Izvorul Tămăduirii: tradiții și obiceiuri. Ziua în care poți afla cât mai ai de trăit

Izvorul Tămăduirii: tradiții și obiceiuri. Ziua în care poți afla cât mai ai de trăit

Sorina Corneanu

UPDATE 18 aprilie 2023: Ca în fiecare an, Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în prima zi de vineri din Săptămâna Luminată (prima săptămână de după Învierea lui Hristos). În 2023, această sărbătoare va avea loc pe 21 aprilie, când în toate bisericile ortodoxe se va săvârși Sfânta Liturghie și se va oficia slujba de sfințire a apelor. Izvorul Tămăduirii face parte din seria sărbătorilor mici și este închinată Fecioarei Maria, iar credincioșii se pot ruga la ea pentru a le vindeva suferințele și bolile cu ajutorul aghiasmei. De aceea, slujba din biserică mai este numită și „Slujba Aghiasmei Mici”.

------------

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care dorește să arate rolul important al Fecioarei în lucrarea mântuirii oamenilor. 

Izvorul Tămăduirii-praznic închinat Maicii Domnului în 2021

Denumirea de Izvorul Tămăduirii trimite la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. Deși în apropiere nu știa să existe vreun izvor, Leon a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să intre în pădure, pentru că acolo va găsi apa de izvor cu care să îi spele ochii orbului, iar acesta va începe să vadă.

Drept ofrandă adusă acestei minuni, după ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian - care s-a vindecat bând apă de la izvor,a construit o biserică și mai mare.

Preoții în Biserică citesc de Izvorul Tămăduirii 2021, Acatistul Maicii Domnului. Iată cât de profundă este această rugăciune către cea care i-a dat viață lui Iisus Hristos!

Troparul:

Veniţi, drept-măritorilor creştini, la dumnezeiescul şi minunatul chip al Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care satură inimile celor credincioşi din Potirul Nesecat al milostivirii sale şi arată minuni poporului celui binecinstitor. Acestea văzând şi auzind, cu duhul prăznuind, cu căldură să strigăm: Stăpână Preamilostivă, tămăduieşte neputinţele şi patimile noastre, rugând pe Fiul tău, Hristos, Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre!

Condacul 1

Cinstitul tău chip, Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ne-a fost dăruit ca o izbăvire aleasă şi minunată, căci prin descoperirea Lui ne eliberează de neputinţele sufleteşti şi trupeşti şi de întâmplările cele mâhnitoare. Pentru aceasta, laudă îţi aducem Apărătoare Preamilostivă. Tu, dar, Stăpână, numită de noi „Potirul Nesecat”, aplecându-te cu bunăvoinţă spre suspinele şi strigătele noastre cele izvorâte din inimă, dăruieşte izbăvire celor ce suferă de boala beţiei, ca să-ți cântăm cu credinţă: Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Icosul 1

Oştile îngereşti şi cetele drepţilor te slăvesc neîncetat, Împărăteasă de Dumnezeu Născătoare, mijlocitoarea multpăcătosului neam creştinesc, pe care văzându-l cufundat în nelegiuiri şi păcate, îi dăruieşti spre mângâiere şi mântuire, milostivire prin osebitele tale icoane făcătoare de minuni, care precum stelele cerului pot fi văzute în tot pământul. Văzând noi pe aceea dintre ele numită „Potirul Nesecat”, din adâncul sufletului te chemăm astfel:
Bucură-te, sălaşul Dumnezeirii cel neajuns
Bucură-te, mirarea cea neîncetată a oamenilor
Bucură-te, ceea ce prin mâhniri cureţi păcatele noastre
Bucură-te, căci prin întristări tămăduieşti neputinţele noastre
Bucură-te, că ne trimiţi de sus milostivire prin icoanele tale făcătoare de minuni
Bucură-te, căci prin descoperirea lor înveseleşti inimile noastre cele mâhnite
Bucură-te, împăcarea preaminunată a oamenilor cu Dumnezeu
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Condacul al 2-lea

Văzând, Preasfântă Stăpână, întristarea inimii, chinurile duhovniceşti şi pocăinţa nemincinoasă a celor ce sunt supuşi patimii celei pierzătoare a beţiei, ai binevoit să arăţi oraşului celui plăcut lui Dumnezeu, Serpuhov, milostivirea ta prin descoperirea icoanei tale prea minunate, „Potirul Nesecat”, pentru ca toţi cei ce cad la ea cu credinţă şi cu inimă smerită, dobândind vindecare de cumplita lor boală să Îi strige din adâncul inimilor lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Înţelegând prin întreita arătare în vis a Cuviosului Varlaam, porunca de a merge în oraşul cel iubit de Dumnezeu, Serpuhov, un oarecare om supus patimii beţiei a aflat acolo în mănăstire sfânta ta icoană, numită „Potirul Nesecat”. Drept aceea, văzând atâta purtare de grijă pentru noi, păcătoşii, cu evlavie îţi grăim unele ca acestea:
Bucură-te, că prin oamenii cei evlavioşi ne descoperi mărirea minunilor tale
Bucură-te, călăuză clarvăzătoare care le arăţi unora ca aceştia calea mântuirii
Bucură-te, îndrumătoarea noastră cea bună, care cu dragoste ne apropii de tine
Bucură-te, căci ne îndemni la recunoştinţă pentru binefacerile tale
Bucură-te, ceea ce preschimbi întristarea noastră în bucurie
Bucură-te, că ne înveseleşti cu nădejde neclintită
Bucură-te, căci nimiceşti patimile noastre cele pierzătoare
Bucură-te, Stăpână, Potir Nesecat, care ne astâmperi setea cea duhovnicească!

Sursa: doxologia.ro.

Tradiții de Izvorul Tămăduirii, pe 7 mai

Creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, care are loc de Izvorul Tămăduirii, iar preotul îi stropește cu aghiasmă pe toți cei aflați în biserică – pentru a alunga spiritele rele.

slujba bisericeasca

Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.

În trecut, oamenii care voiau să ştie dacă și cât vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc. Dacă găseau pământ pe fundul cănii, însemna că sfârşitul li se va apropia.

În unele zone ale țării, unde tradiția de Izvorul Tămăduirii încă se mai păstrează, adolescenții fac legământul juvenil. Cu sau fără martori, în curtea casei, în jurul unui copac înflorit, aceștia urmau mai multe etape ale unui ritual prin care schimbau diferite obiecte cu valoare simbolică, dansau și se ospătau cu alimente tradiționale de sărbătoare, servite din oale de lut.

Persoanele înfrățite în această zi - veri, surori sau frați de cruce - se întâlneau anual de Rusalii. După încheierea legământului, aceștia își spuneau până la moarte soră, frate, văr, verișoară și se comportau unul față de altul ca adevărați frați și surori, legăturile de iubire și căsătoriile între ei fiind interzise!

Izvorul Tămăduirii 2021: Ce nu ai voie să faci pe 7 mai

  • Nu ai voie să speli rufe, să calci ori să coși haine, deorece se consideră că treaba făcută în această zi sfântă nu va fi terminată niciodată.
  • Nu ai voie să faci curat ori să lucrezi câmpul.
  • Nu ai voie să oferi cu împrumut de Izvorul Tămăduirii, deoarece se spune că se vor lega farmecele de tine.
  • Nu ai voie să te cerți sau să pomenești de Diavol.

Pentru că Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare extrem de importantă pentru ortodocși, aceasta trebuie respectată cu sfințenie. În vinerea de Izvorul Tămăduirii nu se spală, nu se coase, nu se muncește câmpul și, foarte important, oamenii nu trebuie să se certe. Cei ce se vor certa..certați vor fi întreg anul!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
7 metode simple prin care poți economisi bani în fiecare zi
7 metode simple prin care poți economisi bani în fiecare zi
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.