Moment istoric în Republica Moldova: cetățenii și-au ales prima femeie președinte!

Moment istoric în Republica Moldova: cetățenii și-au ales prima femeie președinte!

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Moment unic în istoria Republicii Moldova! Rezultatele votului de duminică au arătat victoria detașată a candidatei pro-europene Maia Sandu, devenind astfel prima femeie președinte aleasă de popor.

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, a avut o victorie zdrobitoare în fața contra-candidatului său, politicianul prorus Igor Dodon, în vârstă de 45 de ani, cu un scor de 57,53%. Lidera formațiunii pro-europene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a fost felicitată deja de omologul său din România, dar și de prim-ministrul Ludovic Orban.

Felicitată de Klaus Iohannis

Votul în Diaspora a fost favorabil pentru Maia Sandu, adică 92,80% pentru candidata pro-europeană, după numărarea a peste 95% din buletinele de vot. Și în Capitală, la Chișinău, Maia Sandu a câștigat detașat, cu un scor de 59,70%, după finalizarea numărării buletinelor de vot. Klaus Iohannis i-a urat succes Maiei Sandu pentru preluarea scaunului de președinte al statului și s-a declarat încrezător că își va duce la bun-sfârșit planurile pentru modernizarea țării.

Sursa foto: Instagram

"O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE", i-a transmis Klaus Iohannis președintei alese. 

Și Ludovic Orban i-a transmis felicitări Maiei Sandu pentru victoria obținută și pentru noua funcție și a declarat că "asistăm la un moment istoric".

"O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidențiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câștigate și cu o campanie onestă și decentă. Am convingerea că va fi președinte așteptat de oameni buni care au votat pentru schimbare. Un președinte competent și resposabil care va modernniza țara și o va aduce mai aproape de România și Uniunea Europeană.", a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

Cine este Maia Sandu

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, a parcurs un drum lung până la scaunul de președinte. Reformista și-a propus să scoată țara din sărăcie, să responsabilizeze autoritățile și să strângă legăturile cu Uniunea Europeană. S-a implicat în politică din anul 2012 și a pășit, pas cu pas, către victoria din prezent.

"Obiectivul meu ca președinte va fi să scot țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi reveni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar - apărarea și reprezentarea cetățenilor.", a declarat Maia Sandu, conform Deuthsche Welle.

Președinta aleasă a Republicii Moldova a absolvit Academia de Studii Economice, a obținut un master în administrația publică la Harvard, și a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, în Washington DC, între anii 2010 și 2012. Pe atunci câștiga 10.000 de dolari pe lună.

Sursa foto: Facebook

A revenit în Republica Moldova, în 2012, când a preluat funcția de ministru al Educației, în guvernul condus de premierul Vlad Filat, care a fost condamnat pentru corupție în anul 2016. În timpul mandatului a propus măsuri care au provocat proteste masive în stradă, precum introducerea camerelor video la Bacalaureat și scurtarea vacanțelor școlare.

În luna decembrie a anului 2015 a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate, la cârma căruia se află în prezent și a fost la un pas de a ajunge prim-ministru, după o perioadă de interimar.

Cea mai mare parte din avere provenea atunci de pe vremea când a lucrat la Banca Mondială, 24.000 de dolari, iar după trei ani în serviciul public, în 2015, nu mai strânsese nici un ban, din contră, cheltuise în jur de 70.000 de dolari din banii câștigați între 2010-2012. În prezent, deține un apartament cu două camere în Chișinău și o mașină cumpărată în urmă cu opt ani.

În februarie 2019 Maia Sandu a reușit, alături de Andrei Năstase, sub alianța electorală "ACUM" să câștige un rezultat bun în cadrul alegerilor parlamentare și să îl îndepărteze de la guvernare pe Vladimir Plahotniuc, pe care l-au acuzat de corupție. În luna iunie Maia Sandu a fost numită prim-ministru, iar Plahotniuc a fugit din țară. 

Victoria la alegerile prezidențiale reprezintă doar primul pas pentru Maia Sandu. Președinta aleasă a Republicii Moldova nu are susținere în Parlament și are atribuții limitate în calitate de șef al statului, țara fiind o republică parlamentară.

Maia Sandu a candidat și în turul din 2016 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. În urmă cu patru ani, președinta aleasă a pierdut în fața lui Igor Dodon, cu 47,89%, față de 52,11%. Atunci politiciana a fost preferată în sondaje, însă s-au organizat două tururi de vot, din cauza faptului că în primul tur niciunul dintre candidați nu a obținut cel puțin jumătate din voturile alegătorilor.

Surse articol: G4Media / Realitatea.net / HotNews

Surse foto: Instagram

Articolul urmator
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
O femeie a devenit mamă după ce s-a inseminat singură, acasă, cu un kit cumpărat de pe internet
Cat de fericita esti in acest moment?
Incepe quiz
Cat de fericita esti in acest moment?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.