Filme psihologice: top 22 de thrillere care îți vor da fiori pe șira spinării

Filme psihologice: top 22 de thrillere care îți vor da fiori pe șira spinării

Redactor Raluca Margean

Thrillerele psihologice sunt printre cele mai populare și mai apreciate genuri de filme din toate timpurile. Ele îți oferă senzații incredibile pe care nu le poți trăi în viața reală, așadar atunci când vizionezi un astfel de film trebuie să fii pregătită pentru orice: obsesii sexuale, personalități multiple, fetișuri de neînchipuit și multe altele. Scenariile acestor filme depășesc orice imaginație și tocmai de aceea te fascinează și te țin cu sufletul la gură de fiecare dată. 

Iată o listă cu 22 de filme psihologice care te vor scoate din minți, te vor ține într-un suspans criminal și te vor obliga să ieși din zona ta de confort:

Filme psihologice cu mistere și crime de elucidat 

Insomnia (2002) - cu Al Pacino și Robin Williams 

Doi detectivi sunt trimiși în Alaska ca să investigheze moartea unei adolescente. Ei descoperă rapid un suspect, însă acesta se dovedește a fi un criminal periculos, dar extrem de inteligent. Lucrurile se complică, unul dintre polițiști moare, iar celălalt ajunge să-și pună la îndoială propria sănătate psihică. Insomnia este un film care ne dezvăluie încă o dată talentul actoricesc extraordinar și insuficient exploatat al regretatului Robin Williams. 

Cadoul (2015) - cu Jason Bateman, Rebecca Hall și Joel Edgerton 

Simon și Robyn formează un cuplu fericit care își cumpărăr o casă unde să-și întemeieze o familie împreună. Într-o zi, cei doi se întâlnesc cu Gordo, un fost coleg de liceu de-al lui Simon, iar această întâmplare le va schimba viața. Gordo începe să trimită cadouri scumpe în casa lor și să apară la ei neinvitat, spre disperarea celor doi. Situația devine complicată și extrem de periculoasă atunci când un secret îngrozitor iese la iveală. Cadoul este un thriller cu multe răsturnări de situație, un film care te ține cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit.

Personal shopper (2016) - cu Kristen Stewart și Lars Eidinger

Personal shopper este un film psihologic supranatural care spune povestea lui Maureen, o fată care lucrează ca asistent personal de cumpărături și care poate să comunice cu spiritele. Când fratele său geamăn a decedat, iubita acestuia dorește să vândă casa unor cunoscuți, însă înainte de asta o roagă pe Maureen să vadă dacă nu cumva vila este bântuită. Maureen petrece o noapte în casă și descoperă că acolo se întâmplă mai multe lucruri ciudate. Fata va avea de furcă cu niște spirite malefice și va fi nevoită să dea socoteală pentru o crimă. 

Pasiuni periculoase (2016) - cu Ralph Fiennes, Dakota Johnson și Tilda Swinton

Legenda rock Marianne Lane se recuperează pe insula vulcanică Pantelleria, alături de partenerul său Paul, când vechiul său iubit, Harry, sosește pe neașteptate și le întrerupe vacanța liniștită. Harry vine însoțit de fiica sa Penelope și începe să aducă mai multe personaje în vilă și să dea petreceri. Când Marianne este pe punctul de a fi subjugată din nou de vraja lui Harry, lucrurile încep să se complice. Între Harry și Paul are loc o ceartă, unul dintre ei moare și totul se transformă în haos. 

Green room (2015) - cu Taylor Tunes, Patrick Stewart și Imogen Poots

Membrii unei trupe de punk rock asistă la un teribil act de violență, iar ceea ce au văzut îi transformă și pe ei în victime. Într-un spațiu izolat de restul lumii, ei sunt captivii unei găști de skinheads care propagă supremația albilor. 

Filme psihologice cu obsesii care te vor înfiora

Dușmanul (2014) - cu Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent și Isabella Rossellini

Într-o zi, Adam, un profesor de istorie plictisit își vede sosia într-un film. După o căutare simplă pe internet, Adam îl identifică pe actor ca fiind Daniel St. Claire, care este numele de scenă al unui oarecare Anthony Claire. Adam închiriază restul filmelor lui Anthony și începe să aibă o obsesie legată de acest om. Comportamentul său se schimbă radical, îl urmărește pe Anthony și, într-un final ajung să se întâlnească. Cei doi fac schimb de vieți, însă nu trece mult și lucrurile încep s-o ia razna.

Capcană fatală (Hard candy-2005) - cu Ellen Page și Patrick Wilson

Capcană fatală este un thriller terifiant cu o poveste care urmărește jocurile de manipulare ale unei adolescente de 14 ani asupra unui bărbat pe care aceasta îl consideră un pervers. Timp de trei săptămâni, Hayley se conversează pe internet cu un fotograf de 32 de ani, pe nume Jeff. Cei doi se întâlnesc în cafeneaua Nighthawks și astfel încep un joc periculos de-a șoarecele și pisica. Niciun bărbat nu se va simți confortabil vizionând acest film.

Take shelter (2011) - Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham 

Curtis este un om obișnuit, care are o familie fericită și trăiește liniștit într-un oraș mic. Totul este normal până în momentul în care are halucinații repetate cu privire la o furtună apocaliptică. Ca urmare a acestor viziuni, el începe să construiască cu febrilitate un „adăpost de furtună” pentru un eventual dezastru, chiar dacă fondurile familiei sunt mici. Nimeni nu-l crede, dar oare poate el vedea ce alții nu sunt în stare să vadă?

Tom la fermă (2013) - cu Xavier Dolan și Pierre-Yves Cardinal

Când iubitul său moare, Tom părăsește orașul și pleacă la familia iubitului său care locuiește într-o fermă izolată de la țară. Aici află că familia nu știa nimic despre viața și orientarea sexuală a băiatului. Pierdut, singur și într-o stare mentală precară, Tom este angrenat într-un joc sexual obscen cu fratele fostului său iubit.

Legături suspecte (2013) - cu Nicole Kidman, Mia Wasikowska și Matthew Goode

Când India împlinește 18 ani, tatăl ei moare într-un ciudat accident de mașină și ea rămâne singură cu mama ei instabilă emoțional. În viața celor două femei apare fratele bărbatului, carismaticul și fermecătorul Charlie, de care India nu a auzit până atunci. Prezența lui îi creează o stare de nervozitate pe care nu și-o poate explica, însă curând ea descoperă detalii îngrozitoare despre unchiul său și află de la acesta adevărul despre moartea tatălui său. 

Imperiul minții (2006) - cu David Lynch, Laura Dern și Justin Theroux 

Imperiul minții este un film realizat de regizorul american David Lynch și a avut premiera în 2006 la Festivalul de Film din Veneția. Nikki este o actriță care își dă seama că viața ei se aseamănă foarte mult cu povestea din filmul în care joacă. Ea confundă realitatea cu ficțiunea, însă lucrurile devin cu adevărat înfricoșătoare atunci când află că filmul este de fapt remake-ul unui producții blestemate, care nu a fost niciodată terminată deoarece cei doi actori principali au fost uciși pe platourile de filmare. Oare va avea și ea parte de aceeași soartă?

Filme psihologice cu relații abuzive

Animale nocturne (2016) - cu Amy Adams și Jake Gyllenhaal

Susan deține o galerie de artă apreciată și duce o viață liniștită de lux. Soțul său actual este un om de afaceri care călătorește foarte des și prin urmare ea rămâne foarte mult singură acasă. Într-o zi, Susan primește un manuscris semnat de fostul său soț cu o poveste care îi este dedicată. Pe măsură ce o citește, Susan începe să se identifice cu personajele și ajunge să creadă că povestea este inspirată de întâmplări adevărate din viața ei. Ei îi revin în minte episoade întunecate din propriul trecut și întâmpină mari probleme în a desprinde faptele reale de ficțiune. Animale nocturne este un film care te ține treaz toată noaptea și te bântuie mult timp după ce s-a terminat.

Regina Pământului (2005) - cu Elisabeth Moss, Katherine Waterston și Patrick Fugit

Catherine și Virginia, două femei care au crescut împreună, petrec o săptămână împreună într-o casă liniștită pe lac, așa cum au făcut și anul trecut. Acum însă, Catherine este într-o stare mentală foarte precară, după ce tatăl ei a murit și iubitul său a părăsit-o. Diverse amintiri din trecut încep s-o bântuie și în mintea ei se dezlănțuie haosul.

Martha Marcy May Marlene (2011)- cu Elizabeth Olsen, John Hawkes și Sarah Paulson

Martha este o femeie abuzată, care a evadat dintr-un cult foarte ciudat, cu un lider extrem de puternic. Ea se refugiază la sora sa și rămâne acolo pentru a se recupera după traumele îndurate. Chiar dacă nu reușește să-și amintească ce s-a întâmplat cu adevărat, suferă atacuri de panică la gândul că membrii acelui cult înfiorător ar putea să vină după ea. Curând, spaimele sale devin realitate și coșmarul său pare că nu se mai termină niciodată.

Maestrul (2012) - cu Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman și Amy Adams

Inspirat de controversatul cult scientologic, filmul Maestrul a primit nenumărate nominalizări la cele mai importante premii din cinematografia americană. El spune povestea lui Freddie, un tânăr din America anilor 50 care intră într-un cult religios extrem de dubios. Pe măsură ce acest cult are tot mai mulți adepți, Freddie începe să-și pună tot mai multe întrebări despre marele Învățător și despre noua sa confesiune. Prestația actorilor este impresionantă, iar filmul merită urmărit. 

Filme psihologice științifico-fantastice care te vor fascina

Noaptea cometei (2013) - cu Emily Baldoni, Maury Sterling și Nicholas Brendon

Filmul știintifico-fantastic Noaptea cometei o urmărește pe Emily, o fată căruia încep să i se întâmple lucruri stranii după ce a fost martora unui fenoment astronomic, și anume trecerea unei comete pe deasupra Pământului. Emily își dă seama că acest fenomen face posibilă întâlnirea mai multor realități și trecerea dintr-o realitate într-alta în mod aleatoriu, iar ea este prinsă între aceste realități. 

Invenția (2004) - cu Shane Carruth, David Sullivan și Casey Goodan

Filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Sundance în 2004. Este o dramă științifico-fantastică care spune povestea unei descoperiri extraordinare: mașina timpului. Scris de un matematician și fost inginer, Invenția este un film pe care trebuie să-l vezi de mai multe ori ca să-l înțelegi cu adevărat deoarece conține implicații filozofice și un dialog tehnic complex. 

Ex Machina (2014) - cu Alicia Vikander și Oscar Isaac

Ex Machina este un film independent britanic cu două nominalizări la premiul Oscar. El spune povestea tânărului programator Caleb, care este invitat de către angajatorul său, miliardarul excentric Nathan, în locuința sa retrasă pentru a administra testul Turing unui robot android cu inteligență artificială. Mai exact, rolul său este să interacționeze cu un robot frumos pentru o perioadă determinată de timp și să ofere feedback cu privire la inteligența artificială revoluționară. Dar mașina se dovedește mai inteligentă decât oamenii care o controlează.

Filme psihologice apărute în 2020 pe care nu ai voie să le ratezi

Omul invizibil (2020) - cu  Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen și Harriet Dyer

Omul invizibil este un film care ne face să ne dăm seama că propria noastră imaginație ne poate speria de moarte. Abuzată fizic de partenerul ei de viață, Cecilia decide să-l părăsească și să se refugieze în casa unui bun prieten. Ea este îngrozită de faptul că Adrian va veni după ea și nu se relaxează nici după ce află că acesta s-ar fi sinucis. Cecilia este convinsă că Adrian a găsit o modalitate de a se face invizibil și acum a venit după ea s-o terorizeze. Se simte urmărită, privită, însă toată lumea crede că imaginația este cea care-i joacă feste.  

Femeia de la fereastră (2020) - cu Amy Adams, Julianne Moore și Wyatt Russell

Bazat pe romanul cu același nume a lui A.J.Finn, Femeia de la fereastră este unul dintre cele mai așteptate filme din acest an. El spune povestea frumoasei Anna Fox, cu un trecut tulburător, care suferă de agorafobie, se îndoapă cu medicamente și alcool și s-a baricadat în casa ei, de unde nu mai vrea să iasă. Într-una din zile, Anna este martora unei crime, însă nimeni nu o crede. Pe măsură ce cazul este investigat, presiunea devine atât de mare încât, la un moment dat, nici Anna nu mai este sigură de ceea ce a văzut. Un thriller cu multe răsturnări de situație care te va ține cu sufletul la gură.

Citește și Top 5 cele mai bune filme făcute după cărți

Promising Young Woman (2020) - cu Carey Mulligan, Bo Burnham și Laverne Cox

Cassie a fost odată o tânără studentă la medicină, care avea în față un viitor strălucit, dar după un eveniment tragic care are legătură cu prietena sa cea mai bună, Cassie renunță la tot și se retrage într-un orășel plicticos. Acum lucrează într-o cafenea și duce o viață obișnuită, însă trecutul său nu o lasă să-și găsească liniștea. În acel moment, ea începe să se răzbune pe orice bărbat care-i iese în cale și așa începe toată nebunia! Promising young woman este un thriller care a avut parte de critici pozitive, așadar merită să-l vizionezi!

The vast of night (2020) - cu Sierra McCormick, Jake Horowitz, Bruce Davis III și Gail Cronauer

Acțiunea este plasată în orașul New Mexico în anii 50 și spune povestea a doi adolescenți care aud o frecvență radio ciudată într-o noapte, în timp ce lucrează la postul lor local de radio. Zgomotul pe care l-au auzit nu a fost uman și acest eveniment poate schimba viața orașului pentru totdeauna. În acea noapte începe o vânătoare înfricoșătoare care include telefoane anonime, semnale radio ciudate și alte evenimente stranii. The vast of night este un film psihologic care te va îngrozi cu adevărat!

Acestea sunt filmele care te vor ține cu sufletul la gură, se vor juca cu mintea ta și îți vor da fiori pe șira spinării. Dacă îți plac senzațiile tari pe care ți le oferă filmele psihologice, îți recomandăm să citești și Top 10 cele mai bune filme thriller din toate timpurile, iar dacă nu vrei să vizionezi aceste filme singură, invită o prietenă la tine sau cuibărește-te în brațele iubitului tău.  

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
9 legende de Halloween care îți vor da fiori
9 legende de Halloween care îți vor da fiori
Ce cuplu din filme sunteti?
Incepe quiz
Ce cuplu din filme sunteti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.