Obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le ai până la 30 de ani

Obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le ai până la 30 de ani

Violeta Ieremie

Viaţa noastră este formată din momente, realizări, trăiri. Se spune că este bine să faci lucrurile la timpul lor sau măcar să le exersezi până reuşeşti să-ţi construieşti viaţa pe care o vrei. Dacă până la 20 şi ceva de ani încă vrei să copilăreşti, să nu-ţi pese atât de mult şi să te laşi dusă de val, cu trecerea timpului parcă ceva îţi şopteşte că e timpul să ai şi realizări personale.

Vârsta de 30 de ani este un punct de cotitură în viaţa noastră. Suntem deja adulţi şi avem personalitatea formată.

sanatate obicei bun

Însă, pentru a fi aşa cum ne dorim, este bine să începem să exersăm din timp anumite obiceiuri în acest sens.

Iată 10 obiceiuri sănătoase pe care merită să le dezvolţi!

1. Respectă-ţi cuvântul

Dacă ai spus că vei face un lucru, fă-l. Dă-ţi seama ce poţi face şi ce nu şi nu trăi în iluzia că le poţi realiza pe toate. Asumă-ţi numai ce poţi în acel moment. Așa se va clădi încrederea în tine şi integritatea. Prin faptul că îţi încalci cuvântul în mod repetat, stima ta de sime scade, deoarece tu îi transmiţi creierului tău că nu te poţi încrede în tine.

2. Timpul de reacţie

A răspunde în timp util cere nişte abilitaţi care trebuie dezvoltate în timp şi care transmit două lucruri: faptul că respecţi persoana cealaltă şi că te poţi organiza, astfel încât să ai timp pentru toate lucrurile. Nu fi genul de persoană pe care tot trebuie să o tragă cineva de mânecă.

3. Punctualitatea

A fi punctual implică respect faţă de tine, în primul rând, şi apoi faţă de persoana care te aşteaptă. Până la 30 de ani ai timp suficient să te obişnuieşti cu acest obicei, care nu te va face să te gândeşti la tot felul de scuze pentru a-ţi acoperi întârzierile.

4. Gestionarea banilor

Alocă-ţi timp şi citeşte cărţi despre bani, vorbeşte cu oameni care reuşesc să și economisească, să se şi distreze şi să facă lucrurile pe care le vor prin gestionarea corectă a banilor. Învaţă să respecţi banii!

gestionare bani

5. Dezvoltă o rutină zilnică

Paradoxal, oamenii de succes au o rutină zilnică pe care o respectă. Deşi poate fi plictisitor pentru minte, este mai puţin stresant şi te ajută să duci lucrurile la bun sfârşit. Pe de altă parte, obiceiurile se instalează în viaţa ta prin repetiţie. Așadar, dacă vrei să ai un stil de viaţă sănătos, ai nevoie de rutină, de lucruri care se repetă, ce vor deveni, în cele din urmă, automatisme, ca spălatul pe dinţi.

6. Organizarea

Mulţi oameni fug de acest concept, organizare, găsindu-şi tot felul de scuze, dar realizările vin în urma acestui mod de a fi. Este ceva de muncă până să ajungi să-ţi convingi creierul că trebuie să faci lucrurile pe care le ai de făcut, dar așa îţi creşti productivitatea şi vei da un sens vieţii. În acest proces intră şi cunoaşterea de sine, întrucât trebuie să ştii care sunt lucrurile cele mai importante pentru tine şi să te ocupi de ele.

7. Voluntariat

Pe lângă agitaţia vieţii de zi cu zi, opreşte-te o clipă şi dă dovadă de compasiune şi empatie pentru cei din jurul tău. Voluntariatul scoate la iveală partea blândă, caldă şi umană din tine. Faptul că ai contribuit la starea de bine a cuiva îţi dă un confort psihic şi, cu siguranţă, acel bine se va întoarce.

8. Ai grijă la sănătate

A fi adult implică şi să ai grijă de tine. Nu este opţional, ci este datoria ta să-ţi pese de corpul tău. Este singurul pe care îl ai, aşadar, de tine depinde cum vei trăi. Sfaturile pe care le tot primești, precum „mănâncă sănătos”, „fă sport” şi „odihneşte-te”, nu sunt clişee, ci baza sănătăţii tale.

prietenie obicei bun

9. Cunoaşte-ţi punctele forte şi pe cele slabe

Cel mai greu este să recunoaştem că suntem vulnerabili şi să fim sinceri cu noi. Odată ce depășim aceste frici, starea noastră emoțională se va îmbunătăţi şi ne va ajuta să evoluăm.

A-ţi şti şi punctele forte te ajută să ai realizări şi să ştii către ce vrei să te îndrepţi în relaţiile cu ceilalţi, în carieră, familie. Ele sunt puterea ta interioară cu care ieşi în lume, însă nu uita şi de vulnerabilitate. Este important să ştii când să le alternezi pentru a te vindeca emoţional sau pentru a avea reuşite în viaţă.

10. Ţine-ţi aproape doar prietenii adevăraţi

Până la 30 de ani ai timp să-ţi dai seama de oamenii din jurul tău, pe cine te poţi baza şi cu cine poţi colabora, completându-vă unii pe alţii. Prietenia este unul dintre darurile universului, tocmai de aceea alege cu atenţie şi învaţă din orice experiență cu care te confrunți. Nimeni nu se află în viaţa ta întâmplător, însă asta nu înseamnă că trebuie să-i ţii pe toţi lângă tine.

Viaţa ta depinde numai şi numai de tine şi fiecare acţiune contează. Nimeni nu poate face lucrurile în locul tău, deşi îţi poate da foarte multe sfaturi. Un obicei este un lucru repetat de foarte multe ori şi stă în puterea ta să alegi dacă vrei să ai obiceiuri nocive sau sănătoase.

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.