, cu piese de nuanțe diferite. Nu este permis ca piesele consecutive să aibă aceeași culoare. De asemenea, primele 4 piese (1, 2, 3, 4) trebuie să reflecte toate cele 4 culori. Piesele care închid și deschid jocul (cei doi „1”) trebuie să fie de nuanțe diferite.

Jocul de mozaic e mai dificil, dar îți va aduce la final 1000 de puncte, dacă vei fi cea care va închide jocul.

În trecut au existat competiții de remi mozaic online, în care puteai alege numai acest tip de joc, dar momentan sunt întrerupte.

Remi pe echipe

Din păcate, nu poți juca remi pe echipe, doar individual. Dacă ești însă în căutarea unui joc pe care să îl joci în compania unei persoane dragi, poți încerca canasta. Vei descoperi online regulile de remi canasta!

La câte duble se strică jocul de remi

Regulile remi spun că jocul se poate încheia din start sau „strica” atunci când unul dintre jucători deține 3 duble. Nu este însă obligatoriu și rămâne la latitudinea participantului. În mediul online, acolo unde dublele nu se pot schimba, jocul se anulează automat în acest caz. 

piese de remi amestecate alaturi de table de remi si suporturi pentru table pe fundal alb

Vreau să joc remi pe tablă

Se poate întâmpla ca, din diverse considerente, să decizi să vrei să joci remi pe tablă deși ceilalți au ales formatul etalat. În acest caz, trebuie să îți declari intențiile, conform regulamentului, în primele 3 ture ale jocului. 

Deși jocul de remi pe tablă poate fi mai avantajos deoarece îți oferă un punctaj de 500 indiferent de valoarea pieselor din joc și este ideal dacă nu ești înzestrată la acest capitol, există un risc. Dacă altcineva închide jocul, vei pierde 100 de puncte fără a avea ocazia de a compensa cu piesele etalate, așa cum se întâmplă cu ceilalți jucători. 

De asemenea, dacă ai ales să joci pe tablă, nu ai voie să rupi din șir decât ultima piesă. 

Tu cunoșteai aceste reguli de remi? Suntem foarte curioase dacă te numeri printre fanele acestui joc de societate atât de popular la noi și nu numai!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
File ascunse de istorie: Vlad Țepeș s-a iubit cu o fată de 17 ani, care i-a făcut 5 moștenitori
File ascunse de istorie: Vlad Țepeș s-a iubit cu o fată de 17 ani, care i-a făcut 5 moștenitori
Ce carte de joc te reprezinta?
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.