Echinocțiul de primăvară 2020: ziua care marchează prima zi a acestui anotimp

Echinocțiul de primăvară 2020: ziua care marchează prima zi a acestui anotimp

Redactor Raluca Margean

Echinocțiul reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, în luna martie și în septembrie. Echinocțiul din luna martie are loc într-una din zilele de 20 sau 21 și marchează începutul primăverii în emisfera nordică a Pământului și începutul toamnei în emisfera sudică. Echinocțiul din septembrie este fenomenul invers, și anume echinocțiu de toamnă pentru emisfera nordică și de primăvară pentru emisfera sudică. Noi vom vorbi despre echinocțiul de primăvară 2020, care va avea loc în data de 20 martie a acestui an.

Ce se va întâmpla la echinocțiul de primăvară 2020 din punct de vedere astronomic?

Termenul de „echinocțiu” vine de la cuvântul latinesc „aequinoctium”, care la rândul lui este format din doi termeni: „aequus” (egal) și „nox, noctis” (noapte). Astfel, echinocțiul desemnează momentul astronomic când ziua este egală cu noaptea. Acest fenomen este posibil deoarece în acel moment Soarele este poziționat exact în dreptul ecuatorului ceresc.

echinoctiu-de-primavara-2020-imagine-cu-pozitia-soarelui-fata-de-pamant-la-echinoctiu

Sursa foto: Wikipedia

Există două astfel de momente pe an, în luna martie și în septembrie. În martie, Soarele traversează ecuatorul trecând din emisfera sudică în cea nordică, iar în septembrie Soarele trece din emisfera nordică în cea sudică.

Prin urmare, la echinocțiul din luna martie, în emisfera nordică a Pământului va începe primăvara astronomică. După această dată (20 sau 21 martie), durata unei zile va crește, iar cea a nopții va scădea. Acest fenomen se menține până pe data de 21 iunie (solstițiu de vară), după care va începe procesul invers, de scădere a duratei zilei și de creștere a nopții. În septembrie (în jurul datei de 23) se va ajunge din nou la un moment de egalitate între zi și noapte, iar atunci se va produce al doilea echinocțiu din an (cel de toamnă). În emisfera sudică, lucrurile stau exact invers - când e primăvară în nord, în sud este toamnă și viceversa.   

Conform datelor prezentate pe site-ul oficial al Observatorului Astronomic din București, echinocțiul de primăvară din 2020 va avea loc pe data de 20 martie.

Ce tradiții și obiceiuri marchează începutul primăverii?

echinoctiu-de-primavara-2020-pasăre-pe-camp-primavara

Ziua de 20 martie, când are loc echinocțiul de primăvară 2020, marchează oficial începutul primăverii din acest an. Natura începe să se trezească la viață, păsările migrează către nord și este momentul cel mai prielnic pentru plantarea semințelor. Se consideră că aceasta este o zi cu multe energii pozitive și reprezintă cel mai potrivit moment pentru a te reconecta cu natura. De aceea, este bine să grădinărești, să stai mai mult în natură, dar și să-ți aduci primăvara în casă, înfrumusețând-o cu flori proaspete din grădină.

În multe sate din România, la această dată țăranii începeau să muncească pământul, iar copiii și tinerii băteau pământul cu bețele ca să alunge frigul. Fetele își puneau flori în păr ca să le crească părul lung și bogat, iar pe dealuri erau aprinse mai multe focuri în cinstea Soarelui.

Cum sărbătoreau civilizațiile străvechi echinocțiul de primăvară?

Pentru multe culturi și civilizații străvechi, echinocțiul de primăvară reprezenta momentul perfect pentru a sărbători întoarcerea Soarelui. Pentru că din acest moment pământul devenea mai fertil, oamenii făceau diverse ritualuri și festivaluri asociate cu fertilitatea și abundența. Însă, pe măsură ce creștinismul a luat locul diverselor religii păgâne, aceste ritualuri au fost înlăturate și înlocuite cu Sărbătoarea Paștelui.

Se spune că vechii egipteni au construit Sfinxul cu privirea îndreptată spre punctul de unde răsare Soarele în momentul echinocțiului de primăvară. De asemenea, persanii sărbătoreau în această zi începerea unui nou an, iar acest eveniment era marcat de petreceri care țineau 13 zile. 

echinoctiu-de-primavara-2020-chichen-itza

Amerindienii țineau și ei ritualuri pentru a onora întoarcerea Soarelui, iar mayașii au ridicat o piramidă în cinstea Soarelui. Piramida Soarelui din Mexic a fost construită în jurul anului 1000 î.Hr., iar în ziua echinocțiului de primăvară razele soarelui se reflectă pe piramidă, creând impresia unui șarpe care coboară pe trepte. Mayașii numeau această zi „ziua întoarcerii Șarpelui-Soare”.

În cealaltă parte a lumii, în China, oamenii credeau că ouăle (simboluri ale fertilităţii) pot să stea în echilibru în ziua echinocţiului de primăvară. În 2020, doar unele tradiții au păstrat elemente ale culturilor străvechi, însă cert este că pe tot cuprinsul Globului oamenii încă mai întâmpină primăvara cu optimism și speranțe de mai bine.

Așadar, chiar dacă echinocțiul de primăvară din 2020 nu ne prinde sărbătorind într-un fel anume, important este să ne bucurăm din plin de venirea primăverii și de trezirea la viață a naturii. Este timpul pentru un nou început!

Surse foto: Unspash, Pixabay

Articolul urmator
În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii
În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii
Care anotimp ti se potriveste cel mai bine?
Incepe quiz
Care anotimp ti se potriveste cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.