Obiceiuri și superstiții de Sânziene: ce trebuie să faci ca să scapi de rele

Obiceiuri și superstiții de Sânziene: ce trebuie să faci ca să scapi de rele

Viorica Ghinea, redactor

Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie și sunt cunoscute în mitologia românească drept iele, zâne care trăiesc pe câmpii ori în păduri. Se spune despre ele că au puteri magice, iar sărbătoarea lor este una a iubirii și a fertilității.

Citește ce obiceiuri și superstiții sunt legate de Sânziene și cum trebuie să te comporți în această perioadă ca să îți meargă bine în viață!

Opt obiceiuri și superstiții de Sânziene

Ce trebuie să știi în primul rând despre sărbătoarea de Sânziene este că persoana care nu o respectă va supăra aceste zâne ale naturii, iar răzbunarea lor nu va fi deloc una ușor de suportat, după cum spun vorbele din popor.

Mai jos găsești cele mai populare obiceiuri și supertiții de Sânziene:

1. Este bine ca în noaptea de Sânziene femeile să culeagă ierburi de leac. Se spune că acțiunea lor împotriva bolilor este una mult mai puternică. Aceste zâne oferă puteri magice plantelor în această perioadă.

2. Din florile numite sânziene se împletesc cununi care se pun pe casă, pe porți, pe stâlpi, la ferestre și chiar pe câmp. Oamenii speră că ele vor ocroti gospodăria și vor aduce belșug, sănătate și noroc.

3. Fetele care vor să se mărite pot folosi aceste cununi pentru a afla când se vor căsători și cu cine. Superstițiile de Sânziene spun că cele care rămân prinse pe acoperiș prevestesc o nuntă apropiată, iar cele care sunt aruncate în coarnele vitelor oferă informații despre ursit. Dacă este nimerită o vită tânără, fata se va căsători cu un bărbat tânăr, iar dacă va fi una bătrână, va avea parte de un soț mai în vârstă.

4. Alte obiceiuri de Sânziene implică punerea sub pernă a florilor care poartă această denumire. Fetele care fac acest lucru au șansa să își vadă ursitul în vis, iar cele care vor să fie mai atrăgătoare trebuie să le poarte prinse în păr ori băgate în sân.

5. Superstițiile spun că nu este bine să te speli în această zi. Se zice că astfel se înlătură din jur forțele magice care te înconjoară. La capitolul spălat, se pare că singurul ritual permis este cel cu rouă. Ea trebuie adunată încă din zori de pe plante, de preferat din locuri neumblate. Pentru a face acest lucru, este nevoie de o pânză albă și de o oală nouă. Femeile în vârstă aduc această apă în sat, iar fetele tinere se spală cu ea, pentru a se mărita repede și a avea copii frumoși și sănătoși.

6. În unele zone ale țării se spune că în noaptea de Sânziene comorile vechi, cele îngropate în pământ, pot fi găsite mai ușor deoarece se aprinde un foc deasupra locului respectiv.

7. Ai grijă pe unde te plimbi în ajunul sărbătorii. Superstițiile de Sânziene spun că cel care le vede noaptea dansând în horă poate să rămână mut ori să înnebunească. Ideea principală este ca el să nu poată povesti niciodată ceea ce a apucat să vadă.

8. Unii localnici din anumite zone ale țării aprind focuri în ajunul sărbătorii. Menirea lor este să îi purifice atunci când sar peste ele. De asemenea, acest obicei are și rolul de a alunga spiritele rele. Oamenii trebuie să facă mult zgomot în acest timp pentru a le speria.

Mai cunoști și alte superstiții și obiceiuri de Sânziene?

Articolul urmator
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Rugăciunea desfacerii blestemelor până la șapte generații. Când și cum trebuie să o rostești dacă vrei să scapi de puterea necuratului
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.