Influenta lunii pline asupra omului: mit sau adevar?

Influenta lunii pline asupra omului: mit sau adevar?

Redactor Alexa Galgau

In istoria omenirii, luna ocupa un loc important din punct de vedere spiritual si nu este de mirare ca a starnit numeroase mituri, de la cel al licantropiei (transformarea in varcolaci) pana la cel al atacurilor de epilepsie . Atunci cand au loc evenimente neobisnuite, nu este ceva iesit din comun sa auzi "Probabil este luna plina", iar aceasta afirmatie este rostita cu convingere chiar si de catre politisti, de catre cadre medicale de la Urgente sau de catre psihiatri.

Desigur, curiozitatea cercetatorilor a fost starnita de toate aceste convingeri si multe studii au cautat sa descopere conexiuni intre fazele satelitului natural al Pamantului si comportamente umane sau afectiuni.

Afla si tu daca influenta lunii pline asupra omului este reala sau ramane un simplu mit mostenit din cele mai vechi timpuri!

Adevarul despre influenta lunii pline asupra omului

Luna plina a fost asociata cu o multime de evenimente nefericite, precum crime, sinucideri, acutizarea bolilor mentale, dezastre, accidente etc. In ere mai superstitioase, exista convingerea ca aceasta faza a lunii poate da nastere varcolacilor, iar influentele magice care i se atribuiau faceau ca luna plina sa fie nucleul energetic al ritualurilor magice.

Multe studii ale ultimelor decenii au incercat sa descopere influenta lunii pline asupra omului, iar cele mai multe dintre ele nu au fost concludente.

Se stie deja ca luna si soarele creeaza mareele in oceanele planetei noastre, insa acestea sunt evenimente la scala larga. Deoarece corpul uman este format in proportie de 75% din apa, multi oameni s-au intrebat daca acest efect al lunii nu ne influenteaza de fapt si pe noi. Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru nu este posibil. Chiar si intr-un lac mare, efectul lunii este unul aproape imperceptibil. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca mareele au loc in ocean de doua ori pe zi, pe masura ce Pamantul se roteste in jurul axei sale in cele 24 de ore. Daca faptul ca luna apare si dispare de pe cer ar afecta corpul uman, ar inseamna ca ne-am pierde echilibrul de doua ori pe zi, cel putin.

Exista o serie de studii realizate de jurnale stiintifice cu reputatie care nu au gasit legatura intre luna plina si evenimente iesite din comun:

- in ceea ce priveste mitul cu epilepsia, un studiu realizat de Epilepsy & Bevahior in 2004 nu a putut crea o conexiune intre crize si luna plina, desi unii pacienti au declarat ca aceasta este factorul declansator. Cercetatorii au punctat si faptul ca aceste crize epileptice au fost asociate inca din cele mai vechi timpuri cu fenomene supranaturale (vrajitorie sau demoni), ceea ce a contribuit la perpetuarea tendintei de a gasi explicatii mistice mai degraba decat explicatii stiintifice.

- un studiu realizat de Mayo Clinic in 2005 si prezentat in jurnalul Psychiatric Service a contorizat cazurile de pacienti care s-au internat intr-o clinica de urgenta la departamentul de psihiatrie, intre orele 18 si 6. Ei nu au gasit nicio modificare in numarul de vizite realizate in timpul lunii pline in comparatie cu cele facute in noptile obisnuite.

- desi se spune ca au loc multe accidente atunci cand e luna plina, un studiu din 1996, care a monitorizat peste 150.000 de vizite la Urgente intr-un spital suburban, nu a sesizat nimic iesit din comun in noptile cu luna plina.

Nu toate studiile exclud posibilitatea unei influente a lunii pline:

- in cazul animalutelor de companie , cercetatorii au descoperit, in urma studierii a 11.940 de cazuri, ca aceasta se accidenteaza mai mult in perioada lunii pline. Astfel, riscul creste cu 23% in cazul pisicilor si cu 28% in cazul cainilor, insa o explicatie concreta pentru acest fenomen straniu inca nu s-a gasit.

- doua studii interesante au prezentat rezultate conflictuale pe tema influentei lunii pline. In cel realizat in Marea Britanie, publicat in British Medical Journal in 2001, s-a descoperit ca muscaturile de animale se dublau ca numar in perioada lunii pline, conform internarilor la Urgente. Totusi, in celalalt studiu, realizat in Australia, muscaturile aveau loc cu aceeasi frecvente indiferent de faza lunii.

- un studiu publicat in Current Biology a sugerat faptul ca luna plina poate cauza probleme cu somnul, din cauza mecanismului biologic de supravietuire mostenit de la stramosii nostri. Prin scanarea creierelor celor 33 de participanti la cercetare, s-a constatat o scadere cu 30% a acelei parti care se activeaza in timpul somnului profund. Se considera ca lumina mai puternica din timpul celor trei nopti de luna plina reprezenta pentru stramosii nostri o amenintare, deoarece erau mai expusi pradatorilor. Din acest motiv, este foarte posibil ca organismul sa se fi adaptat la acest pericol. Un somn mai putin profund poate fi explicatia pentru diferite reactii ale pacientilor cu boli mentale, desi nu exista inca dovezi in acest sens.

Asadar, daca nu exista o dovada clara a influentei lunii asupra noastra, de ce persista toate aceste mituri? Oamenii de stiinta sunt de parere ca explicatia consta in asocierile pe care le facem in acea perioada. Cand este luna plina, avem tendinta de a lega fenomenele stranii de aceasta faza a ei, in vreme ce, in restul lunii, nu facem asemenea conexiuni.

In concluzie, ceea ce consideram adesea a fi influenta lunii pline asupra omului nu este decat o urmare a tendintei omului de a cauta explicatii mistice. In fond, am fost si probabil vom fi intotdeauna fascinati de necunoscut!

Articolul urmator
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru
Ce faza a lunii te reprezinta?
Incepe quiz
Ce faza a lunii te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.