Obiceiuri şi superstiţii de Izvorul Tămăduirii

Obiceiuri şi superstiţii de Izvorul Tămăduirii

Viorica Ghinea, redactor

În fiecare an, în prima vineri după sărbătorile pascale se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Acest praznic este închinat Maicii Domnului şi are rolul de a arăta rolul ei în mântuirea oamenilor. De numele sărbătorii se leagă multe minuni săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Creştinii se duc la biserică în această zi, iau parte la slujba de sfinţire a apei, apoi iau acasă lichidul sfinţit, care are rolul de a purifica locuinţa şi de a preveni bolile grave.

Iată mai jos ce obiceiuri sunt legate de Izvorul Tămăduirii şi care sunt superstiţiile de care se tem românii cel mai mult!

Izvorul Tămăduirii: șapte obiceiuri şi superstiţii de care să ţii cont

1. De Izvorul Tămăduirii, în unele zone ale ţării, adolescenţii se adună şi fac legământul juvenil, care presupune mai multe probe. Tinerii pronunţă cu voce tare jurământul, apoi schimbă anumite obiecte cu valoare simbolică, de obicei produse din lut, însoţite întotdeuna de o lumânare aprinsă. Urmează îmbrăţişarea frăţească, răsfăţarea cu alimentele aduse pentru legământ şi dansul. Participanţii vor fi după aceea fraţi de cruce şi îşi jură că se vor ajuta mereu la nevoie.

2. Imediat ce a fost adusă acasă apa sfinţită, oamenii îşi stropesc locuinţa, animalele şi grădinile. Astfel se asigură că vor avea recolte bogate, animale sănătoase şi armonie în casă. Aceste obiceiuri de Izvorul Tămăduirii se respectă în aproape toate zonele ţării, chiar dacă există mai multe ritualuri în acest sens.

3. În unele regiuni din ţară, preoţii obişnuiesc să meargă la izvoare, pentru a le sfinţi. Astfel, ele nu mai seacă. În plus, preoții recurg la această metodă şi pentru ca duhurile rele să nu se adăpostească în preajma apelor.

4. Se spune că persoanele care beau apă sfinţită în această zi se vor vindeca uşor de boli şi vor fi ferite de spiritele rele. Agheasma se bea doar pe stomacul gol, altfel se săvârşeşte un păcat mare.

5. Nici nu te gândi să lucrezi în această zi! Conform tradiţiei din popor, cel care îndrăzneşte să încalce această superstiţie se poate îmbolnăvi de o boală gravă în anul respectiv.

6. Gospodinele nu trebuie să spele şi să calce în această zi, pentru că piesele respective nu vor mai fi de folos. În schimb, cele care respectă acest obicei vor avea un loc asigurat în Rai.

7. Printre cele mai interesante obiceiuri şi superstiţii de Izvorul Tămăduirii se numără şi cel cu vasul de apă aşezat sub un pom. Se spune că, dacă aşezi o cană cu apă sub un nuc ori soc, vei afla cât mai ai de trăit. Vasul se lasă acolo câteva ore, apoi i se verifică fundul. Dacă are pământ pe el, înseamnă că cel care l-a pus acolo nu va mai avea mult de trăit.

De Izvorul Tămăduirii, ziua în care se sfinţesc apele, se leagă multe obiceiuri şi superstiţii care mai de care mai interesante. Mai cunoşti şi altele care ar trebui respectate cu sfinţenie?

Citește și ce obiceiuri și tradiții ar trebui să respecți în Săptămâna Luminată, cea care urmează după Învierea Domnului!

Surse foto: crestinortodox.ro

Articolul urmator
Trei ceasuri rele sau mit? Ce să nu faci într-o zi de marți, 13
Trei ceasuri rele sau mit? Ce să nu faci într-o zi de marți, 13
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.