Legenda Babei Dochia, un mit romanesc cu aroma de primavara

Legenda Babei Dochia, un mit romanesc cu aroma de primavara

Viorica Ghinea, redactor

Baba Dochia se numara printre cele mai vechi legende romanesti, fiind un mit fundamental pentru spiritualitatea noastra. Povestea acestui personaj din folclorul popular a capatat de-a lungul timpului mai multe variante care mai de care mai interesante, iar mai jos ti-o vom relata pe cea mai populara dintre ele.

Citeste legenda Babei Dochia, poveste strans legata de cea a primaverii, si afla ce rol joaca in folclorul romanesc!

Baba Dochia

Legenda Babei Dochia si a nurorii ei: originea celor 9 cojoace mitice

Se spune ca Baba Dochia a avut un fiu pe nume Dragobete, un baiat care a frant inimile tuturor fetelor pana sa o intalneasca pe cea de care s-a indragostit pana peste cap. Geloasa pe frumusetea si cumintenia fetei cu care fiul ei se casatorise fara acordul ei, Baba Dochia i-a dat o sarcina imposibila. I-a oferit in toiul iernii un ghem negru si a trimis-o cu el la rau, spunandu-i sa nu se intoarca pana cand lana nu va deveni alba.

Oricat a incercat fata sa albeasca lana neagra, nu a reusit. Cu degetele inghetate si pline de sange, dar si cu dezamagirea in suflet ca nu se va putea intoarce acasa la sotul ei, fata a inceput sa planga sfasietor. Legenda Babei Dochia spune ca atunci i s-a facut mila lui Iisus Hristos de ea si a ajutat-o. I-a aparut in cale si i-a oferit o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Fata i-a multumit si a pus floarea respectiva in apa. Mare i-a fost mirarea cand a observat ca lana s-a albit.

Fericita ca a reusit sa ii faca soacrei pe plac, frumoasa fata s-a indreptata vioaie spre casa, insa nu a fost intampinata cu bucurie. Baba Dochia nu s-a infuriat doar pentru ca nu a reusit sa o tina departe de casa, ci si pentru ca a venit primavara, iar ea nu a plecat din timp cu oile pe munte. Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit impreuna cu turma sa spre munte, fiind convinsa ca primavara venise deja, altfel de unde ar fi putut Martisor sa faca rost de aces floare rosie despre care fata i-a povestit? 

ghiocei

Legenda Babei Dochia spune ca ea se pregateste de drum si ca imbraca noua cojoace ca sa fie pregatita bine. Pe parcursul calatoriei vremea s-a incalzit, asa ca ea a fost nevoita sa renunte treptat la cojoace pana cand a ramas fara niciunul. Atunci cand se astepta mai putin, vremea s-a schimbat brusc, asa ca Baba Dochia a inghetat cu oile ei, transformandu-se, conform mitului, in stana de piatra.

Legenda Babei Dochia este asociata in popor cu cele noua zile (noua cojoace) de la 1 la 9 martie, perioada in care fiecare femeie isi alege cate o baba. Scopul acestui obicei romanesc consta in aflarea viitorului pana anul urmator. Se spune ca sufletul si norocul tau vor fi asa cum sunt zilele pe care ti le alegi. Astfel, zilele senine si calduroase sunt simbol al norocului, al fericirii si al belsugului, in timp ce zilele mohorate si friguroase semnifica neimpliniri, dezamagiri, lacrimi si saracie.

Legenda Babei Dochia nu este o simpla poveste de primavara, ci un mit plin de simboluri si invataminte. Daca nu te prinde nicio primavara fara sa iti alegi o „baba", atunci trebuie sa cunosti si povestea din spatele cojoacelor.

Articolul urmator
Ce a spus Baba Vanga despre anul 2024. Împlinirea previziunilor sale i-ar face bucuroși pe mulți și ar putea aduce alinare multor bolnavi
Ce a spus Baba Vanga despre anul 2024. Împlinirea previziunilor sale i-ar face bucuroși pe mulți și ar putea aduce alinare multor bolnavi
Ce aroma de lichior esti?
Incepe quiz
Ce aroma de lichior esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.