Maica Tereza: cine a fost și ce legătura are numele ei cu România

Maica Tereza: cine a fost și ce legătura are numele ei cu România

Redactor Raluca Margean

Maica Tereza reprezintă un simbol al carității, compasiunii și abnegației. Și-a dedicat întreaga viață îngrijirii oamenilor săraci, abandonați și înfometați, a înființat centre paleative pentru bolnavii din toată lumea și a oferit adăpost refugiaților și tuturor oamenilor aflați în nevoie. A primit Premiul Nobel pentru Pace și a fost canonizată ca Sfântă de Biserica Catolică, însă călătoria sa prin viață nu a fost deloc ușoară. De-a lungul vieții sale, a fost aspru criticată pentru atitudinea ei împotriva avortului, dar și pentru modul în care a utilizat banii primiți din donații în cadrul congregației înființate de ea, Misionarele Carității. Află din acest articol cine a fost Maica Tereza și care este moștenirea lăsată lumii prin munca sa de caritate!

Maica Tereza se roagă în biserică

Cine a fost Maica Tereza?

Considerată una dintre cele mai mari figuri umanitare ale secolului 20, Maica Tereza de Calcutta a fost o călugăriță misionară, fondatoare a congregației religioase Misionarele Carității, cu ajutorul căreia a ajutat săracii și nevoiașii din întreaga lume.

Pe numele ei adevărat Agnes Gonxha Bojaxhiu, Maica Tereza s-a născut la Skopje, Macedonia, pe 26 august 1910, într-o familie de origine albaneză. Încă de mică a simțit chemarea lui Dumnezeu, astfel că, la vârsta de 18 ani, ea a părăsit casa părintească și s-a alăturat unei comunități de călugărițe irlandeze, Surorile din Loreto. După ce și-a făcut jurămintele de călugăriță, în 1931 a fost trimisă în India, unde a predat timp de 17 ani la liceul St. Mary's din Calcutta.

Muzeul Maica Tereza din Skopje Macedonia

Foto: Casa memorială Maica Tereza din Skopje, Macedonia. Sursa: Pixabay.com

În 1943, India a cunoscut una dintre cele mai grave perioade de foamete din istorie. Aproape 3 milioane de oameni au murit de foame, malarie și alte boli. Femeile rămase văduve au ajuns să cerșească pe străzile orașelor, deoarece erau considerate cetățeni de clasa a doua în cultura bengaleză. Impresionată de suferința și sărăcia indienilor, Maica Tereza a părăsit, în 1948, școala mănăstirii și s-a dedicat în totalitate ajutorării oamenilor din mahalalele orașului. Pe străzi, Maica Tereza a avut parte de o viață grea și a învățat pe pielea ei ce înseamnă să fii cu adevărat sărac. Deși nu avea fonduri, a reușit să deschidă o școală în aer liber pentru copiii din mahalale. Curând, eforturile sale au început să dea roade, iar în 1949 i s-au alăturat și alte femei voluntare. Împreună au format o comunitate religioasă, Misionarele Carității, și au început să primească donații de la mai mulți binefăcători din toată țara.

Misionarele Carității și moștenirea lăsată de Maica Tereza

Numărul membrilor congregației Misionarele Carității a crescut rapid, la fel și faima Maicii Tereza. Cu ajutorul oficialilor indieni, Maica Tereza a deschis în 1952 primul azil din Calcutta, transformând un templu Hindu în centru de îngrijire pentru cei săraci. Până în anii 1960 surorile din congregația Maicii Tereza au deschis mai multe orfelinate, ospicii și case de leproși în toată India.

În 1965, au deschis prima lor casă caritabilă în Venezuela, aceasta fiind urmată de înființarea mai multor centre de caritate în alte părți ale lumii. În 1971, Maica Tereza a deschis prima casă de caritate în SUA, în New York.

În 1987, ea a călătorit în secret la Beirut, Liban, unde la acea vreme, populațiile creștine și musulmane erau profund segregate. Ea a ajutat copiii din ambele credințe, spărgând astfel barierele religioase.

Lupta ei împotriva sărăciei i-au adus numeroase premii internaționale pentru Pace, inclusiv Premiul Nobel. Dedicația și eforturile sale umanitare au ajutat la creșterea conștientizării nevoii de caritate în întreaga lume și mulți oameni au fost inspirați de munca sa și i-au urmat exemplul.

Critici aspre la adresa Maicii Tereza

În ciuda binefacerilor sale, Maica Tereza a stârnit și o mulțime de controverse. Ea a fost aspru criticată mai ales din cauza poziției sale împotriva avortului și contracepției. În discursul său de primire a Premiului Nobel pentru Pace, Maica Tereza spunea:”Simt că astăzi, cel mai mare distrugător al păcii este avortul.” De asemenea, concepția sa împotriva divorțului și recăsătoriei a atras nenumărate critici la adresa ei.   

De-a lungul anilor, au existat și alte acuze dure cu privire la felul în care administra banii primiți de la donatori pentru centrele de îngrijire. Unele voci au susținut că Maica Tereza a primit donații de milioane de dolari pentru clinicile sale, însă în practică, ele nu erau dotate în mod corespunzător pentru a le oferi bolnavilor îngrijirea de care aveau nevoie.

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai Maicii Tereza a fost jurnalistul Christopher Hitchens. În cartea sa ”Poziția Misionară: Maica Tereza în Teorie și Practică (1995), Hitchens a scris: „Aceasta ne întoarce la corupția medievală a bisericii, care vindea îngăduințe bogaților în timp ce predica săracilor focul iadului și continența. [Maica Tereza] nu era prietenă cu săracii. Era prietenă cu sărăcia. Ea a spus că suferința a fost un dar de la Dumnezeu. Ea și-a petrecut viața opunându-se singurului remediu cunoscut pentru sărăcie, care este împuternicirea femeilor și emanciparea lor dintr-o variantă zootehnică a reproducerii obligatorii." (Wikipedia.com) Hitchens a continuat acuzele, spunând că scopul Maicii Tereza nu era de a combate sărăcia, ci de a extinde numărul de catolici. Ea spunea: „Nu sunt un asistent social. Nu o fac din acest motiv. O fac pentru Hristos. O fac pentru biserică”.

Când a murit Maica Tereza și de ce?

Maica Teresa a suferit de boală cardiacă. Ea a avut primul atac de cord la Roma în 1983, în timpul vizitei sale la Papa Ioan Paul al II-lea. Al doilea infarct a avut loc în 1989, în urma căruia i s-a instalat un stimulator cardiac artificial, iar problemele sale cu inima au continuat de-a lungul anilor. În aprilie 1996, ea a căzut și și-a rupt clavicula, iar 4 luni mai târziu s-a îmbolnăvit de malarie și insuficiență cardiacă.

Mormantul Maicii Tereza din Casa Misionarelor Caritatii din Calcutta

Maica Tereza s-a stins din viață pe data de 5 septembrie 1997, la vârsta de 87 de ani. Trupul său a fost depus în Casa Mamă a Misionarelor Carităţii din Calcutta. În 2003, a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar în 2016, Papa Francisc a declarat-o sfântă a Bisericii Romano-Catolice.

Adevărul despre credința Maicii Tereza

Maica Tereza a fost o călugăriță romano-catolică. Și-a respectat angajamentul față de Dumezeu prin munca ei zilnică, însă în ultimii ani ai existenței sale, s-a luptat cu credința în Dumnezeu. Conform site-ului Britannica.com, scrisorile Maicii Tereza publicate după moartea ei (în 2007) sunt tulburătoare, dezvăluind suferința sa sufletească și sentimentul că Cel de Sus a abandonat-o în misiunea ei. Cu toate acestea, ea a rămas dedicată muncii sale pentru Hristos.

Există chiar și un film care explorează viața Maicii Tereza prin prisma scrisorilor sale către prietenul și consilierul său spiritual, părintele Celeste van Exem. Filmul se numește Scrisorile (The letters) și a apărut în 2014, în regia lui William Riead, cu Juliet Stevenson în rolul Maicii Tereza.

A fost Maica Tereza aromâncă?

Nu, Maica Tereza are origine albaneză. Se spune că tatăl său a fost un etnic aromân și, din această cauză, unele surse spun despre ea că ar fi aromâncă.

În discursul său de la Oslo, la înmânarea Premiului Nobel pentru Pace, Maica Tereza a declarat:

„După sânge și origine sunt albaneză. Cetățenia mea este indiană. Sunt călugăriță catolică. În ceea ce privește chemarea mea, aparțin lumii întregi. În ceea ce privește inima mea, aparțin în întregime inimii lui Isus.”

Când a vizitat Maica Tereza România și de ce?

Maica Tereza a sosit în România pentru prima dată la 2 mai 1990 cu scopul de a înfința și aici un centru de îngrijire pentru cei săraci. În luna octombrie a aceluiași an a deschis la Bacău “Misionarele Carităţii”- Casa Sf.Iosif, iar în septembrie 1992, s-a întors din nou în România, în vizită la Bacău şi Iaşi.

Citate Maica Tereza

Imagine cu Maica Tereza pe un fundal cu o clădire din New York

Maica Tereza este o inspirație pentru întreaga omenire. Sacrificiul său, munca în sprijinul comunității și dedicația sa extraordinară a schimbat viața milioanelor de oameni din întreaga lume. Iată câteva vorbe înțelepte ale Maicii Tereza care să te inspire și pe tine:

”Nu toți putem face lucruri grozave. Dar putem face lucruri mărunte cu mare dragoste.”

”Cuvintele amabile pot fi scurte și ușor de rostit, dar ecourile lor sunt cu adevărat nesfârșite.”

”Răspândește dragoste oriunde mergi. Toți cei care vin la tine ar trebui să plece mai fericiți.”

”Dacă nu poți hrăni o sută de oameni, atunci hrănește doar unul singur.”

”Nu vom ști niciodată tot binele pe care un simplu zâmbet îl poate face.”

”Dacă judeci oamenii, nu ai timp să-I iubești.”

”Ce poți face pentru a promova pacea mondială? Du-te acasă și iubește-ți familia.”

”Nu avem nevoie de arme și bombe pentru a aduce pace, avem nevoie de dragoste și compasiune.”

Așadar, Maica Tereza a fost una dintre cele mai emblematice figuri umanitare din secolul 20. Angajamentul puternic pe care l-a avut pentru cauza ei, combinat cu abilitățile sale organizatorice incredibile i-au permis să dezvolte o organizație internațională extrem de eficientă care ajută și în prezent oamenii săraci de pe tot globul.

 Citește și: Cine a fost Arhanghelul Uriel, sfântul cel mai înțelept

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.