swipe

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Lucrezi în pijamale

Cu toții ne simțim mai bine atunci când suntem în pijamale, dar această ținută ar trebui păstrată pentru momentele de relaxare, în niciun caz atunci când muncești. Oamenii de știință au dovedit deja că hainele pe care le purtăm ne influențează starea de spirit, nivelul de energie și chiar modul de gândire. Așadar, purtarea pijamalelor ne va face să ne simțim leneși, relaxați și deloc motivați să lucrăm.

Ce poți face: creierul nostru adoră rutina și purtarea de haine diferite atunci când lucrezi și când te pui la somn ne ajută să separăm munca de viață personală, chiar dacă petrecem toată ziua acasă.

Încearcă să porți haine pe care să le porți doar în  timp ce ești "la serviciu" și vei vedea că acest lucru te va ajuta să te simți mai productiv și organizat.

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Nu ai un program stabil

Potrivit medicilor, alimentația sănătoasă, somnul și exercițiile fizice sunt primordiale nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru succesul nostru. Când lucrezi de acasă, poate fi destul de ușor să îți strici complet rutina, deoarece nu ai niciun stimul extern care să te oblige să lucrezi conform unui program stabil. Așadar, fii propriul tău șef și creează-ți un program care să-ți permită să te bucuri de avantajele orelor de lucru flexibile, dar care, de asemenea, nu îți afectează sănătatea.

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Nu reușești să îți faci familia să înțeleagă că tu chiar trebuie să muncești

Atunci când lucrezi de acasă, parcă toată lumea are impresia că tot ceea ce faci e să stai în fața unui calculator degeaba și ajungi să faci cu totul și cu tot altceva la rugămințile celorlați, cum ar fi să stai cu copiii, să faci curățenie, să te duci la magazin etc.

Poartă o discuție cu familia și prietenii tăi și explică-le că ai o slujbă reală cu obligații reale de care trebuie să te ocupi, la fel ca ei. Desigur, poate fi mai ușor să îți schimbi programul de lucru, mai ales dacă nu trebuie să fii disponibil de la 8 dimineața până la 5 după-amiaza, dar trebuie totuși să respecți termenele limită.

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Obișnuiești să lucrezi din pat

Dacă obișnuiești să muncești din pat ar trebui să știi că acest mod de lucru poate fi dăunător pe termen lung. Creierul nostru este o fabrică de asocieri. Prin urmare, acesta este obișnuit să asocieze dormitorul cu odihna și atunci când decidem să lucrăm acolo, mai ales în patul nostru, în creierul nostru se va produce o eroare. Acest obicei de a lucra în pat duce la lipsa de productivitate și insomnie. 

Uită de pat și organizează-ți un birou frumos unde ai la îndemână tot ceea ce ai nevoie. În felul acesta, creierul tău va înțelege că trebuie să se concentreze și să dea tot ce are mai bun. 

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Nu vorbești cu oamenii față în față

Munca de acasă poate fi excelentă pentru persoanele care nu au nevoie de multă interacțiune socială tot timpul, cum ar fi persoanele introvertite.. Dar a sta toată ziua în acasă poate te poate face să te simți singur. Și chiar dacă poți discuta online cu colegii tăi în timpul zilei, acest lucru încă nu poate înlocui o conversație reală la o pauză de cafea. Interacțiunile sociale sunt esențiale pentru sănătatea noastră mentală, așa că asigură-te că ai parte de astfel de experiențe.

Cu toții avem nevoi diferite atunci când vine vorba de comunicare. Dacă poți vorbi cu o singură persoană în timpul săptămânii și te simți minunat, nu este nimic în neregulă cu asta. Dar dacă observi că te simți singur și devii deprimat sau că stima ta de sine are de suferit, încearcă să găsești o modalitate de a comunica cât mai mult față în față cu diferite persoane.

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Cazi în capcana rutinei

Chiar dacă îți iubești jobul, la un moment dat te vei plictisi și vei avea senzația că retrăiești aceeași zi la nesfârșit.

Acest sentiment este obișnuit pentru cei care lucreză la birou, dar când lucrezi de acasă, toate lucrurile distractive și interesante care se pot întâmpla în viața ta depind complet de tine. Poveștile amuzante de la colegii tăi pe care le poți auzi la o pauză de cafea sau lucrurile care se pot întâmpla în drumul tău spre serviciu nu mai există.

Poate deveni foarte obositor să faci același lucru în fiecare zi. Așadar, trebuie să ieși din casă și să faci lucruri care nu au absolut nici o legătură cu munca. Fă ceva nou în fiecare zi, astfel încât creierul tău să nu se plictisească și vei vedea că vei începe să te simți mai plin de viață. 

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Nu mai faci diferența dintre muncă și viața personală

Atunci când lucrezi de acasă, este foarte ușor să cazi în capcana de a amesteca viața profesională cu viața personală. Obișnuiește-te să îți scoți din cap toate întrebările legate de muncă după ce îți termini programul și rezistă tentației de a-ți verifica e-mailurile sau de a efectua chiar și cea mai mică sarcină de la muncă în timpul tău liber. Acest lucru te va ajuta să creezi niște limite între viața personală și cea profesională, ceea ce poate fi o provocare chiar dacă ești propriul tău șef.

Munca de acasă: 8 greșeli pe care le faci și care îți afectează productivitatea

Nu faci mișcare

Poate nu te daii în vânt după sală, însă este extrem de important să ieși măcar pentru o oră din casă după ce termini muncă, lucru care te va face să fii mai activ. Un lucrător mediu de birou face aproximativ 6.886 de pași pe zi, ceea ce poate să nu fie suficient pentru a rămâne sănătos. Dacă îți petreci cea mai mare parte a zilei acasă și cea mai lungă plimbare pe care o faci zilnic este de la dormitor la birou și de la birou la bucătărie, cu pauze ocazionale de baie, probabil că nu atingi minimul.

Dacă îți dai seama că nu te-ai mai ridicat de pe scaun de 3 ore, ridică-te și fă o plimbare scurtă în jurul blocului sau alege să te plimbi mai mult pe afară după ce termini munca. În cazul în care nu ai chef să ieși afară, alege să faci un antrenament rapid de făcut acasă. Există foarte multe videoclipuri pe Youtube care te vor ajuta să îți recapeți energia. 

‹ Vezi si